Apteekkari
sunnuntai 22.12.2024

Halpalääkkeiden kallis hinta

08.03.2012 20:59

YLE ESITTI maanantaina (5.3.) dokumentin lääkevalmistuksesta Intiassa. Dokumentti oli pöyristyttävää katsottavaa.

Hyderabadin alueella toimivien satojen lääketehtaiden jätevesiä ohjataan surutta alueella virtaavaan Musi-jokeen sillä seurauksella, että joki on täysin tuhoutunut ja alueen asukkaiden sairastavuus on lisääntynyt.

Intian saastuneimmalla seudulla Vishakhapatnamissa sijaitsevat lääketehtaat puolestaan laskevat puhdistamattomat jätevetensä suoraan Bengalin lahteen. Rannikon kalastajat ovat huomanneet rajut ympäristövaikutukset ja moni heistä on joutunut luopumaan elinkeinostaan.

Ohjelmassa kerrottiin, että jopa puolet Ruotsissa myytävistä rinnakkaislääkkeistä on tuotettu Intiassa, mutta siellä valmistetaan myös alkuperäislääkkeitä länsimaiden markkinoille. Eurooppalainen lääketeollisuus on viime vuosina kansallisten hintaviranomaisten ja rajun hintakilpailun paineessa siirtänyt tuotantoaan yhä enemmän halvan työvoiman ja alhaisen hintatason maihin, etenkin Intiaan.

Suomessakin Intiassa valmistettujen lääkkeiden käyttö on lisääntynyt tuntuvasti lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän käyttöönoton myötä. Harva lääkkeen käyttäjä sitä kuitenkaan tietää, sillä lääkkeen todellista valmistusmaata on lääkepakkauksesta turha etsiä.

Halpalääkkeiden tuotanto ympäristön kustannuksella on epäeettistä ja siihen on puututtava. Lääkkeiden hyviin tuotantotapoihin (GMP) ei nykyisin kuulu ympäristövaatimuksia, eikä niiden sisällyttäminen osaksi GMP-valvontaa varmaankaan olisi helppoa, mutta sitäkin vaihtoehtoa on pohdittava.

Helposti toteutettava parannus nykyiseen olisi se, että lääkkeiden myyntilupien haltijat velvoitettaisiin kertomaan lääkkeen todellinen valmistusmaa lääkepakkauksessa. Silloin lääkkeiden käyttäjät voisivat valinnoillaan itsekin vaikuttaa.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Katso Ylen dokumentti Lääkejätteiden armoilla Yle Areenasta >

Takaisin

Kommentit (11)

Inspector 71

EIpä intiassa mukaan teolllisuus ole kovin ympäristöystävällistä. Tuskinpa nämä laivanpurkaustelakat ovat ympäristösertifioituja. Sinne Finnjetkin meni, naulatehtaalle.

Nimimerkki sitä saa mitä tilaa osuu naulan kantaan. Ehkä juuri siitä Finnjetistä tehtyyyn. Teollisuus JA viranomaiset ovat luoneet tilanteen, jossa alipalkattu intialainen seisoo leijupetirakeistimen ääressä ja toisaalla putki työntää lientä pusikkoon.

Heikki Bothas

Kysymys ei ole vain viime vuosina alentuneista lääkkeiden hinnoista ja sitä kautta kasvaneista tuotantopuolen hintapaineista, vaan ennen kaikkea laajemminkin teollisuustuotannon siirtymisestä Euroopan ulkopuolella edullisempien tuotantokustannusten vuoksi. Kaikilla suurilla lääkeyrityksillä, sekä alkuperäis- että rinnakkaislääkeyrityksillä, on joko omia tehtaita Intiassa tai ne hankkivat aktiiviaineita Intiasta. Intia on panostanut paljon lääketeollisuuteen ja siellä tehdään aiempaa useammin valmistuksen lisäksi myös lääketutkimusta.

Osa Intiassa toimivista lääketehtaista toimittaa lääkkeitä Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin, jolloin prosesseilta ja tehtailta vaaditaan tiukempia standardeja kuin mitä vaaditaan Intian omille valtaville sisämarkkinoille tuotettavilta lääkkeiltä.

Koska lääkkeillä on usein pitkiä tuotantoketjuja, yhtä selkeää alkuperämaata ei monissa tapauksissa voida ilmoittaa. Tästä syystä valmisteessa ilmoitetaan tuotantoketjun viimeinen lenkki, kauppaan vapauttaja, joka vastaa lopullisen tuotteen laadusta. Lääkkeet eivät ole normaaleja kuluttajatuotteita, eikä lääkehoidossa ole kyse normaalista kuluttajan tekemästä valinnasta: lääkkeen saa vain lääkärin määräyksellä, lääkkeitä voi ostaa vain apteekeista ja sairausvakuutusjärjestelmä korvaa lääkehoidon joko osittain tai kokonaan. Alkuperämaan tai -maiden perusteella potilas ei voisi arvioida sen paremmin lääkkeen tehoa kuin turvallisuuttakaan, eikä esimerkiksi ympäristötietoinen kuluttaja voisi tehdä valintaa pelkän maan nimen perusteella.

