Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Kelalta tukea apteekin palveluihin?

18.06.2009 11:43

HELSINGIN SANOMAT otti tällä viikolla kantaa lääkehoidon kokonaisarviointiin. Lehden mielestä apteekkien tarjoama palvelu tulisi ottaa nykyistä laajemmin käyttöön, sillä se vähentää vanhusten haitallista ylilääkitystä ja sopimattomia lääkehoitoja.

Ei kuitenkaan ole oikein, että vanhus joutuu itse maksamaan satoja euroja lääkityksensä tarkistamisesta. Kunnatkaan eivät ole kovin kiinnostuneita kustantamaan palvelua, josta hyötyvät potilas ja lääkekorvaukset maksava Kela. Lehden mukaan arviointi tulisikin saada Kelan tukemaksi palveluksi.

Lääkkeiden annosjakelusta Kela maksaa jo korvausta, joka vakinaistettiin tämän vuoden alussa. Korvauksen kriteerit ovat tiukat ja se kattaa vain pienen osan palvelun hinnasta. Silti kyseessä on merkittävä päänavaus: Kela voi korvata myös apteekin tarjoamia palveluja, ei vain lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin lisäksi apteekit tarjoavat muitakin asiantuntijapalveluja, jotka edistävät asiakkaiden terveyttä ja voivat vähentää sairaanhoidon tarvetta.

Kuten lääkehoidon kokonaisarviointia, myös apteekin astmapalvelua tarjoavat proviisorit tai farmaseutit, jotka ovat suorittaneet aiheesta erikoistumiskoulutuksen. Apteekit tarjoavat myös yksilöllistä tupakanvieroitusta, ja suunnitteilla on apteekkien diabetes- ja painonhallintapalvelut.

Tällä hetkellä useat apteekit tarjoavat palveluja hinnoilla, jotka eivät riitä peittämään edes niiden tuottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Korkeampi hinta voisi karkottaa asiakkaat, koska kunnat suostuvat vain harvoin osallistumaan kustannuksiin.

Kun sairastumme, Kela maksaa korvausta yksityislääkärin palkkiosta. Miksi korvausta ei voisi saada myös monilääkityille vanhuksille, pitkäaikaissairaille ja elintapojaan muuttaville suunnatuista apteekin palveluista?

Palvelujen vaikuttavuudesta tarvitaan vielä tutkimustietoa, jotta viranomaisetkin saadaan vakuutettua siitä, että palveluista kannattaa maksaa. Lisäksi tarvitaan asennemuutosta: farmasian ammattilaisten osaamista kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän potilaiden parhaaksi.

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.