Apteekkari
keskiviikko 11.12.2024

Harkiten ja vaikutukset arvioiden

23.01.2020 12:28

APTEEKKARILIITTO JULKAISI alkuviikosta Tilastokeskukselta saamansa tiedot lääkkeiden, elintarvikkeiden ja taksikyytien hintakehityksestä viime vuosikymmenellä.

Tilastojen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli reseptilääkkeistä maksetut omavastuut laskivat liki 18 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat 4,4 prosenttia, mutta nousu jäi tuntuvasti kuluttajahintojen nousua (14,3 %) vähäisemmäksi. Ruoka kallistui liki 18 prosenttia.

EHKÄ MIELENKIINTOISIN on kuitenkin taksikyytien hintakehitys. Hinnat nousivat tasaisin portain vuosikymmenen alkuvuosina, kun liikenne- ja viestintäministeriö tarkisti vuosittain taksat polttoaineen ja muiden tuotantokustannusten kehitystä vastaavasti.

Kun taksiuudistus heinäkuussa 2018 vapautti hinnoittelun, hinnat aluksi laskivat, mutta kääntyivät jo parin kuukauden päästä jyrkkään nousuun.

Vuosi sitten vapaata hinnoittelua kannattaneiden mielestä oli vielä liian aikaista arvioida sääntelyn purun vaikutuksia hintoihin. Hintojen nousu jatkui kuitenkin jyrkkänä viime vuonnakin.

Innokkaimmat markkinaliberaalit ovat pysyneet hiljaa, kun taksikyytien hintojen nousu onkin jatkunut jyrkkänä.

Nyt hintojen nousua selitetään Twitter-keskusteluissa tilastointitavan puutteellisuuksilla. Innokkaimmat markkinaliberaalit ovat pysyneet hiljaa, kun on alkanut näyttää siltä, että sääntely pitikin hinnat paremmin kurissa kuin kilpailu.

VIIME HALLITUSKAUDELLA käytiin vilkasta keskustelua sääntelyn purusta myös apteekkialalla. Se johti kiireelliseen hallituksen esityksen valmisteluun mm. hintakilpailun sallimisesta itsehoitolääkkeissä.

Vielä lausuntokierroksen jälkeen hallituksen esitys muuttui merkittävästi, ja ehti nipin napin määräajassa eduskuntaan. Eduskunta ei sitä sote-kiireissään kuitenkaan ehtinyt käsitellä ja lakiesitys raukesi.

Ehkä hyvä niin, sillä uudistukset pitää valmistella huolella ja niiden on perustuttava kunnollisiin vaikutusarviointeihin. Muuten käy juuri niin kuin taksiuudistuksessa kävi. Tavoitteet jäävät saavuttamatta ja haitat ovat hyötyjä suuremmat. Valuvikojen korjauskaan ei välttämättä enää auta, vaan voi aiheuttaa kokonaan uusia ongelmia.

Tilastot osoittavat kiistattomasti, että sääntely on pitänyt lääkkeiden hinnat paremmin kurissa kuin kilpailu esimerkiksi ruoan hinnan. Siksi kaikki lääkkeiden hintoihin vaikuttavat uudistukset pitää tehdä harkiten ja vaikutukset ennakkoon perusteellisesti arvioiden.

Kirjoittaja on Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (3)

(^¨^)

Ja kyllä se kustannus usein lähtee sieltä lääkärin PC:ltä. Apteekki ei voi kuin seurata vierestä kun erittäin kalliiden lääkkeiden myynti on pienessä ajassa moninkertaistunut. Ainoa joka hyötyy rahallisesti on verottaja. On mielenkiintoista nähdä, miten tulevaisuuden Suomessa arvioidaan kuka saa ja minkälaista hoitoa. Suurille globaaleille toimijoille Suomi on niin pieni markkina-alue, että on suuri riski jäädä ilman hoitoa, jos aletaan arvioida puhtaasti kustannusperusteisesti.

Erkki Kostiainen

Kiitos meidän kaikkien puolesta!

Farmasisti

Kiitoksia hyvästä työstä suomalaisten terveydenhuollon ja farmasian alan tulevaisuuden eteen. Plussaa myös siitä, että olette ottaneet osaa Twitter-keskusteluihin jo vuosien ajan asiallisesti ja faktoissa pysyen.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.