Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Lennokas tarina apteekkiketjusta

04.01.2019 13:37

TÄSTÄ VUODESTA TULEE apteekkiketjujen vuosi. Näin saattoi luulla, jos luki syksyllä talouslehtiä. Oriola ja Kesko olivat lanseenranneet edellisenä vuonna Hehkun, ja toinen suuri tukkuri Tamro julkisti lokakuussa aikeensa uudesta "200 apteekin ketjusta."

Toimitusjohtaja Kai Kaasalainen osaa viestinnän. Media nielaisi tarinan uudistuksia kaipaavasta apteekkialasta, jolla ei ole rohkeutta eikä pääomaa investoida verkkokauppaan tai muuhun digitaaliseen infrastruktuuriin.

Apuun rientäisi Tamro ja sen omistava kansainvälinen Phoenix-konserni muskeleineen. Lääkekauppaankin saataisiin Pirkka-tuotteet ja Lidlin hinnat.

Apteekkilupia ei voi kuitenkaan ketjuttaa. Ainoa ketju alalla on Yliopiston Apteekki. Apteekit ovat kyllä perustaneet markkinointiyhteistyötä varten yrityksiä, mutta jokainen jäsenapteekki toimii niissä itsenäisesti.

Tällaiseen löyhempään yhteistyöhön Tamron tarjoama mallikin perustuu.

KAIKILLE LIENEE SELVÄÄ, että tukkuri tavoittelee yhteisyrityksellään enemmän. Konsepti olisi valmiina oikeaa ketjua varten, kun apteekkisääntely vapautuisi.

Kilpailuviranomainen suhtautuu kuitenkin vertikaaliseen integraatioon nihkeästi. Omaa vaikutusarviotaan valmisteleva KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo arveli haastattelussamme, että tukkureiden päästäminen vähittäiskauppaan olisi erityisen ongelmallista tukkujen yksikanavajakelun vuoksi. Toisin sanoen yksikanavajakelu jouduttaisiin purkamaan.

Tukkureiden päästäminen vähittäiskauppaan olisi erityisen ongelmallista yksikanavajakelun vuoksi.

Leivon mukaan mahdollinen sääntelyn vapauttaminen pitää tehdä niin, ettei tavoiteltu kilpailu tukehdu keskittymiseen. Jopa markkinaosuusrajoja voidaan harkita. Tuskinpa alan liberalisointia ajaneessa Liberassakaan hihkuttaisiin, jos apteekkitoiminta lipsahtaisi tukkukaupan syliin.

Ketjun perustaminen on muutenkin helpommin sanottu kuin tehty.

HEHKUN VALO SAMMUI jo viime vuonna ja yt-neuvottelut päättyivät sadan ihmisen irtisanomiseen. Liiketoiminta loppuu kokonaan tänä keväänä.

Varsinaiselta juoksumarssilta ei Tamron 200 apteekin projektikaan vaikuta. Jokaisesta leiriin värvätystä apteekista tiedotetaan erikseen. Tiedotteet ovat olleet vähissä.

Yliopiston Apteekki ilmoitti joulukuussa aikovansa sulkea hyvinvointiketju Egon myymälät. YA keskittyisi verkkokauppaan, joka onkin sujunut yli odotusten.

Apteekkariliitto julkisti äskettäin uuden verkkokauppa-alustan ja nopean kotiinkuljetuspalvelun. Molemmat otetaan käyttöön pian. Jähmeiksi moitituista apteekeista parisataa päätti saman tien hankkia alustan.

Verkkokauppajätti Amazonin saapumista markkinoille on veikkailtu pitkään. Viimeksi Hesarissa alan konsultti ennusti, että se tapahtuisi tänä vuonna – ja valttina olisivat juuri nopeat kotiinkuljetukset.

Kilpailun kiristyminen ja palveluiden parantuminen piristää myös apteekkituotteiden verkokauppaa.

On vaikea sanoa, miten nopeasti tämä lopulta tapahtuu. Mutta kun se tapahtuu, verkkokauppa mullistaa apteekkialaa todennäköisesti enemmän kuin mikään sääntelyn purkamiseksi suunniteltu toimi.

Takaisin