Isoveli valvoo – paitsi Briteissä
08.03.2013 10:02
ISON-BRITANNIAN lääkeviranomainen MHRA on huolissaan lisääntyneestä myyntiluvattomien lääkkeiden myynnistä. Eikä nyt ole suinkaan kyse apteekeista, vaan niistä lukemattomista muista myyntipisteistä, joissa itsehoitolääkkeitä saa myydä.
Melkein meidän naapurissa on kulmakauppa, jossa on joitakin lääkkeitä myynnissä tiskin alla lasikaapissa. Katselen ja ihmettelen niitä joka kerta, kun käyn hakemassa maitotäydennystä. Lähes viikoittain. Yksi usein mieleeni tuleva kysymys on: Tarkastaako pakkausten päiväyksiä ikinä kukaan? Tämä kun tuntuu olevan ongelmana paikallisissa apteekeissakin.
Mutta viis käytettävä ennen päiväyksistä. Lasikaapissa saattaisi lymyillä jotain sinne täysin kuulumatonta. Kuten vaikka reseptilääkkeitä tai niin sanottuja P-lääkkeitä, joita saa myydä ilman reseptiä, mutta vain apteekissa farmaseutin valvonnassa.
Laittomia lääkkeitä Britteihin vuotaa Itä-Euroopasta ja erityisesti Puolasta. Pakkaukset ja selosteet ovat puolan kielellä. Sinänsä luultavasti aitoja lääkkeitä – tai kuka tietää – mutta laittomia yhtä kaikki.
Kuka valvoo? No MHRA valvoo, mutta minkälainen taho pystyy ikinä valvomaan niitä tuhansia myyntipaikkoja, joille on annettu lupa myydä yleisen myyntilistan itsehoitolääkkeitä (General Sale List, GSL). Hah, lankaan menitte! Ei siihen mitään lupaa tarvita. Sen kun ostaa lääkkeitä ja alkaa myydä niitä.
Nyt MHRA varoittaakin kansalaisia ja neuvoo, millaisia lääkkeitä ei tulisi ostaa. Vastuu ikään kuin sysätään ihmisten niskoihin. Me varoitimme.
Mutta valvoa pitäisi, niin lääkkeiden myyntipisteitä kuin lääkkeiden käyttäjiäkin.
Olenkin törmännyt täällä kiinnostavaan parasetamoli-ilmiöön, jollaista en Suomessa usko olevan. Äidit, ja ehkä isätkin, ajattelevat, että lapsen kaikki vaivat voi hoitaa parasetamolilla.
– Voi rassukkaa, se itkee ja nenäkin vuotaa.
– Oooo, anna sille parasetamolia.
Lääkkeen myynti kulmakaupasta luo illuusion, että tavara on ihan turvallista ja sitä voi huoletta käyttää.
Apteekkilaisilla omavalvonta toimii onneksi paremmin kuin alan ulkopuolisilla toimijoilla. Ja omatunto.
Emilii Dove
Kirjoittaja on englannissa asuva proviisori ja lääketieteen toimittaja, joka kirjoittaa terveysblogia osoitteessa www.healthberry.fi.
Takaisin
Kommentit (3)
Meillä nuo Fimean maksut ovat nousseet varmaan kolminkertaiseksi Lääkelaitoksen aikoihin verratuna. Ei taida mennä ne rahat kuitenkaan lupamenttelyn kehittämiseen tai lääkeväärennösten valvontaan. Viraston lentolippuihin ja useiden kiinteistöjen vuokriin ovat tainneet mennä ne rahat.
Mielenkiintoinen näkökulma tuokin. Kyse ei vain taida olla pelkistä moniongelmaisista.
EMA:n toimistolla täällä on tullut käytyäkin, kun tein jokunen vuosi sitten Apteekkarilehteen juttua.
Eikö yhteiskunta kuiten loppupeleissä säästä, jos moniongelmaiset kuolevat pois särkylääkkeitä popsiessaan?