Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Influenssapiikillä Edinburghissa

14.11.2013 08:58

KÄVIN VIIME viikolla Edinburghissa, Skotlannissa. Päätimme siellä asuvan tyttäreni kanssa mennä apteekkiin rokotettaviksi kausi-influenssaa vastaan. Ensimmäinen apteekki, jonka löysimme, sattui olemaan suuren ketjun suuri apteekki, joka katupuhujassaan mainosti rokotepalveluaan ”Winter Flu Jab Service”.

Kosmetiikka, ihonhoito, hiustenhoito ja hyvinvointimme lisäämiseen tarkoitetut elektroniset laitteet olivat valloittaneet koko apteekin alakerran. Yläkerrassa olivat lasten lelut keskeisesti esillä ja perällä pieni valikoima itsehoitolääkkeitä, kaikkein perimmäisenä reseptitoimitus.

Pääsimme saman tien kertomaan assistentille aikomuksemme ja hän ojensi meille lomakkeen, jossa kysyttiin henkilötietojen lisäksi allergioista, immuunipuutostaudin sairastamisesta, muista sairauksista, lääkityksestä sekä miten aiemmat rokotukset ovat menneet. Lomakkeessa oli lisäksi informaatiota siitä, miten rokote vaikuttaa, sivuvaikutukset sekä lyhyt kuvaus, miten rokote annetaan apteekissa.

Ojensimme täytetyt lomakkeemme assistentille, joka otti ne ja ilmoitti hinnan ”12.99 (15,60 €) each, please” ja kysyi haluaisimmeko liittyä kanta-asiakkaiksi. Emme halunneet. Pyysi odottamaan hetken, niin proviisori tulisi kutsumaan rokotushuoneeseen.

Parin minuutin odottelun jälkeen iloinen, mustaksi kissaksi Halloweenin merkeissä pukeutunut proviisori saapui ja kutsui minut sisälle huoneeseen. Huone oli karu, kaksi tuolia ja pöytä sekä seinällä sertifikaatti proviisorin ensiaputaidoista. Ennen rokotusta proviisori vielä kerran kysyi samat kysymykset, jotka jo olin vastannut lomakkeelle.

Rokottaminen sujui näppärästi, tuskin huomasinkaan. Sain itselleni lomakkeesta osan, jossa oli pistetyn rokotteen nimi, eränumero, rokotuspäivä ja rokottajan nimi. Odotellessani säädetyt 5 minuuttia rokotuksen jälkeen, hän kertoi saaneensa koulutuksen pistämiseen yksityiseltä terveydenhuollon palveluja tuottavalta taholta. Pari tuntia kestävän koulutuksen lisäksi hän kertoi osallistuvansa joka kolmas vuosi ensiapukurssiin, joka keskittyy erityisesti rokottamisen yhteydessä mahdollisesti sattuviin haittatapahtumiin. Minulle ei selvinnyt, kuka koulutuksen maksoi.

Hän ja kollegansa hoitivat kahdestaan tämän apteekin rokotukset, joita oli yleensä rokotuskaudella noin 30-40 päivässä, huippupäivinä jopa 60. Hänen kolmivuotisen rokottamisuransa aikana tässä apteekissa ei ollut sattunut ainuttakaan haittatapahtumaa.

Haittoja ei ilmennyt meillekään ja jatkoimme iloisina Halloweenin viettoa synkässä ja myrskyisässä Edinburghissa.

Marja Ritala

Kirjoittaja on Apteekkariliiton 1. varapuheenjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.