Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Epäreilua kohtelua

26.09.2012 15:00

”EN NÄE MITÄÄN ETUA siinä, että ihminen joka tuntee olonsa terveeksi, menisi mittauttamaan verenpainettaan tai verensokeriaan.”

Yllä oleva sitaatti on Ruotsin yleislääkäreiden yhdistyksen puheenjohtajan, yleislääkäri Karin Träff Nordströmin Svensk Farmaci -lehdelle antamasta haastattelusta. Siinä hän arvostelee Apoteket AB:n ensi viikolla käynnistyvää testikampanjaa, jolla kannustetaan ihmisiä ottamaan terveydentilastaan selvää kotitestien ja apteekin ajanvarauksella toimivien terveyspalveluiden, kuten Apotekets Hjärt-kärlkoll:in avulla.

Ehkä Träff Nordströmin kielteinen asenne pohjautuu terveydenhuollon huoliin. Ennaltaehkäisylle ei riitä resursseja, vaan voimavarat on keskitettävä sairaiden hoitoon. Ikävää on kuitenkin se, että hänen mielestään ruotsalaisista apteekeista ei löydy ammattitaitoa ottamaan vastuuta ennaltaehkäisevästä hoidosta, jolla voitaisiin tukea terveydenhuoltoa.

Ruotsin apteekkialaa on viime aikoina kritisoitu rankalla kädellä. Apteekkien toimitusvarmuus on laskenut ja uusien apteekkiketjujen omistuspohja on herättänyt vilkasta keskustelua, koska rahaa valuu ketjujen kautta monikansallisille yrityksille ja veroparatiiseihin. Ruotsalaisten luottamus apteekkeihin on laskenut roimasti, eikä asiaa auta maan lääkelaitoksen teettämä haamuasiakastutkimus, jonka perusteella apteekkien itsehoitoneuvonta julistettiin lehdissä puutteelliseksi.

Kaikesta huolimatta haluan pitää ruotsalaisten kollegojemme puolia. He eivät ole ansainneet apteekkijärjestelmän muutosten vanavedessä muodostunutta mielikuvaa meikkiä ja kaunistavaa purukumia kauppaavista myyjistä.

Toivottavasti Karin Träff Nordström lukee ruotsalaisten farmasian ammattilaisten vastinekommentit Svensk Farmaci:n artikkelille. Niissä lääkäriä muistutetaan esimerkiksi siitä, että korkea verenpaine tai hieman koholla oleva verensokeri ei tunnu. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö koholla olevat arvot olisi haitallisia terveydelle. Sen sijaan arvonsa tietävä voi parantaa elintapojaan ajoissa eikä ehkä sairastukaan.

Minna Svensk

Kirjoittaja työskentelee viestintäproviisorina Apteekkariliitossa

Takaisin

Kommentit (1)

Virkamiesten elättäjä

Sanoma ei varmaan Ruotsin ja Norjan apteekkiongelmista uutisoi. Apteekkilaisten kannattaa noita ongemia tuoda esille asiakkaille ja eri tapahtumissa myös. Verkossa voi antaa henkilökunnalle luvan kirjoitella kommentteja.

Jos joku muistaa vielä , niin Lääkelaitoksen väki sai pystyyn hyvän tappelun omalla vaikuttamisellaan valheita vastaan. Minulle olisi sopinut kyllä vanha virasto ja useamman tuhannen euron säästö lupamaksuissa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.