Hilan tyly päätös
05.02.2010 10:12MIGREENILÄÄKE Zomigia tai Maxaltia käyttäviä potilaita on vuodenvaihteen jälkeen kohdannut ikävä yllätys apteekissa, kun heille on selvinnyt, että he eivät saakaan lääkkeestään enää Kela-korvausta.
Syynä on se, että lääkeyritykset eivät suostuneet alentamaan triptaaniensa tukkuhintoja Hilan edellyttämälle tasolle.
Se, että markkinoilla on hinnaltaan huokeampi triptaani, on huono peruste jättää kalliimmat triptaanit kokonaan Kela-korvausten ulkopuolelle. Migreenipotilaat tietävät, että triptaanien yksilölliset vaikutuserot ovat merkittävät ja että sopivin niistä löytyy vain kokeilemalla.
Kun kyseessä on lääke, jonka hinta on liki 10 euroa annos mutta jonka avulla migreenipotilas välttyy invalidisoivalta kohtaukselta ja pysyy työ- ja toimintakykyisenä, luulisi että yhteiskunnalla olisi vahva intressi osallistua lääkekustannuksiin.
Kalliimpien lääkkeiden jättäminen Kela-korvausten ulkopuolelle on hyväksyttävää, jos potilaan saatavilla on huokeampi, hoidollisesti samanarvoinen rinnakkaisvalmiste. Mainittujen täsmälääkkeiden kohdalla näin ei ole.
Hilan migreenilääkepäätös herättää kysymyksen, viedäänkö lääkkeiltä Kela-korvaus jo liian kevein perustein? Toivottavasti sitä pohtii myös Hilan eilen nimitetty uusi johtaja Lauri Pelkonen. Onnea nimityksestä Lauri ja viisaita päätöksiä vaikeassa tehtävässä!
Erkki Kostiainen
Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.
Takaisin
Kommentit (12)
Kiitos kaikille kommentoijille. Hienoa, että blogit synnyttävät keskustelua! Aika usein keskustelu näyttää kuitenkin ajautuvan turhan kauas blogin aiheesta. Jatkossa emme julkaise aiheeseen liittymättömiä kommentteja. Toivon, että mielipiteiden vaihto jatkuu silti vilkkaana.
Lääkäri ex farmaseutille: joudun tekemisiin viikoittain sellaisten lääkäreiden kanssa, joiden potilaaksi en itse haluaisi mennä. Lääkärikunnassa on yllättävää kyllä myös niitä, jotka syövät ja juovat kuormasta ja tekevät rahasta mitä vain. Jopa tulevat apteekin tiskille väärinkäyttäjien kanssa kirjoittamaan reseptejä.
Olette myymisen sekä sosiaalifarmasian asiantuntijoita. Osaavia myyjiähän te kuulutitte apteekin omistajiksi myös. Lääkehoidon voitte jättää lääkehoidoista jotain tietäville.
Vastaus ei saa pullikoida nimimerkille. Kysymys ei ole pullikoinnista, vaan asiallisesta keskustelusta. Me emme apteekissa ole jotain apteekin myyjiä vaan koulutettuja asiantuntijoita. Olemme päivittäin tekemisessä erilaisten sairaiden ihmisten kanssa ja toivomme että voimme tarjota heille yksilöllisesti parhaita lääkkeitä tasa-arvoisesti.
Tuli tässä mieleen ajatus nyt kun Hila selkeästi ainakain parissa tilanteessa on päätöksillään puuttunut itse hoitokäytäntöön voisi ehdottaa jonkinlaista puolueetonta asiantuntialääkäriraatia, jota Hilan tulisi konsultoida ennenkuin vastaavia päätöksiä tehdään (ja ehkä puuttua aikaisempiikin päätöksiin)
Ehkä Hilan lääkärit kuitenkin tietävät lääkkeiden vastaavuden paremmin kuin joku apteekin myyjä?
Lääkelaitos pärjäsi ennen pienillä maksuilla. Ilman voittoa. Ruotsissa vastaava virasto tekee valtiolle kyllä suurta voittoa ottamalla vastaan koko Euroopan alueelle meneviä myyntilupia. Ei meillä niin voi tehdä. Maksuja kyllä korotetaan, mutta voittoa ei siis tule. Ihan vain kustannuksiin ne rahat menevät.
Ei vanhalla Lääkelaitoksella ollut osuutta korvattavuusasioihin, mutta uudelle Fimealla kyllä on niissä vahva rooli. Virastosta tekee uuden juuri tuo farmakoekonominen tehtävä. Tarkoituksena on tuottaa Hilalle dataa hintapäätöksiä varten. Uusi Fimea, jonka perustamista Apteekkariliitto tuki, lähtee hakemaan uusia säästöjä.
Fimea tuotti valtiolle rahaa? Mielenkiintoista, koska se ei ole hyvä asia. Niin ei saa valtion virasto toimia.
Lääkekorvaukset ovat lääketehtaan ja Hilan välinen kädenvääntö. Suunta on voimakkaasti se, että potilaita pakotetaan eriarvoiseen asemaan. Fimealla ei ole tähän osuutta. Mielenkiintoista, että ainoa valtion virasto joka tuotti valtiolle rahaa, on ajettu alas. Kaikki maksut nousevat vielä rajusti, jotta hieman kompensoidaan tuhoa. Päätoiminnot, jotka vaativat erikoisosaamista, jatkuvat etätyönä Helsingissa ja Kuopioon perustetaan tutkimusvirkoja, jotka eivät tuota mitään. Mielenkiinnolla seuraan pelonkin vallassa, mitä sosiaalifarmasistit keksivät apteekkien päänmenoksi jatkossa. Lainaa saa aina näihin touhuihin, sehän on Kataisen erikoisalaa.
Tuo päätös tuli todella nopeasti ja yllättäen, olisi ollut vähintäänkin kohtuullista antaa jokin siirtymäaika, jolloin asiakkaat olisivat ennättäneet käyttää pois vanhat reseptinsä.
Nyt jopa joulukuussa saatujen reseptien osalta oli tammikuussa melkoinen hintayllätys, joka on kohtuutonta asiakkaan kannalta.
Laajemminkin tuo on ongelma, sillä kuten todettu, eri triptaanit toimivat eri potilailla eri tavoin. Mainittuihin lääkkeisiin on saatettu päätyä juuri siksi, että muista triptaaneista ei saada merkittävää / riittävää vastetta. Toki joidenkin kohdalla vaihto muihin triptaaneihin voi olla ihan mahdollinenkin.
Olisi kuitenkin kohtuullista, että ne joiden on perusteltua käyttää juuri kyseisiä lääkemerkkejä, pysyisivät tältä osin edelleen myös Kela-korvausten piirissä.
Ehkä Fimea uusi ylijohtaja voisi valaista asiaa? On jännä nähdä, mitä perusteita Fimean farmakoekonominen tutkimus tulee tarjoamaan korvausten eväämiselle ja poistamiselle.
Tuo "täsmälääke" on huono termi. Kaikki lääkkeet vaikuttavat johonkin tiettyyn kohtaan ja ovat "täsmälääkkeitä".