Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Koulutusnakki napsahti

10.05.2013 08:50

Sain kirjeen farmasian alan ammattilaisia Briteissä valvovalta taholta. General Pharmaceutical Council -järjestön jäsenyys on pakollinen, jos mielii apteekissa tehdä töitä. Tästä ilosta saa pulittaa lähes 300 euroa vuodessa.

Maksun lisäksi pakollista on yhdeksän jatkokoulutukseen liittyvän toiminnon suorittaminen vuodessa. Näitä voivat olla esimerkiksi koulutustapahtumaan osallistuminen, hoitosuosituksien kertaaminen tai uuden asian oppiminen työpaikalla. Pidän asiaa hyvänä. Tällä alalla pitää pysyä ajan tasalla. Viimeisin ohjeistus on oltava tiedossa, jotta pystyy auttamaan potilaita. Uuden oppiminen on minulle tärkeä asia, joka pitää myös työn mielenkiintoisena.

Briteille ei kuitenkaan pelkkä kouluttautuminen riitä. Oppiminen pitää kirjata ylös, sitä pitää pohtia ja puntaroida. Miksi valitsin juuri tämän asian opittavaksi? Mitä opin? Mitä hyötyä uuden oppimisesta oli minulle? Entä kollegoille? Entä yritykselle? Miten tulen oppimaani hyödyntämään?

Toisinaan vastaukset ovat puuduttavan tylsiä. Joskus taas on pakko sanoa brutaali totuus: ”Jotta apteekki tekisi enemmän tiliä”. ”Jotta asiakkaat olisivat tyytyväisempiä ja saisivat parempaa neuvontaa”, olisi kai parempi vastaus.

Viime vuoden paras kirjaus on tietenkin FIP-kongressista. Suurin osa on kuitenkin tieteellisten artikkelien lukua, koska teen enemmän kirjoitustöitä kuin apteekkiduunia. Toivoisinkin, että minulla olisi enemmän työssä opittuja tapauksia. Koska työssä oppimisessa on jotain kaunista ja konkreettista. Yliopiston penkillä ja lukemalla ei vain kaikkea voi millään oppia. Pitää tehdä oikeita töitä. Pitää tehdä virheitäkin. Ja sitten ottaa oppia ihan kaikesta.

Sen sijaan, että täyttäisin nyt opintotietojani verkossa, kirjoitan tätä blogia. Olisi pitänyt kirjata kaikki tapahtumat aina saman tien verkkopalveluun, eikä säilyttää niitä hajanaisissa paikoissa paperilla ja tietokoneella. Homma on kuitenkin hyvin hanskassa. Tästäkin tapauksesta siis kuitenkin opin jotain. Kelpaisikohan se yhdeksi merkinnäksi?

Emilii Dove

Kirjoittaja on englannissa asuva proviisori ja lääketieteen toimittaja, joka kirjoittaa terveysblogia osoitteessa www.healthberry.fi ja twiittaa nimellä HealthBerry_fi.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.