Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Astmaatikon paras ystävä

09.05.2014 10:00

Pitääkö tämän olla näin kankeaa?

Tein kotona pef-mittauksia, kuten tuhannet muutkin astmaatikot ja kirosin hiljaa mielessäni sitä, miten vanhanaikaiselta merkintöjen tekeminen käsin paperille tuntui, miten isolta ja ankealta puna-harmaa mittari näytti.

Nopea googlaus paljasti, että markkinoilta löytyisi myös elektronisia mittareita. Enpä ollut koskaan kuullut! Otin maahantuojiin yhteyttä ja kysyin, voisimmeko testata niitä Apteekkarilehden tuotepalstaa varten.

Kaksi suostui, yksi kieltäytyi, koska tuotetta myydään vain ammattilaiskäyttöön.

"Astmaatikon paras ystävä!" ajattelin heti, kun testasin toista laitteista. Mittari oli pieni ja kaunis ja erittäin helppo käyttää. Tulokset näkyivät selkeästi näytöllä ja tallentuivat muistiin. Ei papereita, ei pitkää putkea, ei huolta siitä, että osa tuloksista jäisi merkitsemättä kiireen, reissujen tai hajamielisyyden takia. Helpottunut tunne siitä, että tuloksista piirtyisi automaattisesti selkeä käppyrä, josta omaa vointia olisi helposti seurata myös pidemmältä ajalta. Saisin purkuohjelman testattavaksi myöhemmin, näin luvattiin.

Mutta iloa kesti vain hetken. Keväällä laitteen maahantuoja pahoitteli, että yritys on päättänyt lopettaa tuotteen markkinoinnin Euroopassa eikä purkuohjelmaa voitaisi toimittaa.

Kollegani testasi toista laitetta, tuskin tulitikkurasiaa suurempaa mittaria. Mutta sekin petti ratkaisevassa kohdassa: tulosten purkuohjelma oli suunniteltu hylätylle Windows XP -ohjelmistolle eikä auennut sitä uudemmissa versioissa. Otin maahantuojaan yhteyttä ja kuulin, että markkinoille on tullut jo uusi purkuohjelma. Hinta on kuitenkin vielä aika kova.

Astma on yksi yleisimmistä kansansairauksista ja pef-mittausten seuranta on sen omahoidossa aivan keskeistä – ja valitettavan usein se kuulemma jää nykyisin tekemättä. Viimeksi tällä viikolla Hengitysliitto viestitti toivovansa, että apteekissa muistutettaisiin sen tärkeydestä. En tiedä, tekisikö toimiva elektroninen mittari tähän mitään eroa, mutta ainakin itselleni sen käyttö tuntui huomattavasti miellyttävämmältä ja innosti tekemään seurantaa. Vielä kun saisi ne tuloksetkin ulos…

Inkeri Halonen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimituspäällikkö.

Takaisin

Kommentit (1)

Martti M.

Siinäpä uusi tuote Medifonin valikoimaan!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.