Apteekkari
torstai 25.04.2024

Itsehoitolääkkeet apteekista


22.11.2014 11:59

AAMUN HESARI käynnisteli taas säännöllisin välein käytävää keskustelua siitä, pitäisikö reseptivapaita lääkkeitä eli itsehoitolääkkeitä olla saatavilla myös marketeissa.

Muutoksen kannattajat haluaisivat kauppojen valikoimiin ”turvallisen valikoiman” itsehoitolääkkeitä unohtaen, että ne ovat turvallisia vain oikein käytettyinä. Turvallisuus syntyy oikeasta lääkevalinnasta ja oikeasta käytöstä, jotka apteekissa neuvonnalla varmistetaan.

Muutoksen kannattajat uskovat, että itsehoitolääkkeiden hinnat laskisivat. Näin ei ole käynyt missään niistä maista, joissa itsehoitolääkkeiden myyntiä on vapautettu. Lääkkeiden hintoihin voidaan vaikuttaa lääkelain säädöksillä ja lääketaksalla, eikä se edellytä reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamista. Kannattaa myös huomata, että itsehoitolääkkeiden hinnat ovat Tilastokeskuksen mukaan nyt hieman halvempia kuin vuosikymmen sitten. Sen sijaan ruoan hinta on noussut yli 30 prosenttia.

Muutoksen kannattajat uskovat myös, että lääkkeiden saatavuus paranisi etenkin haja-asutusalueilla. Tosiasiassa kävisi päinvastoin. Itsehoitolääkkeiden myynnin vähentyessä apteekkiverkosto harvenisi haja-asutusalueilla, jonka seurauksena reseptilääkkeiden ja vähämenekkisten itsehoitolääkkeiden saatavuus huononisi. Myös valikoimat supistuisivat lähinnä brändituotteisiin.

Vapauttamista on perusteltu myös sillä, että se turvaisi erityisesti pienten kauppojen säilymistä ja työllisyyttä. Tosiasiassa itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen ei pelastaisi pieniä kauppoja, mutta voisi tappaa monta apteekkia. Lähistöllä toimiva apteekki on pienen kaupan säilymiselle paljon varmempi turva. Sen tietävät myös kyläkauppiaat, mutta eivät uskalla tuoda asiaa julki.

Nettikeskusteluissa näyttää edelleen elävän virheellinen tieto, että itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen säästäisi 100 miljoonaa euroa veronmaksajien ja yhteiskunnan varoja vuosittain. Itsehoitolääkkeitä myydään apteekeista noin 330 miljoonalla eurolla vuodessa. Sadan miljoonan euron säästö edellyttäisi hintojen yli 30 prosentin halpenemista. Tämä ei ole toteutunut missään maassa, jossa itsehoitolääkkeiden myyntiä on vapautettu. Vaalijulkaisussaan tiedon julkaissut Päivittäistavarakauppa ry on itsekin todennut, että arvio on virheellinen ja on luvannut korjata sitä.

Itsehoitolääkkeiden apteekkimyyntiin on edelleen vankat perusteet, eikä niitä voi populistisilla heitoilla muuksi muuttaa.

ERKKI KOSTIAINEN @ErkkiKostiainen

Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (25)

Down-teekkari

Ja näinkö homma kannattaisi? Jo nyt pienemmät apteekit kärvistelevät kannattavuuden rajoissa. Suomessahan on jo Pohjoismaiden tihein apteekkiverkko. Up-teekkarin ehdotuksella tulisi vain lisää mikroyrityksiä, joihin olisi entistä vaikeampi saada henkilökuntaa, siis omaa -ei tolkuttoman kallista vuokrahenkilökuntaa.

Amerikan malli

Olisi loistavaa journalismia kun lehdet laskisivat Burana-paketin hinnan jos se olisi ollut viimeiset 10 vuotta kaupan hyllyllä. Samalla kertoimella vaan kuin minkä ruokakin on kokenut. Vertailuksi voisi antaa apteekin hinnan nyt ja 10 vuotta sitten.

