Kelan lääkemenojen kasvu ei johdu apteekkijärjestelmästä
23.04.2016 21:57KELAN PÄÄJOHTAJA Liisa Hyssälä yllätti räväköillä ehdotuksillaan Lännen Median sanomalehtien haastattelussa Apteekkaripäivien kynnyksellä viime torstaina (21.4.). Hyssälä ehdotti haastattelussa muun muassa apteekkialan avaamista kilpailulle ainakin osittain ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista.
Haastattelussa kerrottiin näyttävästi Kelan kasvaneista lääkemenoista ja annettiin ymmärtää, että syypää on apteekkijärjestelmä. Kelan pääjohtajan pitäisi tietää, että lääkkeiden hinnoittelujärjestelmä ja apteekkijärjestelmä ovat kaksi eri asiaa, eikä apteekkisääntelyllä ole suoraa yhteyttä reseptilääkkeiden hintoihin.
Yhteiskunnan korvaamien reseptilääkkeiden hintoja säännellään kaikkialla maailmassa apteekkijärjestelmästä riippumatta. Suomessa tämä tapahtuu lääkkeiden hintalautakunnan päätöksillä ja apteekin katteen määräävällä valtion lääketaksalla. Kansainväliset tutkimuksetkaan eivät osoita, että apteekkisääntelyn purkaminen laskisi lääkekustannuksia.
KELAN LÄÄKEMENOT eivät kasva apteekkijärjestelmän vuoksi, vaan siksi, että lääkekorvausten piiriin tulee vuosittain uusia patenttisuojan alaisia lääkkeitä, jotka ovat yleensä kalliita. Toinen syy on se, että lääkekorvauksia saaneiden suomalaisten määrä on kasvanut vuosituhannen vaihteesta yli puolella miljoonalla. Nämä ovat lääkekorvausmenojen kasvun todelliset syyt. Ei apteekkijärjestelmä.
Apteekit ovat päinvastoin hillinneet lääkemenojen kasvua: Apteekkien toteuttamat lääkevaihdot ovat vuodesta 2003 lukien tuottaneet lääkkeiden käyttäjille ja Kelalle yhteensä jo liki miljardin euron säästöt. Tämä käy ilmi Kelan lääkevaihtotilastoista >
Lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän ansiosta suomalaiset maksavat reseptilääkkeistään noin viidenneksen vähemmän kuin lääkevaihdon alkaessa.
APTEEKKIEN LÄÄKEVAIHDOILLA aikaansaamat säästöt ja viitehintajärjestelmän piirissä olevien reseptilääkkeiden välinen hintakilpailu ovat mahdollistaneet esimerkiksi uusien syöpälääkkeiden käyttöönoton ja Kela-korvaukset. Viitehintajärjestelmän käyttöönoton jälkeen Kelan lääkemenotkaan eivät ole enää kasvaneet joka vuosi. Vuonna 2010 ja 2013 ne pienenivät edellisvuodesta.
Vielä ministerinä ollessaan Hyssälä oli vahvasti sitä mieltä, että itsehoitolääkkeiden myynti pitää säilyttää apteekeissa > Nyt on toinen ääni kellossa. Mikä lie pääjohtajan mielen muuttanut?
PÄÄJOHTAJA HYSSÄLÄ ihmetteli haastattelussaan myös, miksi yksityisistä lääkärikeskuksista ei voi saada lääkkeitä mukaansa saman tien. Lääkärin ja apteekkarin ammatit erotettiin toisistaan jo keskiajalla, jotta ei syntyisi perusteettomia, taloudellisia kannusteita lääkkeiden määräämiseen. On vähintäänkin outoa, että lääkemenojen kasvusta huolta kantava Kelan pääjohtaja tällaista ehdottaa ja samalla paluuta keskiajalle.
Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.
Kommentit (14)
Missä muussa ammatissa saa 50€ sakon heti, jos kerrankin erehdyksessä tekee pienen virheen, kuten toimittaa asiakkaalle lääkkeen pari päivää etuajassa. Vahinkoahan asiasta ei koidu kenellekään.
Jos virheitä tekee jatkuvasti, silloin voisikin asiasta sakottaa! Kyllähän Hyssäläkin on virheitä tehnyt - aika isojakin kuten yllä on kerrottu - tuskin hän on niistä maksamaan joutunut.
Onko tämä 'sakkolappumentaaliteetti' Hyssälän kannanotto apteekkien työhön. Tulisiko niitä virheitä vähemmän päivittäistavarakaupanpuolella?
No se on oma moka. Tosin onhan sopimussakot kovia, jos toistuvasti mokailee. Joskus on vaikea tasapainoilla sääntöjen ja asiakkaan parhaan välillä.
Ja 50 euron sakkoja........
