Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Hienosäätö riittää

20.08.2010 09:24

Blogissa Apteekkarilehden toimitus ja blogivieraat herättelevät keskustelua ajankohtaisista aiheista.

KESKEN HELTEISTÄ lomakautta julkistettiin myös mieltä lämmittänyt tutkimustulos. Valittujen Palojen kansainvälisessä kyselytutkimuksessa suomalaiset rankkasivat apteekkarit luotettavimmiksi ammattilaisiksi lentäjien ja palomiesten kanssa. Apteekkariin ilmoitti luottavansa 93 % vastanneista.

Ammattien arvostustutkimuksissa yleensä kärkisijoille sijoittuvat lääkäritkin jäivät jonkin verran kärkikolmikon taakse. Alhaisinta kansalaisluottamusta nauttivat poliitikot, joihin ilmoitti luottavansa vain joka kymmenes suomalainen. Häntäpäähän sijoittuivat myös toimittajat, joihin luotti vain joka neljäs.

Luottamus ei synny itsestään. Se ansaitaan vähitellen rehellisyydellä, asiantuntemuksella, tarkkuudella, empaattisuudella ja hyvällä palvelulla. Tekijöillä, joita apteekkityössä vaaditaan.

Valittujen Palojen kyselyn tulos ei sinänsä yllättänyt, sillä muistakin kansalaiskyselyistä on käynyt ilmi, että apteekkareihin ja apteekkeihin luotetaan ja apteekkipalveluihin ollaan hyvin tyytyväisiä.

Apteekkien ja lääkehuollon tulevaisuutta pohditaan syksyn aikana useammassakin porukassa. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sidosryhmiensä kanssa lääkepoliittisia linjauksia vuoteen 2020 osana strategiaansa, ja apteekkitoiminnan kehittämistä pohtiva työryhmä kirjaa vielä konkreettisemmin, miten lääkkeiden maankattava saatavuus tulevaisuudessa turvataan. Eduskunta puolestaan aloittaa heti lomilta syyskuussa palattuaan käsittelemään lääkelain muutoksia, jotka voivat tuoda tullessaan suuriakin muutoksia sähköisen reseptin myötä.

Apteekkien ja lääkehuollon tulevaisuutta hahmoteltaessa valmistelijoiden ja päättäjien on syytä pitää mielessä, että kansalaiset luottavat ja ovat hyvin tyytyväisiä nykyiseen apteekki- ja lääkejakelumalliin. Sellaista, mikä toimii eikä ole rikki, ei tarvitse korjata. Hienosäätö riittää.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

onnellinen suomalaisen apteekin asiakas

Nyt oli paikallaan tehdä vertailu euroopan / maailman apteekkipalveluista ja julkistaa tulos samalla tavalla kuin ruokahuollon tulos tuli esiin.
Helsingin Yliopiston apteekki on jo vuosia sitten asettanut tavoitteeksi olla "Maailman paras apteekki". Uskallan väittää, että suomalainen keskivertoapteekki tarjoa suunnilleen samaa palvelulaatua kuin Yliopiston apteekki. Olisi mielenkiintoista nähdä miten suomi ja suomalainen apteekki pärjää kansainvälisessä vertailussa.

Mitä sitten pitäisi mitata ?
-apteekkitiheys / kansalaisen keskimääräinen matka apteekkiin
-apteekin palveluvarmuus / mitä % määrä lääkkeestä jää saamatta
-lääkkeiden hinta verrattuna bruttokansantuotteeseen / keskieläkkeeseen
- apteekkien aukioloaikaindeksi
-asiakkaisen tyytyväisyys apteekissa saatun palveluun
-lääkevalikoiman kattavuus ja kansalaisen saamat korvaukset

Ennustan, että Suomi asettuu apteekkivertailussa aika korkealle, kenties mitalikolmikkoon, lähimpänä uhkaajana saattaa olla ainakin minulla olevan tiedon mukaan Norja.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.