Toisaalta jos Suomi kaipaa liberalisointia, niin miksi aina puhutaan lääkkeiden siirtämisestä K- ja S-ryhmälle. Kun Suomihan kaipaisi sellaista muutosta, että apteekit saisivat myydä myös ruokaa. Eli apteekkarin oikeuksilla voisi pistää uuden marketin pystyyn. Tällöin lääkkeiden hinnat ja sääntely pysyisi edelleen paketissa, mutta PT-puoli saisi lisää kilpailua. Tämä olisi lähempänä kuluttajan etua.

Up-teekkari

Jos halutaan liberalisoida, niin miksi aina puhutaan vain PT-kaupasta? Kuten Fimea on todennut, apteekkitoiminta on nykymuodossaan kannattavaa. Entäpä jos lisättäisiin vaan lupien määrää - proviisoritutkinnon suorittaneille. Homma pysyisi ammattilaisena ja toimipisteiden määrä lisääntyisi, valtio pitäisi lääketaksan avulla hintatason jne.

Asiaa hämmästellyt proviisori

Jos katsotaan apteekkien ja kauppojen ansaintaa, niin reilussa kymmenessä vuodessa tosiaan kauppojen myyntihinnat ovat kasvaneet 20-30 % ja samaan aikaan apteekkien laskenut 20-30 % (itsehoito pysynyt samassa). Samalla kuitenkin apteekeilta on myös poistettu mahdollisuus saada alennusta lääkeostoista. Kauppojen puolella ymmärtääkseni tuottajahinnat ovat laskeneet. Samaan aikaan apteekkien liikevoitto on ymmärrettävästi laskenut, mutta on kuitenkin useita prosentteja liikevaihdosta. Kauppojen liikevoitto on uutisoinnin mukaan kuitenkin vain 1-1,5 %. Tämä matematiikka ei oikein uppoa minuun. Tekivätkö kaupat kymmeniä prosentteja tappiota reilu 10 vuotta sitten!? Jos kaikki em. pitää paikkansa, täytyy kaupanalalla tapahtua reilusti jonkinsortin verosuunnittelua missä varsinainen tulos siirretään jonnekin muualle kuin varsinaisen kaupan tuloslaskelmaan ja verotukseen.

Tuntuu siis uskomattomalta, miten jonkinsortin kilpailu- tai kuluttajaliitto voisi haluta lääkkeet tähän samaan asemaan missä ruoka on. Lähes markkinamonopoliin missä luultavasti kierretään veroja. Ehkä tuota matematiikkaa pitäisi avata ko. liitoille, Suomen kansalaisille ja päättäjille. Saattaisi vähän aueta silmät ja tulla ymmärrystä miten hullulta tuo ajatus lääkemyynnin siirtämisestä todellisuudessa kuulostaa. Ihan kuluttajien ja veronmaksajien kukkaroiden kannalta.

Yhä sillä sais, neiti rahaton.

Joo, siinä operaatiossa kyllä paloi ja palaa veronmaksajien rahaa kun virkamies puksuttaa stadi-Kuopio-Bryssel -linjaa. Voiko laskun lähettää jollekin? Ai niin, veronmaksajille. Ja ketä saamme kiittää?

Korpikylän viimeinen asukas

Maalaisliitto kannattaa nykyistä järjestelmää eli sitä pitää äänestää, jos haluaa viivytellä muutoksia. Fimeankin saivat viedä metsän keskelle.

