eResepti tulee
16.03.2011 10:05APTEEKKIEN eReseptin käyttöönottoaikataulun julkistaminen on herättänyt tunteita. Aika monet ovat epäuskoisia sen suhteen, että hanke todella olisi alkamassa. Lisää pontta epäluuloille on tuonut se, että Turussa hanke ei ole edennyt kaikkiin apteekkeihin suunnitelman mukaisesti. Tähän ei kuitenkaan pidä tuudittautua. Tällä hetkellä 14 apteekkia toimittaa eReseptejä, joita on jo määrätty lähes 30 000 ja toimitettu noin 25 000. Reseptikeskus ja lääkärijärjestelmät toimivat vaatimusten mukaisesti.
Käyttöönoton laajenemista estävät ainoastaan apteekkijärjestelmät. Linneassa on ongelmia, jotka STM ja Kela ovat edellyttäneet korjattaviksi ennen käytön laajenemista Turun ulkopuolelle. Salixin ja Maxxin valmiutta odotetaan lähipäivinä. Vasta sitten päästään eteenpäin.
Hanketta on alusta asti vaivannut resurssipulan lisäksi epäonni. Siitä on tälläkin hetkellä kysymys. Järjestelmien viimeisissä testauksissa tuli esiin uusia, tehdyistä korjauksista aiheutuneita virheitä. Nyt taas korjataan ja sitten jälleen testataan. Kela ja järjestelmäntoimittajat tekevät työtä tauotta, jotta käyttöönottoihin päästäisiin aikataulun mukaisesti. Jokainen hukkapäivä on liikaa.
Monet ovat kysyneet mistä moinen kiire – apteekkien käyttöönottojen määräaikahan on vasta vuoden kuluttua. Tosiasiassa olemme liikkeellä jo nyt lähes mahdottomalla aikataululla, sillä käyttöönottoon liittyy prosesseja, joiden toteutuminen vaatii yli 800 apteekkitoimipisteen liittyessä joka ikisen jäljellä olevan päivän.
Kela testaa ja hyväksyy jokaisen pääapteekin ja terveydenhuollon toimipisteen erikseen eReseptin käyttäjäksi, ja käyttöönottokokeiden viikoittainen kapasiteetti on rajallinen. Toiminta on ollut pakko aikatauluttaa yhdessä viranomaisten ja järjestelmäntoimittajien kanssa. Jos tästä junasta jää, on vaikea päästä mukaan aikataulussa.
Todettakoon vielä, että määräajasta on säädetty Arkadianmäellä, ei Pikku-Roballa.
Käyttöönotosta on annettu apteekeille tarkat ohjeet Salkun eReseptisivustolla. Niihin kannattaa tutustua jo nyt, vaikka oma liittymisajankohta olisikin vasta myöhemmin. Apteekeille on tarjolla runsaasti tukea ja ohjeistusta. Apteekkariliitto on tehnyt valmiiksi kaiken sen, mikä vain on mahdollista. Lisäksi liitto järjestää jokaisella käyttöönottoalueella koulutusta, jonka aikataulusta ilmoitetaan sitä mukaan kun hanke edistyy.
Salkussa avattavaan auditointityökaluun on tehty käyttöönotossa tarvittavat toimintaohjepohjat. Työkalun käytöstä järjestetään koulutusta. Salkussa olevaan eReseptin verkkokoulutukseen tarvitaan käyttäjätunnukset, joita jaetaan liittyville apteekeille etenemisjärjestyksessä. Tämä sen vuoksi, että palvelinkapasiteetti kestää vain 300 yhtäaikaista käyttäjää. On tarkoituksenmukaista, että liittymisvaiheessa olevat apteekit voivat luottaa koulutuksen saatavuuteen.
Nyt siis kannattaa tutustua liittymisohjeisiin ja aloittaa tarvittavan dokumentaation tekeminen. eReseptin tulemista ei voi estää mikään.
Sirpa Peura
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.
Takaisin
Kommentit (4)
Nyt herää kysymys miten euroopan eri maiden E-reseptit sopivat yhteen. -- Käykö tässä niin, että muutama sata miljoonaa euroa ja sunnaton määra aikaa ja vaivaa "kotimaisen e-reseptin" kehityksessä menee saman tien kankkulankaivoon kun lyhyen ajan sisällä saadaan PEG-E-resepti ? Kuka / mikä taho vastaa yhteiseurooppalaisesta reseptistä ? Olisko tässä mahdollisuus suomalaiselle mallille ...
Ja mikä on sanktio, jos aikataulussa ei pysytä?
Mitä sanovat kansalaiset jos/kun oma apteekki ei ole aikataulun mukaisesti
"e-reseptikelpoinen" . Ei tarvi olla kummoinen ennustaja kun uskallan sanoa, että aikataulu ei pidä paikkaansa.
Ja minä kun luulin, että aikataulu tulee Keskustan johtamasta STM:stä, mutta ihan kansanedustajilta? Olikohan kuitenkin Hyssälän nuijima aikataulu?