Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Legot vaihtuivat läppäriin


25.01.2012 10:10

KAKKAVAIPPOJA, puklurättejä, vesirokkoa, yövalvomista. Tätä kaikkea on pitänyt viime vuosi sisällään. Ei kuulosta houkuttelevalta vai? Ja mitä vielä! En voi unohtaa niitä onnen ja ilon ikimuistoisia hetkiä, kun lapsi oppi potalle, maistoi ensimmäisen kerran kiinteää ruokaa, heräsi uuteen aamuun entisellään sairaus selätettynä tai nukkui ensimmäisen kerran yön läpi heräämättä. Mitä arjen huippuhetkiä!

Haikeuden ja epävarmuuden tunteilta ei voinut välttyä, kun töihin paluu oli edessä alkuvuodesta. Mistä aika perheelle? Miten päästä taas työrytmiin kiinni ja lunastaa työnantajan odotukset? Miten jaksaa sadan kilometrin yhdensuuntainen työmatka? Missä välissä hoidetaan kodin ruoka-, vaate- ja siivoushuolto?

Pelastus on löytynyt farmaseuttisesta järjestelmällisyydestä, jonka avulla ainakin ensimmäiset työviikot ovat menneet suorastaan hämmentävän hyvin. Jääkaapin oveen kiinnitetty tulevan viikon ruokalista on herättänyt hilpeyttä vieraissa, mutta on ollut korvaamaton apu, kun sunnuntaina on väännetty kerralla valmiiksi ainakin osa tulevan viikon ruoista jääkaappiin ja pakasteeseen. Huvittuneita naurahduksia on kuulunut myös silloin, kun olen kertonut laittavani illalla lasten vaatteet pinoihin kodinhoitohuoneeseen ja ulkovaatteet vierekkäisiin kasoihin kenkineen päivineen ulko-oven eteen.

Ilman isän merkittävää panosta arjen pyörittämisessä homma ei myöskään toimisi. Ja vaikeuksia olisi ollut edessä myös, jos työnantaja ja työyhteisö eivät olisi olleet niin ymmärtäviä, joustavia ja kannustavia kuin ovat olleet.

Kaiken tämän viime viikkoina kokeneena luin hymyillen eilen julkaistua perhebarometri 2011 -tiedotetta: ”Lapsiperheiden ajankäytössä on tapahtunut myönteistä kehitystä. Kiireen tunne on vähentynyt. Perheelle halutaan antaa enemmän aikaa ja siinä myös onnistutaan. Myös sukupuolten välinen tasa-arvo on lisääntynyt, miehet ottavat enemmän vastuuta kotitöistä ja lastenhoidosta.”

Ovatko käyneet meillä kylässä?

Tiina Kuosa

P.S. Perhevapaajärjestelyjen vuoksi hoidan toistaiseksi Apteekkarilehden toimituspäällikön tehtävää. Sijaisenani viestintäproviisorin tehtävässä jatkaa Minna Svensk. Yhteistietomme löytyvät toimituksen tiedoista näiltä sivuilta.

Takaisin

Kommentit (1)

Villen äiti

Tervetuloa takaisin Tiina! Mahtavaa! :)
Samaa mieltä, farmaseuttinen järjestelmällisyys tekee arjesta helpompaa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.