Vaikka eläköityvästä pääjohtajasta ajatellaan vaikka mitä, kyllä meidän työyhteisö on saanut paikalliselta Kelan vakuutuspiiriltä hyvää palvelua, asiallista neuvontaa ja kohtelua korvausasioissa.
Olisko jo aika siirtyä eläkkeelle palkinto/pakastevirasta.....Erkiltä hyvä kirjoitus!
Hyssälä ilmeisesti tavoittelee S-ryhmän hallintoneuvostosta "eläkepaikkaa", kun noin räväkästi esiintyy PT-kauppiaiden klovnina.
Erkiltä hieno oivallus tuo linkki Hyssälän aiempaan esiintymiseen!
Lääkealan uudistajana ministeri Hyssälä sai aikaan lääkealaa valvovan ja kehittävän Lääkelaitoksen epätarkoituksenmukaisen pakkosiirron Kuopioon. Tämä alun perinkin jo toimimattomaksi osoitettu hanke on nyt kuitenkin saamassa onnellisen lopun, kun FIMEAA ollaan asiaperustein palauttamassa Helsinkiin. Kalliiksi on tainnut tämä farssi tulla.
Nyt sitten Kelan pääjohtajan tehtävistä väistyvänä, Hyssälä ilmoittaa keksineensä ehkä keinot miten apteekkien sääntelyn purkamisella lääkekustannukset pienenisivät. Yleensä apteekkien sääntelyn purkuajatukset osoittautuvat tarkemmassa tarkastelussa pilvilinnoiksi, joiden toteuttaminen lisäisi yhteiskunnan lääkekustannuksia ja heikentäisi palveluja. Saapa nähdä mitä olisi tarjolla.
Kelan tarpeettoman yksityiskohtaisen yli 100 sivuisen reseptilääkkeiden korvattavaa toimittamista apteekeista koskevaan ohjeistukseen, pääjohtaja hyvinkin olisi toimivaltansa puitteissa voinut tarttua.
Apteekkien asiakkaita kismittää esim.
lääkkeiden korvattavuuden kolmen kuukauden sääntö, joka on niin ehdoton, että apteekki ei siitä saa joustaa. Säännöllisessä pitkäaikaishoidossa olevalle potilaallekin joudutaan apteekin tiskillä ilmoittamaan, että tulkaa uudelleen parin päivän kuluttua. Jos olet matkalle lähdössä, käy Kelan toimistosta lupaa lääkkeisiisi pyytämässä.
Apteekkien ja Kelan yhteiset ja läpinäkyvät talkoot byrokratian purkamiseksi toisivatkin ilmeisesti mittaluokan kustannussäästöjä.
Pilvilinnojen maalailun lisäksi riittäisi Kelalle siis omalta osaltaan ihan käytännön tason toimiakin
apteekkiasioinnin sujuvuuden parantamiseksi.
Tässä Hyssälä voisi olla aloitteellinen.
Iloisesti menevät sekaisin myös monopoli ja oligopoli. Hyvä veronmaksukykykin nähdään moitittavana koska se saattaa ylittää jopa juristin ja lääkärin. (Aamulehti 15.4.)
Hyssälän avauksessa meni iloisesti sekaisin myös apteekin tulos ja apteekkarin tulot. No, hänhän on ollut milloin kenekin marionetti, jolle pannaan sanat suuhun ja ajatukset päähän.
Hyssälän avauksessa meni iloisesti sekaisin myös apteekin tulos ja apteekkarin tulot. No, hänhän on ollut milloin kenekin marionetti, jolle pannaan sanat suuhun ja ajatukset päähän.
Apteekkini naapurissa on Dextra, Finla-työterveys ja kunnan työterveysasema. Parin kilometrin päässä TK:n sivuvastaanotto. Jokaiseen siis oma pikku apteekki, ettei tarvitse kipeän ihmisen erikseen asioida meillä?
Viime viikolla pakkasimme farmaseuttimme Jukan kanssa isohkon farkun täyteen dialyysi bokseja, 31 kpl. Kaksi muutakin asiakasta on listoilla. Veisikö Hyssälä tämän kuntoilumahdollisuuden meiltä pois?
Samaa mieltä nimimerkin 'Työläinen' kanssa.
Lieneekö pääjohtajalla tarve jäädä kansalaisten mieleen hyvässä tai pahassa vielä ennen kuin eläkepäivät Kelasta koittavat. Toivottavasti hän lukee tämän jutun.
Erittäin hyvä ja asialtaan oikea kannanotto Erkki Kostiaiselta. Apteekkariliiton edustajien kannattausi käydä tapaamassa Liisa Hyssälää ja selventää vielä apteekin roolia ja mistä lääkekustannusten nousussa on kysymys.
On kyllä melko erikoisia lausuntoja itse pääjohtajalta... Hohhoi.