Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Kolikon toinen puoli

22.03.2012 18:20

LÄÄKEKORVAUSTEN LEIKKAUKSET ovat saaneet mediassa paljon palstatilaa ja lähetysaikaa. Lääkekorvaustyöryhmän ehdottaman säästöpaketin vaatimia leikkauksia on tarkasteltu lähes yksinomaan lääkkeiden käyttäjien näkökulmasta. Vähälle huomiolle on jäänyt se, mitä leikkaukset tarkoittavat maankattaville apteekkipalveluille.

Viitehintajärjestelmän ulkopuolisten reseptilääkkeiden tukkuhintojen 5 prosentin leikkaus ei kuulosta kovin suurelta, mutta kun asiaa tarkastelee apteekin täysin säännellyn tulonmuodostuksen näkökulmasta, kyseessä on todella tuntuva leikkaus: keskimäärin apteekin tulos putoaa viidenneksellä, reseptilääkkeissä jopa puoleen.

Leikkaus heikentäisi merkittävästi apteekkien mahdollisuuksia työllistää ja palvella asiakkaita etenkin iltaisin ja viikonloppuisin. Henkilöstövähennykset näkyisivät apteekkien asiakaspalvelussa asiointiaikojen pidentymisenä ja neuvontamahdollisuuksien vähentymisenä.

Leikkauksen seurauksena sulkemisvaarassa olisi joukko kannattavuusrajalla toimivia apteekkitoimipisteitä, jotka ovat usein myös paikkakuntiensa ainoita jäljellä olevia terveyspalveluita. Ensimmäisiä sivuapteekkeja on jo jouduttu sulkemaan lääkevaihdon ja lääkkeiden viitehintajärjestelmän vietyä niiden taloudelliset toimintaedellytykset ja pääapteekin mahdollisuudet kompensoida sivuapteekin tappioita.

Apteekkiverkoston harveneminen merkitsee lääkkeiden saatavuuden heikentymistä, asiointimatkojen pitenemistä ja Kelan maksamien matkakulujen lisääntymistä. Näin säästöt muuttuvat näennäissäästöiksi.

Apteekkeja ensi vuodenvaihteessa uhkaava tukkuhintaleikkaus haavoittaisi apteekkipalveluita tavalla, josta jäisi syvät ja pysyvät arvet.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Asiat muuttuvat

Olisi se kyllä kauhea tilanne, jos korven keskellä ei olisi enää apteekkeja.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.