Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Heitä yx burana

25.09.2009 11:23

KESKIPÄIVÄ supermarketissa. Yläkoululaiset lappaavat kassahihnalle lounastarpeita: energiajuomia, suklaata ja salmiakkia.

Sokerinhuuruinen lounas ja nykynuorten keskimäärin vähäiset yöunet takaavat sen, että iltapäivällä yhden jos toisen koululaisen päätä särkee.

Yläkoulun opettajan virasta juuri eläkkeelle jäänyt äitini kuvailee tilannetta ”tolkuttomaksi”. Koululaiset hakevat särkylääkkeitä terveydenhoitajalta tai opettajanhuoneesta jatkuvasti.

Suomalaiskyselyn mukaan joka kymmenes koululainen kärsii päänsärystä viikoittain ja joka viides lapsi kärsii siitä useita kertoja kuukaudessa. Kolme viidestä helpottaa kipua lääkehoidolla.

Mitä nuorten lääkekäytölle tapahtuisi, jos särkylääkkeen saisi napattua suklaan mukana kaupasta?

Itsehoitolääkkeitä kauppojen myyntiin laskeva Ruotsi kiistelee parhaillaan, mitä Läkemedelsverketin vaatimus itsehoitolääkkeiden ”kaupan valvotusta myynnistä” tarkoittaa. Kaupan edustaja tulkitsi heti tyytyväisenä, että ”ei oikeastaan mitään, sillä kaikkien tuotteiden myyntiä valvotaan jo nyt”.

Kaupan valvonnan teho tunnetaan kyllä. Eihän meillä alaikäiset kaljaakaan juo tai tupakkaa polta, eihän?

Inkeri Koskela

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri

Takaisin

Kommentit (1)

Elmo Ansio

No, nythän sekin keskustelu pyörähti käyntiin Etlan toimesta. Vaikea uskoa, että lähes monopoliasemassa olevat kaksi ketjua mitään laskisivat, kun ei kato ole tarve.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.