Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Kadonneen biljoonan metsästys

23.05.2013 13:13

TOISSA KESÄNÄ lomamatkalla Kreikan Samoksella pyysin kuittia taksimatkan päätteeksi. Hölmistyneen näköinen taksikuski pyöritteli päätään, mutta kaivoi lopulta hanskalokerosta paperipalan, josta teksti oli jo kadonnut. Ehkä se oli kuitti, mutta ei kyllä meidän taksimatkasta.

EU:n huippukokouksessa Brysselissä on tällä viikolla pohdittu, miten veronkierto saataisiin kuriin. Komissio on arvioinut, että EU-maat menettävät veropetosten ja veronkierron takia jopa 1 000 000 000 000 (tuhat miljardia) euroa verotuloja. Kerryttiköhän meidänkin taksimatka summaa?

Ei ole ihme, että valtioiden velat kasvavat kasvamistaan. EU:n talouskriisiä tuskin olisi, jos nuo rahat olisivat EU-valtioiden verokirstuissa eivätkä veroparatiisien pankkitileillä.

On hämmästyttävää, että poliitikot yrittävät puuttua verokikkailuun vasta nyt, kun EU:n kriisimaiden kansalaisten luottamus verojärjestelmään on jo romahtanut. Pahimman velkakriisin kurimuksessa olevien maiden kansalaiset ovat syystä raivoissaan, kun joutuvat veronkierron maksumiehiksi ja ikävien leikkausten kohteiksi. Kansa on jo noussut kaduille Etelä-Euroopan kriisimaissa ja yhteiskuntarauha on järkkynyt.

Veronkierron hillitseminen ei ole helppoa, sillä maailmalta ja Euroopastakin löytyy edelleen maita ja alueita, jotka yksisilmäisesti katsovat vain omaa etuaan. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa myös omilla valinnoillaan suosimalla kotimaisessa omistuksessa olevia yrityksiä, jotka valmistavat tuotteensa kotimaassa, vaatimalla kuitin kaikista ostoksista ja valitsemalla kotimaisen verkkokaupan ulkomaisen sijaan.

Suomalaiset apteekit ovat suomalaisessa omistuksessa olevia yrityksiä. Ne työllistävät suomalaisia ja maksavat veronsa sataprosenttisesti Suomeen toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Apteekkijärjestelmämuutoksen seurauksena iso osa Ruotsin apteekeista on lyhyessä ajassa päätynyt kansainvälisten, veroparatiiseihin rekisteröityneiden pääomasijoittajien omistukseen. Se tuskin on lisännyt Ruotsin valtion verotuloja.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.