Ja taas PT-kauppaa
24.03.2011 12:02VARMA KEVÄÄN MERKKI on Päivittäistavarakaupan mediaoperaatio omien bisnesten laajentamiseen lääkepuolelle. Viime vuoden helmikuussa Päivittäistavarakaupan yhdistys järjesti näyttävästi seminaarin, jossa käsiteltiin reseptivapaiden lääkkeiden myyntiä maitokaupoista. Seminaaria pohjusti päivittäistavarakaupan tilaama tutkimus itsehoitolääkkeistä.
Seminaari oli PT-kaupalle suuri pettymys, koska lähes kaikki paikalle kutsutut yhteiskunnalliset vaikuttajat ilmoittivat tukevansa apteekkeja itsehoitolääkkeiden ainoana turvallisena jakelukanavana.
Tänä keväänä oli vuorossa taas uusi mediatemppu. PT-kauppa oli tilannut ”tutkimuksen”, jonka he sitten toimittivat eri lehtien taloustoimittajille julkistamista varten. Operaatio oli ajoitettu juuri Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmän mietinnön julkistamisen alle. Tämä työryhmä, kuten myös viime kuussa mietintönsä julkistanut Lääkepolitiikka 2020 -työryhmä, yksimielisesti esittää nykyisen apteekkijärjestelmän kehittämistä vaarantamatta toimivan järjestelmän perusteita.
Minulle soitettiin tiistaina Kauppalehdestä ja pyydettiin kommenttia Päivittäistavarakaupan tilaamasta tutkimuksesta. Sanoin, että kommentoin sitä mielelläni, kunhan lehti toimittaa ko. tutkimuksen minulle. Toimittaja ei tiennyt kuinka menetellä, vaan lupasi palata asiaan. Hyvin nopeasti hän oli minuun uudelleen yhteydessä ja ilmoitti, että ei saa antaa tutkimusta minulle.
Aika mielenkiintoista. Päivittäistavarakauppa on teetättänyt tutkimuksen apteekkitoiminnasta, johon lehti haluaa minulta kommentit, mutta ei kuitenkaan saa antaa tutkimusta minulle kommentoitavaksi. Tämä lienee PT-kaupan näkemys avoimesta keskustelusta.
Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.
Takaisin
Kommentit (9)
Tuo toimittajan "kirjoitelma" kilpailee mielestäni vuoden 2011 heikkotasoisimmasta asiauutisoinnista.
Ilmoitin kanssa Hesarille heti tämän maksetun PT-kaupan mainoksen jälkeen, että 20 vuotta tilaajana sai riittää. Olen kummastellut PT-kaupan etuja ajavaa Hesarin tyyliä jo aikaisemmin lähinnä kaavoitusasioiden osalta. Myös jakelijoiden apteekkien omistaminen pitäisi ottaa näissä vertailuissa suurennuslasin alle, koska eihän suomalainen malli ole mitenkään verrattavissa. Nythän muissa Pohjoismaissa apteekki ottaa pienemmän osuuden voitosta, mutta ne ovat jakelijoiden omistuksessa ja jakelija ottaa katteensa jo ennen apteekkeja monilla eri tavoilla. Celesio, Boots Alliance ja Phoenix ovat sellaisia pelaajia, että siinä jää kaikki suomalaiset toimijat sivustaseuraajiksi, jos niille bisnes päästetään.
Tuli ajatus mieleen... Apteekkariliitto voisi vastapalveluksena teettaa sopivasti tarkoitushakuisen tutkimuksen suomalaisista paivittaistavarakaupoista, otsikkona esimerkiksi "Ruuan hinta meilla ja muualla"." Miksi ruuan kuluttajahinta ei laske vaikka arvonlisavero vahenee."
Itse peruin hesarin tilauksen jo vuosia sitten. Asiakkaiden kysellessä kerroin kannattavani maakuntalehteä. Hesari kun on myön niin Helsinki -keskeinen ja ajaa Helsingin asioita. Asiakkaille kyllä haukun hesaria vielä viikoittain.
RAHAA Rahaa rahaa, mitapas muutakaan ajattelee kauppias.
Kuka muistaa hullun vuoden 2001 kun Norjassa apteekkiluvat vapautettiin ? Muutana "onnekas" apteekkari sai ISOT rahat kun myi hyvalla paikalla sijaisevan keskikokoisen apteekin laaketukkukaupan perustamalle apteekkiketjulle. Kauppasumma saattoi olla jopa kaksi kertaa apteekin liikevaihto. Kuulostaa aivan jarjettomalta, jos lukija olenkaan ymmartaa liiketaloutta -- tarina on kuitenkin totta.
Viimeksi taalla Norjassa on yksityinen apteekkari myynyt apteekkinsa Lillehammerissa kuluvan maaliskuun alussa. Ostaja oli Vitus ketju. Kauppasummaa en tieda, mutta uskallan vaitta, etta se oli jarjen rajoissa .
HS:n juttu oli journalistisesti aika heikko. Irrallisia sitaatteja esim. Ilkka Oksalan entisestä työpaikasta, ei minkäänlaista viittausta viime aikaisiin uutisiin Ruotsin itsehoitolääkemarkkinoista (hinnat eivät ole laskeneet, itsemurhat nousussa) ja muutenkin kummallinen manifestityyli. Olen aina odottanut HS:n edustavan laadukasta sanomalehtityötä, mutta näköjään pitää alkaa katsomaan muitakin artikkeleita hieman kauempaa jos toimitus hyväksyy tuollaisia juttuja. Pitäisi varmaan lähettää tämä teksti palautteena sinne...
Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan (jota Apteekkari-lehtikin taannoin referoi) vain muutaman lääkkeen hinta laski. Kuluttajaliitonkin kannattaisi olla enemmän huolissaan päivittäistavarakaupan keskittymisestä kahden suuren toimijan alle ja niiden harjoittaman yksityisten kauppojen kurittamisesta.
Ruotsin hintavertailu löytyy helposti ruotsalaisista lehdistä, ainakin Göteborgs Postenista. Tehty tutkimus-hutkimus on tarkoitushakuinen, jolla PT-joukot haluavat osoittaa järjestelmän tehottomuuden. Minun on hirveän vaikea kuvitella, että paikallisessa Prismassa kassatyttö, jolla on terästä naamassa enemmän kuin monessa talossa, osaisi antaa asianmukaista lääke- tai muuta apteekista rutiinisti annettavaa neuvontaa.
"Tutkimuksen" mukaan (HS 23.3.) valtio saisi myyntituloja vähintään satoja miljoonia euroja jos Suomessa kaikki apteekkiluvat pantaisiin huutokauppaan Ruotsin tapaan. Väite on täysin posketon koska Ruotsin valtio huutokauppasi omistamiaan apteekkeja/niiden toimipisteitä mutta ei Suomessa valtio apteekkeja omista yliopiston apteekkeja lukuun ottamatta.
Siis pelkistä apteekkiLUVISTA saisi satoja miljoonia? Kun "tutkimuksen" taso on tämä, ei sen julkistamatta jättäminen liene mikään menetys?
Oli kyllä kumma juttu HS:ssa. HS tietysti ajaa ilmoittajiensa etuja eli sen sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Tutkimus lienee väärä sana, jos tilaaja on etukäteen kertonut, mitä tutkimukselta haluaa. Kävin eilen Lidlissä ihan vain K- ja S- mafioihin ärsyyntyneenä.
Sanoma muuten omistaa lehtiä Venäjällä ja se mielestäni näkyy myös HS:n kirjoittelussa Venäjästä.