Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Itsehoidon kustannukset mukaan vertailuun

17.06.2015 08:52

LÄÄKEALAN JA TERVEYDENHUOLLON haasteet ovat samankaltaisia kaikkialla Euroopassa, mutta tavat ratkaista niitä vaihtelevat maittain.

Kävin vastikään Euroopan unionin apteekkijärjestön, PGEU:n vuosikokouksessa. Keskustelut kollegoiden kanssa toivat hyvin esiin sen, että olemme Suomessa onnistuneet järjestämään lääkehuoltomme hyvin. Riski lääkeväärennöksistä on meillä pieni, kun moni eurooppalainen kollega tuskailee niiden kanssa tosissaan. Myös lääkkeiden saatavuus on Suomessa hyvällä tasolla.

Kokouksen parasta antia olivat visiot terveydenhuollon tulevista haasteista. Koko Eurooppa painiskelee terveydenhuollon kasvavien kustannusten kanssa. Elinajat pitenevät, hoidot kehittyvät. Odotamme terveydenhuollolta ihmeitä – ja toki niihin myös pystytään, jos vain resurssit antavat myöden.

TERVEYDENHUOLLON KUSTANNUKSIA yritetään Suomessa laskea panostamalla toimivaan perusterveydenhuoltoon, jolloin voidaan purkaa painetta erikoissairaanhoidosta. Ajatus on oikea, sillä mitä varhemmin sairaus saadaan hallintaan, sitä vähäisemmillä kustannuksilla sen hoidosta selvitään.

PGEU:n kokouksessa keskusteltiin kuitenkin myös siitä, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kustannuksia pitäisi vertailla myös itsehoidon kustannuksiin. Tätä olemme selvittäneet myös Apteekkariliitossa.

JULKAISIMME ALKUVUODESTA asiantuntija-arvioon perustuvan selvityksen apteekkien neuvonnan tuottamista hyödyistä yhteiskunnalle. PricewaterhouseCoopers Oy:n tekemän selvityksen mukaan apteekkien itsehoitoon liittyvä neuvonta säästää liki miljardi euroa muualta terveydenhuollosta. Se on melkoinen summa.

Jollei apteekeissa terveydenhuollon ammattilaisten antamaa itsehoidon ohjausta olisi, olisi perusterveydenhuollon kustannuskehitys vieläkin dramaattisempi – puhumattakaan perusterveydenhuollon palveluiden saatavuudesta. Selvityksen mukaan apteekkien neuvonta vähentää nimittäin vuosittain jopa kuusi miljoonaa käyntiä yleislääkärillä.

KUN TUORE HALLITUS nyt tarttuu kansantalouden haasteisiin tiukalla otteella, uudistaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja tekee myös huomattavia leikkauksia julkisiin menoihin, on apteekin rooli terveydenhuollon kustannusrakenteessa hyvä pitää mielessä.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.