Apteekkari
keskiviikko 21.02.2024

Eväitä ensi vuoteen


12.12.2014 08:47

MUUTAMAN HILJAISEMMAN vuoden jälkeen saimme aikaan Apteekkariliiton syyskokouksessa keskustelua tulevaisuuden näkymistä ja siitä, mihin meidän liittona kannattaa panostaa niin apteekin palveluissa, talousanalyysissä kuin edunvalvonnassammekin.

Syksyllä uudistettu liiton hallituksen työstämä strategia ja syyskokouksen hyväksymä liiton toimintasuunnitelma vuodelle 2015 ovat työkalujamme ensi vuodelle.

Eduskunnan käsittelyssä on kaksi hallituksen esitystä, jotka koskevat apteekkien toimintaa tulevaisuudessa.

Sairausvakuutuslakia ja lääkelakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että saadaan aikaiseksi 26 miljoonan euron säästö vuodesta 2016 lukien. Tämän myötä apteekeille tulisi tiukennettu hintaneuvontavelvoite, joka velvoittaisi meidät kertomaan asiakkaalle aina reseptilääkkeen toimittamisen yhteydessä tosiasiallisesti halvimman lääkkeen hinnan.

Tällä uskotaan saatavan muutaman miljoonan euron säästö aikaiseksi sitä kautta, että asiakas valitsee tutun geneerisen lääkkeen sijaan vielä hieman halvemman lääkkeen sekä myös sitä kautta, että lääkeyritysten välinen hintakilpailulääkevaihdon piirissä olevilla lääkkeillä kovenee.

On haasteellista suoriutua uudesta, tiukasta hintaneuvontavelvoitteestamme ja samalla pitää asiakastyytyväisyys ja asiakkaiden luottamus asiantuntevaan, ystävälliseen ja ripeään palveluumme korkealla tasolla.

Tämän muutoksen ja muiden, vuoden 2016 alussa voimaan tulevien, lääkekorvausjärjestelmään liittyvien muutosten vuoksi tietojärjestelmiimme luodaan ominaisuuksia, jotka tukevat sellaista hintaneuvontaa, jonka asiakas ottaa hyvin vastaan ja apteekki mielellään antaa.

Eduskunnan käsittelyssä olevassa lääkelakipaketissa, jota olemme odottaneet jo pari vuotta, on mukana apteekkien lääkevalmistuksen muuttaminen luvanvaraiseksi.

Luvanvaraisuus saattaa hieman entisestään vähentää niiden apteekkien määrää, jotka itse valmistavat lääkkeitä ja keskittää valmistusta valmistukseen erikoistuneisiin apteekkeihin. Apteekin valmistamien lääkkeiden hinnoittelu on ollut jälkeenjäänyttä jo kauan, eikä luvanvaraisuus, siis maksullisuus, asiaa yhtään helpota.

Lääkevalmistuksen lääketaksan suuntaviivoja on jo hahmoteltu apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmässä. Toivomme voivamme jatkaa taksakeskusteluja ensi vuonna, jotta lääkkeiden valmistuksen hinnoittelu saataisiin kuntoon ennen siirtymäajan loppumista.

Asiakkaiden ostoskäyttäytyminen on muutoksessa monestakin syystä. Reseptilääkkeet voi ostaa ilman etukäteissuunnittelua ostos- ja kauppakeskusreissulla, kun ei tarvitse pitää mukana paperisia reseptejä. Lääkkeidenkin laillinen nettikauppa saa jo hieman jalansijaa.

Jää nähtäväksi, millaiset apteekit tästä muutoksesta selviävät voittajina. Yksi asia on pysynyt ennallaan: valtaosa asiakkaista haluaa edelleen ostaa itsehoitolääkkeensä apteekista neuvonnan kera.

Marja Ritala

Kirjoittaja aloittaa Apteekkariliiton puheenjohtajana tammikuussa 2015.

Takaisin

Kommentit (4)

Calis

Voisiko nimimerkki vuokranmaksaja kirjoittaa selvemmin?

Nitras kalicus

Lääkkeenvalmistus on yksittäiselle apteekille tuskan paikka, kun Fimean vaatimukset ovat niin tolkuttomia. Raaka-aine, jonka jo maahantuoja on kertaalleen tutkinut, pitää tutkia apteekissa uudelleen. Siinä ei.ole.järjen.häivää. Apteekkien on siis ylläpidettävä kaikenlaista reagenssi- yms. muuta härpäkettä analysoidakseen muutaman saapuvan raaka-aineen, esim kortisoni ja lääkerikki.
Valmistustilat ovat oma luku sinänsä. Turhaa toimintaa keskivertoapteekille.

Mielipide

Jos luvanvaraisuus tarkoittaa parempaa laadun valvontaa ja varmistusta, on se hyväksi, jotta lääkekeenvalmistus tehtäisiin kaikissa valmistusta harjoittavissa apteekeissa kaikkien GMP ohjeiden mukaisesti eikä valmistettaisi kaupallisina jo olevia valmisteita uudelleen turhaan.

Vuokranmaksaja

Kai nuo muutokset ovat hyviä lähinnä. Siis pelloille rakennettuihin kauppakeskuksiin voi siirtää apteekin eikä voi pitää kahta apteekkin vuoden ajan. Lääkkeenvalmistus kuuluu apteekin palveluun, mutta minne se Fimea rahaa tarvitsee, kun pitää maksullisia lääkkeenvalmistuslupia ruveta jakamaan? Voisiko Kuopion sosiaalifarmasian edustajat kertoa? Hehän sen viraston pilkkoivat.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.