Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Linjoillamme on nyt ruuhkaa

20.11.2009 10:55

 "ÄITIIIIIIIII", kaksivuotias parkuu suoraa huutoa. Ryntään lastenhuoneeseen. Lapsi makaa patjalla vaaleat hiukset veressä.

"Tää täytyy viedä Jorviin", mieskin hermostuu ja käskee hakea talouspaperia. Neljävuotias luimistelee vieressä verinen leikkiauto kädessään.

Etsin hädissäni puhelinta, samalla kun mies kantaa huutavan lapsen suihkuun. Veren valuessa viemäriin terveysneuvontapuhelin ei vastaa. "Valitettavasti linjoillamme on juuri nyt ruuhkaa, odottakaa sulkematta puhelinta." Sekunnit tuntuvat ikuisuudelta. Lähdetäänkö ajamaan suoraan päivystykseen?

Vuoto tyrehtyy onneksi nopeasti. Hiusten seassa näkyvä haava on vain sentin mittainen. Lapsikin selviää säikähdyksestään ja lopettaa huutamisen.

Helpottuneena pyyhin haavaa desinfiointiaineeseen kastetulla vanutupolla. Yritän silti soittaa neuvontapuhelimeen, koska en tiedä, pitääkö haava liimata tai miten sen voi suojata. Etsimme ohjeita Terveyskirjaston ja HUSin internetsivuilta, SPR:n ensiapuoppaasta ja kahdesta lääkärikirjasta.

Viimeinen oljenkorteni on hätäviesti suositulle keskustelupalstalle. Saan vastauksen kahdessa minuutissa. Kaikkiaan haavanhoidossa neuvoo kuusi eri ihmistä 15 minuutin sisällä. Kiitos, yhteisöllinen media!

Sinä iltana soitin pääkaupunkiseudun terveysneuvontapuhelimeen (09)10023 viisi puhelua klo 21.55-22.40 välisenä aikana. Luulen että neuvontapuhelin pysyi varattuna sikainfluenssan vuoksi. Uutisissa on kerrottu THL:n influenssapuhelimen sekä sairaanhoitopiirien vastaavien puhelinpalveluiden ruuhkautumisesta. Terveyskeskuksiinkaan ei meinaa saada päiväaikaan yhteyttä.

Influenssaepidemia on vasta kiihdytysvaiheessa. Miten käy huippuviikoilla ja laskuvaiheessa? Hätääntyneiden ihmisten määrä ei ainakaan tästä vähene. Seuraavien kolmen kuukauden ajaksi neuvontapuhelimiin on saatava paljon lisää neuvojia ja puhelinlinjoja.
 
Minä lisäisin neuvontapalveluihin myös monivalinnan, kuten pankeissa ja vakuutusyhtiöissä. "Paina 1, jos asiasi koskee tapaturmaa. Paina 2, jos haluat yleisohjeita sikainfluenssasta tai rokotteen riskiryhmistä. Paina 3, jos asiasi koskee muuta kiireetöntä hoitoa, kuten matkailijan rokotteita tai tutkimuksiin valmistautumista."

Odotusmusiikin tilalle laittaisin pyörimään tiedotteen, jossa kerrotaan, millä oireilla sikainfluenssaan sairastuneen täytyy hakeutua kiireesti lääkärin hoitoon. Kehitysideani ovat vapaasti käytettävissä.

Erja Elo

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit (5)

Toiveikas

Toivottavasti yliopisto ja sosiaalifarmasia palkkaa sitten kaikki ne työttömät proviisorit ja farmaseutit hyvällä palkalla, joita apteekit eivät enään pysty työllistämään.

Sosiaalifarmasia on tulevaisuus

Apteekkarit ovat aina valittaneet, että huonosti menee. Älkää luulko, että saatte sympatiapisteitä rahan kahmisesta. Yliopistossa tehdään tärkeää sosiaalifarmasian tutkimusta, jolla voidaan auttaa lääkeneuvonnan onnistumista. Edulliset lääkkeet kuluttajille on kaikkien etu.

(Ei otsikkoa)

Varmaan mukavaa olla ylpeä, kun saadaan apteekkien talous kuralle.
Eipä muuta uraa enää sitten olekaan, kun sosiaalinen tutkimus yliopistolla. Mennään kaikki sinne.

Sosiaalifarkku ja ylpeä siitä

Kuopion sosiaalifarmasia tuntuu kelpaavan syyksi ihan mihin vain.

Viitehintajärjestelmän tarkoituksena on säästää yhteiskunnan lääkemenoissa. Sosiaalifarmasian tutkimuskeinoilla nuo tavoitteet on saavutettavissa ja kuluttajat saavat edullisia lääkkeitä. Fimean avulla saamme lisää säästöjä!

Joku ehkä tietää

Soittakaapa apteekit uuteen uljaaseen Fimeaan Tamiflusta, niin pääsette kokemaan kuinka Kuopion sosiaalifarmasistit ovat hommat laittaneet uusiksi.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.