Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

D-vitamiini kuuluu kaikille!

05.04.2013 08:08

 

SUOMALAISET tarvitsevat D-vitamiinilisää. Siitä kaikki asiantuntijat lienevät yhtä mieltä, mutta siihen yksimielisyys päättyykin. Sopivasta annoksesta on käyty jo muutama vuosi keskustelua.

Tutkimuksin on osoitettu, että luuston ja muunkin terveyden kannalta D-vitamiinin eli kalsidiolin (S-25-D) optimaalinen pitoisuus seerumissa on noin 75–100 nanomoolia litrassa (nmol/l). Viime vuonna julkaistussa väestötason tutkimuksessa (THL) todettiin, että noin kolmasosa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta eli seerumin kalsidolin taso oli alle 50 nmol/l.

Itse kävin muutama vuosi sitten D-vitamiinimittauksessa. Homman piti olla läpihuutojuttu, koska olin käyttänyt 20 mikrogramman vuorokausiannosta, syönyt kalaa ja käyttänyt maitotuotteita. Mittauksessa kalsidiolin pitoisuus oli 48 nmol/litrassa. Kuuluinkin tutkimuksessa havaittuun puutosjoukkoon. Nyt nappaan 50 mikrogrammaa D-vitamiinia lähes päivittäin.

On arvioitu, että noin 40–50 mikrogramman päiväannoksella aikuinen voisi saavuttaa kohtuullisen D-vitamiinitason. Haastavaksi homman tekee kuitenkin se, että D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä. Lisäksi D-vitamiinia lisäillään nykyään lähes kaikkiin ravintolisiin, joten kokonaissaannin kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimman käsityksen omasta tilanteestaan saa menemällä D-vitamiinimittaukseen. Mittaukseen kannattaa mennä nyt tai vasta loppuvuodesta, jotta saa tietoonsa pimeän vuodenajan todellisen tason.

Muutama viikko sitten professori Christel Lamberg-Allardt kertoi Helsingin Sanomissa, että aikuisten virallinen saantisuositus nousee todennäköisesti 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan vuorokaudessa.

Virallisen saantisuosituksen hyvyys on siinä, että se korostaa D-vitamiinin saannin tärkeyttä. Uusia suosituksia odotellessa maailma on kuitenkin muuttunut niin paljon, että moni käyttänee jatkossakin saantisuositusta isompaa annosta. Apteekissa farmaseutti auttaa mielellään arvioimaan eri ravintolisistä saatavan D-vitamiininkokonaismäärän.

Katariina Kalsta

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton Brand Manager.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.