Apteekkari
sunnuntai 22.12.2024

Hyvä vuosi alkoi

10.01.2014 08:48

Viime vuosi oli erinomainen. Olen varma, että tästä vuodesta tulee vielä parempi. Sehän jo alkoi erinomaisesti Pikkuleijonien voittaessa jääkiekon maailmanmestaruuden.

Suomella on toki haasteita. Maailmatalous on huonossa jamassa. Kavereilla on välillä rasittavat jutut. Joskus erehdyn tylsiin bileisiin. IFK:kin häviää joskus. Omien lasten hoitaminen tuntuu välillä todella rankalta.

Monet asiat ovat kuitenkin sellaisia, miksi ne itse tahtoo. Suomi selvisi 1990-luvun lamasta, koska niin päätimme. Ensimmäinen maailmanmestaruuskin tuli, kun Ville Peltonen päätti tehdä kolme maalia finaalissa keväällä 1995.

Olen hyvin kyllästänyt julkiseen kilpalaulantaan siitä, kuka kykenee ennustamaan Suomelle surkeimman huomisen. Siinä ennustuskilpailussa pärjätäkseen ei tarvita suuria lahjoja. Pessimismi ei ole lahja. Se on sairaus, joka pitää hoitaa. Valitettavasti siihen ei vielä löydy riittävän tehokasta lääkettä.

Suomi tarvitsee innostusta, rohkeutta ja iloista mieltä. Me kaikki tarvitsemme kykyä kuunnella toisten ideoita ja halua iloita toisten onnistumisista.

Maailmakin näyttää sellaiselta kuin itse haluamme sen näyttävän. Voin itse päättää, näenkö sen olevan täynnä mahdollisuuksia vai keskitynkö kaikkien ongelmien vatvomiseen.

Jossain tilaisuuksissa olen miettinyt, että jos käsittelyssä olevaan asiaan liittyy vain ongelmia, niin miksihän sitä kuitenkin viedään eteenpäin. Eikö kuitenkin ensin pitäisi todeta miksi näin tehdään ja mitä hyvää sillä saadaan aikaan, ja sitten katsotaan mahdolliset ongelmat ja kuinka ne ratkaistaan.

Muistan hyvin, kun 1990-luvun puolessa välissä olin Svenska Teaternissa Marimekon uuden omistajan järjestämässä hienossa tilaisuudessa. Olin aiemmin ajatellut, että kyseinen firma kaatuu yhtä komeasti kuin säästöpankit. Olin väärässä. Uusi omistaja uskoi yritykseensä ja niin uskoin minäkin sen iltapäivän jälkeen. Mieli oli hyvä ja onnellinen.

Vuodesta 2014 tulee erinomainen. Näin olen päättänyt ja me kaikki teemme sen yhdessä.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (3)

rapa

Oletetaan, että lääkepurkki maksaa Ruotsissa 10 kruunua vastaavan lääkkeen maksaessa Suomessa 10 euroa. Samanaikaisesti valuuttamarkkinoilla 1 euro vastaa 1 kruunua. Ruotsin kruunu devalvoituu 30 %. Ruotsissa oleva lääkkeen valmistaja myy lääkkeen euroalueella vanhalla hinnalla saaden 10 kruunun sijasta 13 kruunua. Ruotsalaisen kuluttajan taas tulee tienata aikaisemman 10 kruunun sijasta 13 kruunua, jotta kykenee ostamaan Suomesta 10 euron lääkkeen. Oletetaan, että 10 euron lääkeestä 1 euro on palkkakustannuksia. Suomalainen työntekijä uhrautuu ja tekee ilmaiseksi työtä. Lääkkeen hinta on nyt 9 euroa. Ruotsalainen tehdas vastaa haasteeseen ja myy Suomessa lääkettä myös 9 eurolla saaden 11,7 Ruotsin kruunua kotimaassa. Jos ja kun hintataso Ruotsissa ei nouse muutamassa vuodessakaan 30 %, valtaa Ruotsalainen tehdas markkinoita Ruotsissa ja halutessaan myös Suomessa. Suomessa iloitaan tällä välin tästä luovasta tuhosta ja teollisuuden rakenteiden uudistumisesta. Koska lääketeollisuuden työntekijöillä ei ole palkkaa, verotulot pienenevät ja julkiset menot kasvavat, mikä johtaa vaatimuksiin julkisen sektorin leikkaamisesta. Kauppatase on alijäämäinen lääketeollisuuden hyytymisen takia, joten suomalaiset joutuvat lainaamaan ulkomailta maksaakseen ulkomailla tehdyt lääkkeet. Kansainväliset velkojat hermostuvat jossakin vaiheessa ja nostavat korkoja, koska kauppatase on useana vuotena ollut negatiivinen. Samalla myös julkinen sektori on velkaantunut kasvavan työttömyyden takia. Politiikot syyttävät suomalaisia laiskuudesta.

rapa

Mikään ei synny negaatioilla. Oma käsitykseni on kuitenkin se, että esimerkiksi Suomen talouden suhteen ihmiset ovat pessimistejä, koska heillä on syytä olla pessimistejä. Syy olla pessimisti tulee siitä, että ihmiset eivät todennäköisesti näe mitään syytä olla positiivisia, koska heillä ei ole välineitä tarttua haasteisiin, mikä pitänee paikkansa myös koko Suomen osalta. Olemme sidottuja muiden päätöksiin, toisin kuin esimerkiksi 1990-luvun alussa saatikka 70 ja 80-luvuilla. Rahapolitiikka on annettu pois samoin kuin osaksi finanssipolitiikka, mitkä ovat liitoksissa toisiinsa. Ihmisten markuminen yksilön voimattomuudesta pitää paikkansa paremmin kuin koskaan, koska ongelmat ovat sen luonteisia, että ne eivät ole ratkaistavissa pelkästään yksilöiden uhrautumisella. Apteekki voi esimerkiksi tehostaa toimintaansa, palkkoja ja apteekkarin tuloja voidaan alentaa jne., mutta jos kelvottoman makrotaloudenhoidon takia lääkorvauksia joudutaan leikkaamaan tai veroja korottamaan, ei irtisanomisilta voida välttyä. Irtisanottu farmaseutti voi luonnollisesti vaihtaa alaa, mutta vuosien opiskelu (lääkäriksi) pelkästään vain siksi, että joku halusi jossakin vaiheessa olla Euroopan presidentti, vaatii enemmän kuin positiivista asennetta.

kuluttuja

Ainakin vuosi alkoi kotimaisuuden kannalta murheellisesti. Orion kutsuu takaisin tehtaalle muutaman miljoona Burana ja Ibusal tabletteja, Joko nyt kansa uskoo että Burana ja Ibusal on sama valmiste, Menetetty luottamus on vaikea saada takaisin. Muualla maailmassa kerrotaan etta lasten paresetamolin käyttö heikentää aivojen kehitystä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.