Apteekkari
keskiviikko 19.06.2024

Faktat unohtuivat Vihreiden yrittäjyysohjelmassa

19.04.2016 15:38

VIHREÄT JULKAISI sunnuntaina yrittäjyysohjelmansa, jonka osana esitettiin maakunnille oikeutta poistaa apteekkilupien määrälliset rajoitukset.

Taustalla on vihreän kansanedustajan herättämä keskustelu, jossa sekoittuu lääkkeiden hinnan määräytyminen ja apteekkilupajärjestelmä.

Määrällisten rajoitusten poistamisesta on puhuttu aiemminkin.

Määrällisillä rajoituksilla tarkoitetaan apteekkilupien lukumäärän rajoittamista, joka on edellytyksenä myös sille, että apteekkien sijoittumista ohjataan.

Apteekkilupajärjestelmällä on saatu aikaan koko maan kattava lääkejakeluverkosto. Lääkkeiden saatavuus on hyvä kaikkialla Suomessa.


Vihreiden malli johtaisi apteekkien keskittymiseen kasvukeskuksiin."

Määrällisten ja alueellisten rajoitusten poistaminen johtaisi apteekkien keskittymiseen kasvukeskuksiin ja syrjäseutujen apteekkipalveluiden heikentymiseen.

Apteekkien lukumäärän kasvaessa kasvukeskuksissa apteekkikoko pienenisi, joka johtaisi apteekin lääkevaraston pienenemiseen ja sitä kautta toimitusvarmuuden heikentymiseen.

VIHREÄT OVAT modifioineet aiemmin keskusteluissa ollutta mallia siten, että rajoitusten poistamisesta voitaisiin päättää maakunnittain eri lailla.

Ilmeisesti ajatuksena on ollut, että Etelä-Suomen ruuhka-alueilla rajoituksista voitaisiin luopua, jolloin apteekkien määrä lisääntyisi kasvukeskuksissa, mutta muualla Suomessa apteekkien sijoittumista voitaisiin edelleen ohjata.

Malli ontuu edelleen kahdesta syystä: se johtaisi apteekkien siirtymiseen kasvukeskuksia kohden, jolloin syrjäseuduille ei enää välttämättä löytyisikään apteekkareita.

Lisäksi kasvukeskustenkin apteekit lähtisivät pienenemään, jolloin lääkkeiden toimitusvarmuus heikkenisi.

KESKUSTELUSSA ON – tahallisesti tai tahattomasti – sekoitettu lääkkeiden hinnan määräytyminen ja apteekkilupajärjestelmä, kun on väitetty, että lupajärjestelmän purkaminen sellaisenaan saisi aikaan säästöjä.

Kyseessä on kaksi toisistaan erillistä järjestelmää.

Kela-korvauksen saadakseen lääkkeen hinnan on oltava lääkkeiden hintalautakunnan, siis viranomaisen kohtuulliseksi katsoma.

Apteekin kate taas määräytyy valtioneuvoston päättämällä lääketaksalla, ja katteen suuruutta leikkaa veronluonteinen apteekkimaksu. Lääketaksa on osin sidonnainen lääkkeen hintaan.

LÄÄKKEIDEN HINNOISTA on viime vuosina haettu merkittäviä säästöjä, jotka ovat vaikuttaneet myös apteekkien talouteen.

Reseptilääkkeiden hinnat ovat laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 20 prosenttia, ja apteekkimaksua korotettiin viimeksi tämän vuoden alusta. Lisää säästöjä lääkekustannuksiin valmistellaan parhaillaan.

Nyt käytävässä keskustelussa on autuaasti unohdettu lääkkeiden hinnan määräytymisen ja apteekkilupajärjestelmän erillisyys.

Apteekeista kannattaa keskustella, mutta faktojen pohjalta.

Kirjoittaja on Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (3)

Patamusta

No mutta. Vihreäthän ovat vain hyvin itsensä brändänneitä entisiä/nykyisiä vasemmistolaisia, joille tunnetusti toisen tasku on lähempänä kuin oma. Nähdään vain, että jonkun apteekin tulos (monen mielestä apteekkarin tulo, vaikka näin ei ole) on liian paljon. Siispä vähennetään sitä! Yksinkertaista matematiikkaa, joka valitettavasti sortuu juuri tuon edellä kuvatun esimerkin muodossa. Nykymuodossa kaupunkibulevardien himoitsijat saavat enemmän tuloja.

(Ei otsikkoa)

Liikekeskuksessa toimiva suurehko apteekki maksaa liikevaihdon perusteella kannettavaa ja progressiivisesti kiristyvää apteekkimaksua 500.000,- €/vuosi, siis päältä pois.
Se pystyy tarjoamaan monipuoliset palvelut, kattavan lääkevaraston ja pitkät aukioloajat.
Maksettu apteekkimaksu on alennus, jota ei yksittäinen asiakas saa, vaan se kerätään yhteiskunnan pussiin.

Kaksi puolta pienempää, keskikokoista apteekkia maksaisivat apteekkimaksua vuosittain yhteensä 400.000, euroa.

Perustamisen vapautus toisi keskusta-alueelle
yhteensä epäilyittä neljä apteekkia, jotka maksaisivat apteekkimaksuja yhteensä enää 200.000,- euroa.

Vihreiden toive apteekin perustamisen vapaudesta olisi toteutunut ja yhteiskunnan lääkelasku noussut tässä kohteessa 300.000,- euroa vuositasolla. Sen lisäksi aukioloajat supistuisivat, palveluiden monipuolisuus kärsisi ja lääkkeiden toimitusvarmuus laskisi siitä 99 %:in tasosta, joka on ominaista suurehkolle apteekille.
Lääkkeiden hinnat eivät laskisi, valtion keräämä apteekkimaksutulo 160 M€, sen sijaan romahtaisi, johtaen verotuksen kiristymisen.

Esimerkki kertoo sen, että apteekkien ja niiden perustannankin viisas sääntely osoittautunee jatkossakin kuluttajan edun mukaiseksi.

Tarjoaako vihreät pihvinään, heikompaa palvelua kalliimpaan hintaan ?

M. Kalapuro

Ja peli jatkuu. Nyt on Liisa Hyssälän vuoro sotkea asiat.
(Aamulehti 21.4.)

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.