Apteekkari
tiistai 27.02.2024

Iso muutos

05.12.2014 11:05

ALOITIN KULUVALLA VIIKOLLA Apteekkariliiton toimitusjohtajana. Iso muutos organisaatiolle, ja iso muutos myös minulle. Olen katsonut työurani aikana monia toimialoja edunvalvojan näkökulmasta, mutta lääkehuolto on sinällään minulle uutta.

Tilastojen valossa olen ollut tyypillinen apteekkiasiakas; tyytyväinen palveluun ja saanut lääkkeeni aina ajallaan.

Viime viikkoina on ollut valaisevaa ymmärtää, mitä tuon hyvän apteekkikokemuksen takana on.

Mistä sitten olen ollut yllättynyt? Ainakin siitä, että apteekki on paljon monipuolisempi toimija kuin enemmistö suomalaisista kuvittelee. Se on todellinen matalan kynnyksen palvelupiste, jonka merkitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa on jäänyt vähälle huomiolle.

Apteekkareiden ammatillinen intohimo on tullut vahvasti näkyviin jo tässä vaiheessa. Apteekkitoiminta on mielenkiintoinen yhdistelmä yrittäjyyttä ja korkean tieteellisen koulutuksen saaneen ammattilaisen vastuuta, joka luo pohjan koko järjestelmälle.

Eräs avartava havainto on liittynyt apteekkijärjestelmän toimivuuteen ja alueelliseen kattavuuteen. Suomalaisessa terveydenhuollossa ei ole toista tekijää, joka saavuttaisi kansalaiset yhtä yhdenveroisina kuin apteekki. Apteekkilupajärjestelmän ansiosta apteekkareita on saatu sinnekin, minne lääkäreitä ei. Myös lääkkeiden hinnat ovat kaikkialla maassa samat.

Olen ollut yllättynyt myös apteekeissa käytettävästä modernista teknologiasta. Ihastuin 70 kilometriä tunnissa kulkevaan, täysin automatisoituun, ketterään ja tarkkaan varastorobottiin ensimmäisellä apteekkikäynnilläni niin, että minut piti suostutella eteenpäin.

Suomalaisessa apteekkijärjestelmässä on sopivassa suhteessa jotain uutta ja jotain vanhaa. Perinteisen mallin pohjalta on kehittynyt tehokas ja toimiva, ajassa kiinni oleva järjestelmä, josta meidän suomalaisten kannattaa olla ylpeitä - ja hyödyntää palvelua, joka auttaa lähellä.

Merja Hirvonen
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.