Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Liian pitkä lista

14.08.2009 10:00

RUOTSIN lääkelaitos, Läkemedelsverket, julkaisi heinäkuussa listan itsehoitolääkkeistä, joiden myynti aiotaan sallia päivittäistavarakaupoissa marraskuun alusta lukien. Kyse on tosin lääketeollisuuden ja tukkuliikkeiden varautumista helpottamaan tarkoitetusta ennakkolistasta.

Lista on hengästyttävän pitkä. Kauppamyyntiin Ruotsissa ovat menossa esimerkiksi lähes kaikki reseptivapaat tulehduskipulääkkeet. Siis lääkkeet, jotka Suomessakin aiheuttavat vuosittain pari-kolmesataa kuolemantapausta ja lukemattomia ruoansulatuskanavan haavaumia ja vähäisempiä haittoja!

Ruotsin hallitus on perustellut uudistusta lääkkeiden saatavuuden parantamisella ja Läkemedelsverket on tehnyt työtä käskettyä. Lääketurvallisuuteen liittyvä pohdinta on jäänyt selvästi vähemmälle. Lääkkeiden saatavuuden parantamiseen tähtää myös maan koko apteekkiuudistus, joka on parhaillaan menossa. Jo nyt on ollut nähtävissä, että uudistukset lyövät toisiaan korville. Apteekkarius Ruotsissa epäilyttää mahdollisia uusia tulokkaita, kun merkittävä osa itsehoitolääkkeiden myynnistä onkin ehkä siirtymässä kaupoille.

Varmaa on, että Ruotsin uudistukset herättävät keskustelua myös meillä Suomessa. Siinä keskustelussa on syytä pitää mielessä, että lähtötilanne Suomessa on täysin erilainen kuin Ruotsissa. Meillä ei ole valtion apteekkimonopolia ja toisinkuin naapurimaassamme, apteekkariyrittäjävetoinen apteekkiverkostomme on tiheä ja lääkkeiden saatavuus hyvä.

Tuoreen tutkimuksen (Taloustutkimus, 2009) mukaan 88 prosenttia suomalaisista pitää apteekkien määrää ja 82 prosenttia myös aukioloaikoja riittävinä. Suomalaiset ovat myös erittäin tyytyväisiä apteekkeihin ja enemmistö haluaa ostaa myös itsehoitolääkkeensä apteekista. Ruotsalaiset ovat olleet toista mieltä omista apteekkipalveluistaan.

Kauppamyyntiin Ruotsissa hyväksyttävistä itsehoitolääkkeistä on tarkoitus tehdä lopullinen päätös myöhemmin syksyllä. Ennakkolista on jo nyt herättänyt ristiriitaisia reaktioita Ruotsissa. Toivoa sopii, että lista arvioitaisiin vielä uudelleen lääkkeiden kokonaissaatavuuden mutta ennen kaikkea lääketurvallisuuden kannalta.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (3)

no_title

On aivan sama mistä asiakas Buranansa ostaa, jos lääkeneuvontaa on "3 euroa 90 senttiä".

Apteekkilaiset Hox Hox!!!

hätä

Näin on, minä ihmettelen miksi apteekit myyvät vääriä lääkkeitä, minä olen vienyt takaisin niitä, tänään vein takaisin AUDISPRAY nimisen korvasuihkeen jonka pitäisi avata tukkoon menneen korvan, se lääke vaan tukki entisestään pahemmin ja joudun käymään terveyskeskuksessa huuhtelussa, suihke olisi syytä poistaa myynnistä kokonaan

apteekin asiakas

Historia opettaa...
Ruotsalaiset osaavat myös muuttaa mieltänsä ja pyörtää
päätöksiä. Kuka olisi uskonut silloin 1970-luvulla, kun
Ruotsissa valtio otti apteekkilaitoksen haltuun, että alle 50
vuoden päästä apteekit palautetaan yksityisiin käsiin.

Lääkkeiden myynnin vapauttaminen saattaa aiheuttaa
myrkytyksiä ja väärinkäyttöä niin suuressa määrin, että
joudutaan tekemään takaisinveto....

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.