Senior Advisor

Vuosikymmeniä alaa seuranneena alkaa tosiaan tuntua, että viivytystaistelu on meneillä. Taistelun pituutta vain on mahdoton ennakoida, voi olla että tilanne säilyy näin vielä vuosiakin muuta "äkkikuolemakin" on mahdollinen, poliitikot päättävät. Niin poikkeavan hyvä kuin apteekkien palvelu onkin niin sitä eniten tarvitsevat ovat kuitenkin usein niitä maan hiljaisia, jotka eivät osaa pitää ääntä tarpeistaan. Verotilastokatkeruus on perinne, jolle ei oikein mahda argumentoinnilla mitään. Nythän apteekkien tulos on takavuosiin nähden polarisoitumassa erittäin hyviin ja heikompiin. Isojen monopolipaikkakuntien/kaupunginosien lupapolitiikan muutos tietenkin tasoittaisi verotilastoja ja vähentäisi kateutta. Vakava muutos ansaintaan olisi jo se jos tavarantoimittajat päättäisivät siirtää esim. isot ja tunnetut ravintolisäbrändinsä pt-kauppaan, suurin osa asiakkaista siirtyisi perässä (palvelusta välittämättä), uhkahan oli esillä jo vajaat 10 vuotta sitten. Tehokkain tapa taistelussa voisi kenties olla sen uhkakuvan näkyvä esilletuonti (numeerisin esimerkein) montako apteekkia poistuisi palvelemasta syrjäseutujen asiakkaita myös reseptilääkkeitten osalta itsehoitolääkkeiden vapauttamisen myötä. Nyt vaalien alla on hyvä ottaa selville puolueiden kannat ja vaikuttaa niihin!

Tulevaisuuden kioskiapteekkari tätä menoa

Aina ollaan apteekkareita syyttämässä ahneudesta vaan ei kauppiaita. Mikä muukaan todellinen motiivi kauppiailla voi olla kuin vaan saada osansa lääkemyynnistä potilasturvallisuudesta piittaamatta. Ja vieläpä ilman lääkeneuvontavastuuta. Ikään kuin kuvittelevat kuorivansa kermat kakun päältä. Liekö sitten nykyiset apteekkarit katsovat, että itsehoitolääkkeet on varaa menettää kun eivät tämän enempää meteliä asiasta nosta? Vai Fimeaako pelkäävät, etteivät saisikaan seuraavaa apteekkia? Eihän tämä tietty monen pian eläköityvän apteekkarin tulokseen ehdi vaikuttaa, joten mitä suotta vaivautua. Myöhässä ovat nytkin toimenpiteet kannattavuuden korjaamiseksi, joten sama kaava uhkaa toistua. Tässäkin tilanteessa sopii miettiä, mitä ja miten lääkäriliiton edunvalvonta tekisi?

......./).......

Mutta kun tämä systeemi tuo tällaisenaan valtiolle mukavat tulot, onko lypsylehmä mielestäsi tapettava että saataisiin vain huonompi lypsylehmä? Kuitenkin 93% suomalaisista on sitä mieltä että lääkkeiden saatavuus on erittäin hyvä.
Eikö pt-kaupan ahneus ole jo ihan riittävä keskittyneisyydessään?

Miksi korjata ehjää?

Farmasialiiton haluttomuutta kommentoida asiaa voi arvioida myös siltä kantilta, että heidän hallituksessaan ei juuri ole apteekeista leipäänsä ansaitsevia. Ei taida kiinnostaa apteekkien tulevaisuus oikeasti, kun kaikki päättäjät ovat joko kunnan tai valtion palveluksessa. Farmasialiiton hallituksessa taitaa olla peräti 1 farmaseutti, joka työskentelee apteekissa. Sieltä on hyvä huudella päättömyyksiä alan rikkomiseksi. Onko se heidän jäsentensä etu? Vai työllistyvätkö kaikki jatkossa ns. kuntafarmaseutteina?

Pharm assist

Itsehoitolääkkeiden vapauttaminen voisi olla mainio askel kohti koko apteekkijärjestelmän uudistumista. Joskus täytyy purkaa voidakseen rakentaa uutta.

apteekkilainen


Nikotiinivalmisteiden myynti apteekeille (7 miljoonaa euroa) väheni
9 % ja kulutus (2,0 DDD/1000 as/ vrk) 11 %. Nikotiinivalmisteiden myynti muille vähittäismyyntipaikoille (34 miljoonaa euroa) puolestaan kasvoi 12 % ja kulutus (8,0 DDD/1000 as/vrk) 8 %. Lähde: Suomen Lääketilasto 2013

Nikotiinivalmisteiden kohdalla apteekki antaa asiakkaille ohjeistusta / neuvontaa ja asiakas ostaa tuotteet PT-kaupasta, jossa EI ole ammattilaista kertomassa tuotteesta. Näin tulisi käymään myös OTC-lääkkeiden kanssa.

