Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Kärpäsestä tuli härkänen

24.04.2009 12:05

Kun viitehintalakia säädettiin, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta korosti, että lääkkeiden saatavuusongelmat eivät saa vaikuttaa potilaiden saamiin Kela-korvauksiin. Viitehintaa ei toisin sanoen tulisi soveltaa, jos hintaputkeen kuuluvaa lääkettä ei olisi tilapäisesti saatavilla.

Kela onkin luvannut apteekeille, että asiakkaalle voidaan toimittaa edullisinta saatavilla olevaa lääkettä korvattuna, jos viitehintaista lääkettä ei ole saatavana valtakunnallisesti mistään tukkukaupan toimipisteestä.

Nyt kärpäsestä on tullut härkänen: apteekkien on vaikea todistaa, että lääke on todella valtakunnallisesti loppu. Ehkä lääkettä on tukkukaupan toisessa varastossa, mutta sitä ei saada apteekkiin ilman lisähintaa. Tai sitten tukusta ei osata kertoa, milloin lääke on mahdollista toimittaa apteekkiin.

Pahimmassa tapauksessa potilas joutuu maksamaan itse kalliimman lääkkeen ja viitehinnan erotuksen, vaikka hän ei ole kieltänyt lääkevaihtoa. Tämähän ei ollut lainsäätäjän tarkoitus.

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat apteekkien jokapäiväisiä harmeja. Viitehintajärjestelmän tulee joustaa, jos hintaputkeen kuuluvaa lääkettä ei ole kohtuullisin ponnistuksin ja kustannuksin saatavilla.

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.