Apteekkari
keskiviikko 15.05.2024

Kohti Amsterdamia

30.09.2011 09:27

FARMASIAN MAAILMANJÄRJESTÖ FIP viettää ensi vuonna 100–vuotisjuhlallisuuksia 3.- 8. lokakuuta Amsterdamissa pidettävässä juhlakokouksessa.

Tämä FIP Centennial World Gongress koostuu korkean tason ministeritapaamisesta, yhteistyökumppanien pyöreän pöydän keskusteluista, juhlanäyttelystä ja luonnollisesti itse juhlakongressista sessioineen, symposiumeineen, keskusteluineen ja sosiaalisine tapaamisineen.

Erityinen paino asetetaan ministerikokoukselle, johon odotetaan osallistumaan runsaasti terveysministereitä eri puolilta maailmaa. Ministerikokouksen järjestelyistä vastaa Hollannin terveysministeriö. Teemana siinä on ”the added value of responsible medicines use”.

Amsterdamissa hyväksytään erityinen Centennial Declaration, jota valmisteltiin FIP:n kongressissa Intian Hyderabadissa syyskuun alussa. Julistuksessa tullaan keskittymään siihen, miten lääkkeiden vastuullinen käyttö, lääkekehitys ja lääkkeiden jakelu voivat ilman tarpeettomia raja-aitoja toimia gobaalin terveyden edistämiseksi. Julistus painottuu vahvasti Maailman Terveysjärjestön (WHO) linjauksiin.

FIP onkin panostanut viime vuosina erityisesti yhteistyön tiivistämiseen WHO:n kanssa. Hyvänä osoituksensa on kuluvan vuoden aikana loppuun saatettu FIP/WHO  GPP (Good Pharmacy Practice) –ohjeistus. Se korvaa vuodelta 1993 olevan Tokion kongressissa hyväksytyn oheistuksen. Koska kyseessä on myös WHO:n hyväksymä asiakirja, siihen on suhtauduttava myös viranomaistasolla ohjeellisena kannanottona. Asiakirjassa kuvataan GPP–filosofia ja asetetaan edellytykset lääkejakelujärjestelmän ammatilliselle ja vastuulliselle toiminnalle sekä sen kehittämiselle.

Hyderabadissa FIP hyväksyi myös toisen yhteisen FIP-WHO-päätöslausuman, joka koskee farmasian ammattilaisten roolia tuberkuloosin ehkäisyssä ja hoidossa.

Vuoden 2011 FIP oli kongressin sisällön kannalta menestys. Tärkeiden päätöslauselmien lisäksi kongressissa tartuttiin hyvin ajankohtaisiin aiheisiin, kuten lääkeväärennöksiin ja apteekkitoiminnan ammatillisen ja liiketoiminnallisen  tavoitteen yhteensovittamiseen. Tällaisessa kansainvälisessä kokouksessa saa lyhyessä ajassa päivityksen siitä, miten esimerkiksi apteekkitoiminnan erilaiset taloudelliset ansaintamallit ovat syntyneet ja mihin ne ovat johtaneet. Monista esimerkeistä myös meillä Suomessa olisi paljon opittavaa.

Amsterdamin jälkeen FIP:n kongressit pidetään Dublinissa (2013) ja Bangkokissa (2014). Pohjoismaisten edustajien osallistujamäärät ovat Tanskaa lukuun ottamatta valitettavasti olleet viime vuosina laskusuunnassa. Amsterdamin satavuotistapaamiseen odotetaan kuitenkin ennätyksellistä osallistumista.

Reijo Kärkkäinen

Kirjoittaja on FIP:n tilintarkastaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.