Apteekkari
lauantai 21.12.2024

Kokeile tätä kotona

30.01.2014 10:37

ENSI TIISTAINA Sitran tiloihin Ruoholahteen kokoontuu kuhiseva joukko terveydenhuollon ja terveysteknologian ammattilaisia, tutkijoita, yrittäjiä ja rahoittajia toiseen Health Tuesday -tapaamiseen.

Vierailu ensimmäisessä tiistaitapaamisessa osoitti, että apteekin rooli tulevaisuuden terveydenhuollossa ja terveysteknologian hyödyntämisessä kiinnostavat. Oman geenitiedon yleistyminen, räätälöitävät ja tulostettavat lääkehoidot, kasvava itsehoito ja sitä tukevat teknologiset ratkaisut – nämä kaikki tulevat vaikuttamaan apteekin arkeen. Kukaan ei tosin tiedä, miten ja millä aikavälillä.

Uutta teknologiaa hyödynnetään jo nyt esimerkiksi Apteekin Terveyspisteissä. Luuntiheyden voi mittauttaa luotettavasti Bindex-laitteella ja mahalaukun kuntoa kartoittaa GastroPanel-testissä. Molemmat tutkimukset säästävät merkittävästi terveydenhuollon resursseja, kun riskeihin puututaan parhaimmassa tapauksessa ennaltaehkäisevästi ja lisätutkimuksia vaativien asiakkaiden jatkohoito nopeutuu.

Teknologiaa tuodaan yhä enemmän myös koteihin. Tuoreessa Apteekkarilehdessä esittelemme muun muassa sydämen EKG:n,  eteisvärinän ja unen laadun selvittäviä mittareita. Ne voivat tehostaa itsehoitoa tai vähintäänkin auttaa ihmistä kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiinsa.

Terveysteknologiaa viedään parhaillaan myös kirjastoihin ja vanhusten palvelutaloihin. Soukan palvelukeskukseen ja Tapiolan terveysasemalle on jo perustettu terveysteknologian esittelypisteet. Kotiin kokeiltavaksi teknologiaa saa helmikuussa Tikkurilan kirjastoon avattavasta Teknologialainaamosta.

Voisiko tällainen terveysteknologian lainaustoiminta sopia myös apteekkeihin? Muutaman päivän tai viikon EKG- tai unen laadun mittaaminen voisi kiinnostaa moniakin. Varsinkin, jos terveydenhuollon ammattilainen opastaisi laitteen käytössä ja tarvittaessa myös tulosten tulkinnassa. Pientä huumoria ja pitkää pinnaa tarvitaan tosin yhä mukaan, sen verran kehitteillä monet laitteista vielä ovat. Mutta oppia ikä kaikki. Jonakin päivänä jotkin jo nyt markkinoilla olevista laitteista ovat kehittyneet todellisiksi ratkaisuiksi itse- ja terveydenhoitoon.

INKERI HALONEN

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimituspäällikkö.

PS. Tulevan Health Tuesday’n alustus koskee MeeDoc-palvelua, jossa lääkärin kanssa voi keskustella videopuhelimen välityksellä. Etäyhteyttä asiakkaisiin ja lääkäriin hyödynnetään tehokkaasti esimerkiksi Sveitsin apteekeissa. Miten kehittyviä etäyhteyksiä voisi hyödyntää suomalaisissa apteekeissa? Kaikki kommentit ja ideat ovat tervetulleita – lupaan viedä ne mukanani ensi tiistain tapaamiseen.

Takaisin

Kommentit (2)

Inkeri Halonen

Kiitos, "maalainen", hyvästä ja tärkeästä lisäyksestä! On turha kuvitella, että etenkin harvaanasuituilla alueilla olisi hyöytä erilaisista etäpalveluista, jos yhteydet eivät toimi. Harmillista, että juuri pitkien välimatkojen alueella niistä voisi toimiessaan olla oikeasti apua arkeen!

maalainen

Etäyhteyksien käyttö tulee todella mahdolliseksi vasta kun valokuituverkko leviää maaseudulle- tässä tarvittaisiin ehkä sosiaali-ja terveyspuolen aktivoitumista painostamaan päättäjiä vaatimaan tätä. Operaattorit kun eivät korviaan lotkauta koska se ei ole haja-asutusalueilla voittoa tuottavaa...

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.