Tiedon tuottama tuska on muiden vika?

Autonkorjaaja 89€/h:lle:
En ymmärtänyt pointtiasi. Viime kädessä tavoitteena pitäisi on ekologisempi tuotantotapa oli valmistettava tuote mikä tahansa. Lääkkeissä vain on tuotteen alkuperää mahdotonta jäljittää tällä hetkellä. Tällöin myös ekologisen valinnan tekeminen on täysin mahdotonta.

Piiperö

Eipä ole kestävää kehitystä lääkkeiden rinnakkaistuonti/-vientikään. Rahtaaminen edestakaisin ja uudelleenpakkaaminen ovat karseaa tuhlausta.

Autonkorjaaja 89€/h

Minne mahtaa mennä tekstiiliteollisuuden tai kemikaaliteollisuuden jätteet yleensä? Miksi terveydenhuolto taas on silmätikkuna ja kaikki pitäisi tehdä puhtaasti ja halvalla?

Sitä saa mitä tilaa

Olen jo pitkään ihmetellyt poliittista vastuuttomuutta Suomessa. Esimerkiksi Vihreät ovat voimakkaasti ottaneet kantaa Talvivaaran ympäristöpilaamiseen, mutta heitä ei kiinnosta lainkaan muiden maiden tilanne, joka aiheutuu suomalaisten kulutuksesta. Ehkä tähän pätee se, että poissa silmistä poissa mielistä. En usko, että pelkkä alkuperän merkitseminen riittää tilanteeseen, koska valtio lähes pakottaa ihmiset viitahintajärjestelmällä halvimpiin valmisteisiin. Syypää tähän on valtio ja HILA, jotka ovat luoneet järjestelmän, jossa pärjätäkseen on tuotettava valmisteet polkuhintaan. Lääkekorvattavuudessa tulisi mielestäni mahdollistaa korkeampi hinta valmisteille, jotka on kokonaisuudessa valmistettu EU:ssa. Tällä päätöksellä olisi myös EU:n työllisyyttä tukeva vaikutus.

Tieto lisää tuskaa

Tieto lopputuotteen valmistusmaasta olisi toki hyvä alku, vaikka suurimmat ongelmat taitavatkin olla raaka-ainevalmistuksen puolella. Sikäli kyllä perusteltua, että kaukomaissa tehty lääkevalmiste harvemmin kai koostetaan länsimaissa tehdystä lääkeaineesta, vai miten on?

Kieltämättä valmisteen tiukasti valvotun turvallisuuden ja valmistuksen aiheuttamien ympäristövaikutusten välillä on melkoinen ristiriita.

valmistusmaa pakolliseksi

Todellakin myös ns. alkuperäistehtaat teettävät Intiassa peruslääkkeitä. Mielestäni lääkepakkaukseen pitäisi merkitä valmistusmaa, jotta kuluttaja voisi tehdä eettisesti kestäviä valintoja. Jos näin, todennäköisesti suuressa osassa erään suomalaisen geneerisen firman lääkepakkauksissa lukisi "Made in India". Ilmiönä tämä on länsimaiden harrastamaa riistopolitiikkaa, mitä on tapahtunut jo vuosisatojen ajan.

Yksi totuus

Tässä on kysymys nimenomaan halpalääkkeiden kalliista hinnasta!

Värityskirja

Kyllä niitä kalliitakin lääkkeitä siellä valmistetaan, kuten ohjelmasta kävi hyvin ilmi. Mikä (lääke)yhtiö ei haluaisikaan parempia katteita.

Edelliseen kommentoijaan viitaten "kotimainen" ja alkuperäislääkevalmistajanakin tunnettu oli näyttävästi esillä. Hienosti kuitenkin tässä blogikirjoituksessa ollaan tästä hiljaa ja keskitytään "halpalääkkeisiin". Otsikoksi enneminkin "lääkkeiden kallis hinta"?

Lisäksi eihän se lääketeollisuus ole ainut teollisuuden ala, joka hakee säästöjä idästä. Olisiko sittenkin otsikoksi parempi "idän kallis hinta" tai "globalisaation kallis hinta", tai jopa "kvartaalitalouden kallis hinta"?

Marika S

Niinpä, on aika yllättävää, että kotimaisena mainostetusta lääkkeestä paljastuukin sen olevan tehty Intiassa ja vielä saastuttavan ympäristöä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.