Useat apteekkarit ovat hyvin korkeasti koulutettuja (esim. FaT) ja tuntevat lääkealaa laaja-alaisesti. Samoin myös apteekin farmaseuttinen henkilökunta on hyvin koulutettua. Ei ole reilua/perusteltua, että PT-kaupan lobbarit tulevat sellaiselle osa-alueelle josta heillä EI ole kokonaisvaltaista käsitystä. Ei apteekin henkilökuntakaan halua toimia lääkärinä vaan aina tarvittaessa apteekissa asiakas ohjataan lääkärin arvioitavaksi, vaikka apteekkarina toimiva farmakologian tohtori olisi ehkä koulutukseltaan ja lääketiedoiltaan lähempänä lääkäriä kuin K-kauppias apteekkaria.
Eri ammattikuntien rajat on tärkeää pitää selvinä.

Vnr 07 57 77

Pty:n ja Kilpailuviraston Seppo "Sebamed" Reimavuo eivät itsehoitokiimassaan näe enää mitään muuta vaihtoehtoa. Yhtä vaikea perääntyä kuin Putinin Ukrainasta kasvojaan menettämättä. Vaikka ovat argumentoinnissaan pihalla kuin päiväkodin lapset. Tulipa monta hyvää vertausta!

Pohtija

Taitaa farmaseutti(farmasia)liittoa kismittää, kun farmaseutit eivät voi omistaa apteekkia. 'Farmasisti'-termi on yksi tapa, jolla farmaseutti liitto yrittää tasapäistää sakkia. Lisäksi, kuten on jo tullut esille, farmaseuttiliiton avaus apteekin yhtiömuodon muuttamisesta laitaa lisää vettä myllään itsehoitolääkkeiden vapauttamisesta.

Myyjiksi markettiin?

Farmasialiitto käyttää jatkuvasti termiä "farmasisti" ja yrittää näin häivyttää rajaa farmaseuttien ja proviisoreiden välillä. Ihmettelen proviisoreita, jotka ovat jäseniä. Onko se tyhmyyttä? Eihän lääkäreillä ja sairaanhoitajillakaan ole sama liitto.

Mie vuan tiältä mualta

Farmasialiitto keskittyy miettimään omistuspohjan laajentamista ymmärtämättä, että se voi kääntyä itseään vastaan.

Proviisori

Farmasialiitolla on liian kiire sahaamassa omaa oksaansa poikki. Farmasialiiton avaushan oli jokin aika sitten apteekin yhtiömuodon muuttaminen.

farmaseutti

Hyvä huomio Ihmettelijä!

Ihmettelijä

Miksi Farmasialiitto ei ole julkisuudessa tuomassa esiin farmaseuttien ja proviisorien merkitystä ja osaamista lääkehuollossa ja yleensäkin terveydenhuollossa?

(Ei otsikkoa)

Palaan teemaa edelleen. Nyt jos koskaan liiton pitää keskustella potilasjärjestöjen kanssa tästä asiasta. Potilasjärjestöjen jäsenet käyttävät apteekin palveluita ja tietävät, mitä se palveleminen todella on. Sieltä saamme todennäköisesti tukea olemassaolollemme. On ryhdyttävä tehokkaasti ja näkyvästi kampanjoimaan asian puolesta. Se, että kirjoittelemme omassa piirissämme itseämme kehuvia kirjoituksia ei paljoa auta. Me kyllä tiedämme, kuinka hyvin toimimme. Menkää maaseudun pieniin apteekkeihin ja kysykää asiakkailta pärjäävätkö ilman apteekkia? Julkaiskaa juttuja. Kertokaa, mitä monelle apteekille tarkoittaa se, että itsehoitolääkkeet lähtevät ruokakauppamyyntiin. Jos vielä tuleva vaalikausi saadaan hoidettua, niin hyvä. Seuraava alkaa olla jo aika vaikeaa. Jossei mahdotonta. Ja sekin on hyvä jokaisen alalla jo olevan ja sille hakeutuvan ymmärtää. Kirsi Paulamäki, apteekkari Asema Apteekki Tikkurila ja Oulunsalo

Peruutin jo tilauksen

Helsingin Sanomista kannattaa asiakkaille muistuttaa, että he ajavat ilmoittajiensa eli K- ja S -ryhmien etuja. Ajavat myös pääkaupunkiseudun etuja maakuntien palveluista, eli apteekeista välittämättä. Voi myös suositella tilauksen lopettamista.

