Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Kohtuudella koko vuosi

21.01.2010 10:35

TAMMIKUU ja mahdollinen tipattomuus alkavat lähestyä jo loppuaan. Tipatonta tammikuuta onkin tänä vuonna rummutettu huomattavasti aiempaa enemmän. Esimerkiksi työpaikat on haastettu pitämään korkit kiinni tammikuun ajan.

Tarkoitus on hyvä. Alkoholi on suomalaisille selkeästi ongelma: alkoholisairauksien ja -kuolemien määrä jatkaa kasvuaan. Alkoholiperäinen sairaus tai alkoholimyrkytys on työikäisten (15–64-vuotiaat) yleisin kuolinsyy. Vuonna 2007 alkoholia kulutettiin sadan prosentin alkoholina 10,5 litraa asukasta kohden. Aika hurjaa faktaa.

Tipattoman tammikuun ihannointiin liittyy silti ongelma. Vaarana nimittäin on, että kuukauden sinnittelyn jälkeen repsahdus on entistä hurjempi. Esimerkiksi aiheen ympärille pystytetyillä nettisivuilla luodaan vahvasti sellaista kuvaa, että kuukauden alkoholittomuus on kova työn takana. ”Neljä viikkoa kamelina. No huh huh”, sivustolla todetaan. Uurastuksen tueksi sivustolta löytyy muun muassa vinkkejä sijaistoimintaan repsahduksen uhatessa.

Urakka voi todellakin olla monelle mahtiponnistus. Mutta mitä sitten, kun tammikuu on takanapäin? Onko aika suunnistaa lähipubiin palkitsemaan itsensä kuivan kauden jälkeen? Pelkään pahoin, että aika monella ajatuskuvio on tämän suuntainen.

Olisikohan siis syytä korvata tipaton tammikuu koko vuoden kohtuudella?

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.