Kolaus Käypä hoidolle
29.10.2010 09:09YLEN MOT-OHJELMA jatkoi vallitsevien käsitysten kyseenalaistamista viime maanantaina (25.10.) väittämällä, että kolesterolin syyllisyys sydänkohtauksiin ja sydänkuolemiin ei olekaan niin itsestään selvää kuin kansalaisille on pitkään opetettu.
Ohjelman mukaan kolesterolia alentavat statiinitkaan eivät juuri estä sydänkuolemia muutoin terveillä ihmisillä, vaan voivat jopa lisätä kuoleman riskiä ja vakavia haittavaikutuksia, kuten haimatulehduksia. MOT:n mukaan statiineista hyötyvät lähinnä vain nuorehkot miehet, joilla on korkea kolesteroli.
Hurjia väitteitä lääkkeistä, joiden hyödyllisyyttä sydänkuolemien ehkäisyssä ei ole juuri kyseenalaistettu. Vai perustuuko näyttö liiaksi ennen vuotta 2005 julkaistuihin tutkimuksiin, joista julkaistaviksi päätyivät enimmäkseen statiinien hyötyjä esitelleet tutkimukset?
Tiistaiaamun Radiouutisissa Suomen Sydänliiton puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa moitti ohjelmaa provokatiivisista väitteistä, jollaisia ne toki olivatkin.
Dyslipidemioiden Käypä hoito –työryhmällä olisi ollut tuhannen taalan paikka tyrmätä väitteet tuoreeltaan ohjelmassa, mutta vain yksi heistä suostui haastateltavaksi. Valitettavasti hän ei ollut kovin vakuuttava aiheeseen perehtyneen toimittajan haastattelussa. Miksi kameran eteen eivät astuneet maan ykköskolesteroligurut?
Haastattelusta kieltäytyminen oli heiltä erinomaisen huono valinta. Vaikeneminen vain lisäsi kansalaisten epäluuloja kolesterolilääkityksen tarpeellisuutta kohtaan, varsinkin kun ohjelma antoi ymmärtää, että yhtä lukuun ottamatta kaikilla työryhmän jäsenillä on sidonnaisuuksia kolesterolilääkkeitä valmistaviin lääkeyrityksiin.
Käypä hoito –suositusten laatijoiden pitää uskaltaa puolustaa ja perustella suosituksiaan ja selvittää sidonnaisuuksiaan julkisuudessa myös MOT:n kaltaisessa ohjelmassa. Arvokas työ ja kolesterolilääkkeistä hyötyvien potilaiden hoitoon sitoutuminen kokivat nyt kolauksen.
Erkki Kostiainen
Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.
Takaisin
Kommentit (3)
Ja lääkäriä vielä paremmin asian tuntee farmakogenetiikka, jonka tutkimustulosten perusteella statiini voidaan valita oikein. Statiinitestejä ei vielä tehdä rutiinisti, mutta sellaisen kyllä saa muutaman kympin hintaan. Aika suurella osalla suomalaisia on tuo geenivirhe, joka saa näkyviin väärän statiinin haitat.
Itse olen seurannut statiiniasiaa aidan molemmilta puolilta. Pohdin itse tuota lopussa esitettyä opinion leadereiden sidonnaisuutta. Miten tullaan opinion leaderiksi -tutkimustuloksilla vai lääketeollisuuden rahoilla? Ja onko tutkimusta ilman lääketeollisuutta? Onko tutkimusTULOKSIA ilman teollisuutta? Ruokkiiko asiantuntijuus teollisuutta vai teollisuus asiantuntijuutta? Mene ja tiedä. Minä syön edelleen statiinini.
Media on ottanut hoitaakseen asioita, joita se ei ymmärrä. Populismi tappaa.
Hoitava lääkäri tietää paremmin kuin potilaan maksa, kuinka paljon kolesterolia tarvitsee syntetisoida... Ja maksan toimintaa on aivan välttämätöntä rajoittaa kolesterolisynteesiä estävällä lääkkeellä, koska ilman lääkettä potilas todennäköisesti kuolee. Tähän mielikuvaan kolesterolilääkkeiden kulutus perustuu.