Maalainen

Itsehoitolääkkeiden hintoihin sisältyy tällä hetkellä valtiolle tilitettävä apteekkimaksu, mitä lienee 6-7 % vai enemmäkin? Valtion kirstunvartijat varmasti laskevat, mistä tämä summa saadaan valtion budjettiin jos/kun myynti vapautetaan. Myyntipaikoille maksulliset luvat kuten nikotiinivalmisteiden kohdalla ja palvelupisteillä?

Anja

Mikä ihmeen into on laittaa itsehoitolääkkeitä kauppoihin, sillä apteekista saa asiantutevaa ohjausta lääkkeiden käytössä. Poikani kun oli pieni ja tarvitsin lääkkeitä kysyin aina apteekista mikä sopii lapselle, eroja löytyy. Nykyisin en uskalla ostaa oikein mitään lääkkeitä, jollei niitä tarkisteta minun muiden l kkeiden kanssa sopiviksi. Apteekissa sioidessa saa aina asiantuntevaa palvelua.

Kirsi Paulamäki, apteekkari Asema Apteekki Tikkurila ja Oulunsalo

Hyvä kirjoitus Erkki mutta.... Päätöksen tekijät ovat tällä hetkellä kuolemattomia stubbeja, jotka tuskin tietävät, mitä on sairastaa vanhana ja yksinäisenä. Ovatkohan koskaan asiasta edes ehtineet keskustella isovanhempiensa kanssa. Vai lienevätkö hekin parempiosaisia kuolemattomia? Päätöksentekijät näkevät apteekit edelleenkin verotilastoissa loistavana ja aina ilmaiseksi palvelevana yrityksenä, joita kaupunkialueilla on lähes joka kulmalla. Ja hyvin menee. Vieläkään ei edunvalvonta ole kyennyt tekemään päättäjille selväksi, mitä todella tarkoittaa, kun buranaa saa joka kioskista. Lääketurvallisuuden hokeminen ei enää riitä - voihan sinne järjestää palvelevan puhelimen verkkoon tai palvelupisteeseen. Nyt on tuotava esiin se, että koko apteekkipalvelun sisin olemus romuttuu, kun ei ole enää varaa palkata ammattitaitoista henkilökuntaa antamaan ilmaista informaatiota kannattamattomista reseptilääkkeitä. Maalla oleva pieni apteekki kaatuu samantein tai joutuu laittamaan henkilökuntaa pois. Tulee sellainen pieni kiva reseptinurkkaus, josta jotain toimitaan jos toimitetaan. Ja monelta paikkakunnalta homma loppuu kokonaan. Ja samalla moni muukin toiminta. Mutta onhan meillä YA, joka ilmeisesti sitten hoitaa yhteiskuntavelvoitettaan joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Kevään vaaleja ajatellen haluan liiton rakentavan vaalikoneen, jossa ehdokkaiden suhtautuminen tähän asiaan selvitetään. Nyt on ihan viimeinen hetki valita ne oikeat päättäjät. Eikä sitenkään asiasta ole varmuutta....

proviisori

Väistämättä olemme menossa siihen tilanteeseen, että itsehoitolääkkeet vapautetaan marketteihin. Menossa on vain viivytystaistelu. Itsehoitolääkkeet ovat apteekin kannattavuuden kannalta elintärkeitä, vaikka mielestäni kannattavuus tulisi taata reseptilääkkeiden hinnoilla. Käsittämätöntä, että reseptilääkkeiden toimittaminen (apteekien ydintoiminta) melkein kannattamatonta toimintaa apteekkeille. Itsehoitolääkkeiden vapauttamisen jälkeen myös moni apteekki laittaisi lapun luukulle ja palvelut huononesivat varsin syrjäseuduilla, mutta tämä ei tunnu ketään kiinnostavan.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.