Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Luottamus kannattaa

01.06.2011 11:20

LUOTTAMUKSEN yhteiskunta on aina tehokkaampi ja muutenkin mukavampi kuin epäluottamukseen perustuva kontrolliyhteiskunta. Liian harvoin ymmärrämme, että joku asia toimii, koska voimme luottaa siihen. Monasti huomaamme tämän vasta luottamuksen kadottua.

Kaikkien tehtyjen tutkimusten mukaan suomalaiset luottavat apteekkien palveluihin. Tiedämme, että apteekista saamme aina oikeat lääkkeet ja erittäin asiantuntevaa neuvontaa. Apteekkiverkko on laaja ja aukioloajat hyvät. Suomessa ei laillisista kanavista ole toimitettu yhtään lääkeväärennöstä.

Toisin on tilanne monessa muussa Euroopan maassa. Niissä on tehty huonoja uudistuksia. Lääketurvallisuus on vaarantunut. Järjestelmään ei voi enää luottaa. Siksi komissio valmistelee parhaillaan esitystään lääkeväärennösten torjumiseksi. Tämä merkitsee kontrollin lisäämistä, jonka viime kädessä maksavat lääkkeitä käyttävät potilaat.

Suomessa ei kannata tuhota toimivaa ja luotettavaa yksityisiin apteekkeihin perustuvaa lääkejakelua.

Apteekkipalveluiden lisäksi olemme jatkuvasti tekemisissä luottamuksen kanssa. Luotammeko pienten lasten päivähoitoon, kouluun, urheiluseuran valmentajaan niin paljon, että annamme heille lapsemme hoitoon, kouluttautumaan ja harjoittelemaan. Niin kauan kun näin on, elämme maailmassa, joka toimii ja joka tulee kokonaiskustannuksiltaan huokeammaksi, kuin kontrolliin, eriarvoisuuteen ja epäluuloon perustuva maailma.

Tätä luottamusta tarvittaisiin myös Säätytalolla, jossa Suomelle neuvotellaan parhaillaan uutta hallitusta. Tämän luottamuksen pitäisi sitä paitsi kestää koko vaalikauden.

Ainakin ennen hyvin eri tavoin ajattelevat suomalaiset ovat luottaneet toisiinsa ja löytäneet yhteisymmärryksen, jonka varaan parempaa Suomea on rakennettu. Jostain syystä tätä luottamusta ei nyt tunnu olevan. Se tulee Suomelle kalliiksi.

Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja

 

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.