Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Lääkäri etänä apteekkiin

27.10.2014 14:20

SVEITSISSÄ PARISATAA apteekkia on parin viime vuoden aikana tarjonnut asiakkailleen mahdollisuutta etälääkäripalveluun. Palvelun on toivottu helpottavan lääkäripulaa, joka on vaikea osassa maata.

Kävijöitä NetCare-hankkeen apteekeissa on ollut yli 4 000. Ehkä yllättävästikin, yli 70 prosenttia asiakkaista on hoidettu apteekin neuvojen ja itsehoitolääkkeiden avulla.

Vain joka viidennen potilaan kohdalla erikoiskoulutuettu proviisori on ottanut videopuhelinyhteyden palvelun lääkäriin, ja diagnoosi ja hoito on määrätty sen avulla.

Sveitsin apteekkariliito pharmaSuisse tutkii nyt, millaisia säästöjä palvelu on tuonut terveydenhuoltoon.

ETÄLÄÄKÄRIPALVELUT nousevat kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Samoin tarve saada helppohoitoisimmat vaivat hoidettua muuten kuin ruuhkauttamalla päivystyksiä, joihin nyt esimerkiksi silmätulehdus- ja virtsatieinfektiopotilaat viikonloppuisin jonottavat.

Suomessa vuodenvaihteessa aloittanut etälääkärifirma MeeDoc on seuraillut Sveitsin tilannetta mielenkiinnolla. Tällä viikolla ilmestyvässä APTEEKKARI-lehdessä yrityksen lääketieteellinen johtaja, lääkäri Wille Komulainen kertoo, että haluaisi käynnistää samanlaisen etälääkäri-apteekkikokeilun myös Suomessa. 

- Meillä on useita paikkakuntia, joissa apteekki on pidempään auki kuin lähin terveysasema. Olisi todella fiksua, että helppohoitoiset vaivat hoidettaisiin apteekeissa Sveitsin mallin mukaisesti, Komulainen sanoo. 

Hän on varma, että palvelu saataisiin hyvin toimimaan.

- Apteekeissa on valtavasti tietotaitoa, ja he kohtaavat ja auttavat potilaita erittäin paljon jo nytkin. Tämä olisi vain pieni lisä siihen.

Kiinnostavaa kuulla, millaisen vastaanoton ehdotus saa!

Lukuiloa!

Inkeri Halonen

Kirjoittaja on APTEEKKARI-lehden toimituspäällikkö.

Takaisin

Kommentit (1)

Erikoislääkäri

Hyvä idea Soten ja Paras hankkeen seurauksista kärsivissä kunnissa Pohjanmaalla ja Savossa.
Paperittomien suomalaisten klinikat apteekkeihin, onhan meiilä oikeus saada nopeaa vailla byrokratiaa toimivaa hoitoa kuten mamuillakin on...vai mitä.
Kukkahattutädit ei tykkää.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.