Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Kriisi näytti farmaseuttisen osaamisen merkityksen

25.09.2017 14:48

APTEEKEISSA ON ELETTY poikkeustilassa syyskuussa, kun lääketoimituksen Oriolasta ovat takkuilleet.

Apteekkien kaikki työntekijät ovat ymmärtäneet tilanteen vakavuuden ja kantaneet vastuunsa, kun asiakkaiden lääkehoidot ovat olleet uhassa keskeytyä. Siitä on syytä antaa heille iso kiitos.


ORIOLAN TOIMITUSVAIKEUDET konkretisoivat sen, miten tärkeä merkitys farmasian ammattilaisten osaamisella on.

Ilman jokaisessa apteekissa olevaa farmaseuttista asiantuntemusta olisimme nähneet ikäviä otsikoita, kuten ”Insuliini puuttui – diabeetikko sairaalahoitoon” tai ”Hyljinnänestolääke loppui – elinsiirto epäonnistui”.

Apteekkarit, proviisorit ja farmaseutit ympäri Suomen ovat etsineet lääkkeitä naapuriapteekeista, vaihtaneet lääkkeitä saatavilla oleviin vaihtokelpoisiin, tilanneet lääkkeitä hätätoimituksella, lainanneet sairaala-apteekeista ja kuljettaneet potilaille kotiin.

Muutamia potilaita on ohjattu sairaalaan, kun heidän tarvitsemaansa lääkettä ei ole millään ole saatu.

Kaikkia on yritetty auttaa. Apteekin koko henkilökunta on venynyt paikatakseen toisaalla toimitusketjussa tapahtunutta ongelmaa ja näin varmistanut lääkehuollon toimivuuden Suomessa.FARMASEUTTISTA ASIANTUNTEMUSTA ja tarkkuutta on vaadittu myös kuljetusten laadun ja sisällön tarkastamisessa.

Lääkekuljetukset ovat kulkeneet kriisin aikana poikkeusreittejä, ja apteekin ammattilaiset ovat tarkistaneet muun muassa kylmäkuljetusta vaativien lääkkeiden moitteettomuuden ja käyttöturvallisuuden potilaille.

Osa apteekkiin tulleista lääkkeistä on jouduttu hylkäämään, koska niiden laadusta ei ole voitu olla varmoja.

Lääke on tuote, jonka kanssa ei voida ottaa riskejä, vaan toimitusketjun tulee olla täysin luotettava ja katkeamaton, tai lääkettä ei voida toimittaa eteenpäin potilaille.PITKITTYNYT POIKKEUSTILANNE ja yhä jatkuva epävarmuus lääkkeiden saatavuudesta ovat lisänneet apteekkien henkilökunnan fyysistä ja psyykkistä työkuormaa.

Sen kuorman purkaminen tulee kestämään oman tovin, se on selvää.

Tänään maanantaina 25.9. vietämme World Pharmacist Day –päivää. Tätä parempaa hetkeä kiittää meidän apteekkareiden puolesta apteekkien koko henkilökuntaa suomalaisten lääke- ja lääkitysturvallisuuden varmistamisesta en heti keksi.

Kiitos teille työstänne, osaamisestanne ja jaksamisestanne!

Kirjoittaja on Iisalmen Priima apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton varapuheenjohtaja.

Takaisin

Kommentit (4)

Lääketyöntekijä

Miksi AINA UNOHDETAAN että apteekissa työskentelee myös tekninen henkilökunta? Tässäkö on meidän ammattiryhmän arvostus?

Lääketeknikko

Ja omassa työpaikassani se ei kylläkään ole farmaseutti, joka tarkistaa onko kylmätavara kuranttia. Kyllä meillä tekninen henkilökunta purkaa ja tarkastaa tilatut tavarat, ilman meitä tuotteet jäisivät kyllä visusti tukkujen laatikoihin. Meillä myös tekninen henkilöstä etsii tuotteita naapuriapteekesita. Joten hei, kiitos meille!

Lääketeknikko myös

Huomasin saman kuin aiempi kommentoija. Osa tuotteista on täytynyt tilata toisen tukun kautta, että niitä seuraavina päivinä saisi. Aika iso työ vaihdella tukkujen tuotenumeroita, saati tarkistaa laskuja.

Lääketeknikko

Hyvä teksti, kiitos Suomen apteekkien koko henkilökunta!

Toki kun lueteltiin apteekin ammattilaisia, ihmetyttää että jäi täysin puuttumaan sana "lääketeknikko", vaikka isossa osaa apteekeista koko logistiikan hoitavat nimenomaan lääketeknikot. Oman kokemukseni mukaan kriisi on vaikuttanut eniten juuri lääketeknikoiden jokapäiväisiin työtehtäviin.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.