Apteekkari
tiistai 27.02.2024

Apteekkirokotusten määrä kasvaa maailmalla

19.02.2018 11:25

FARMASIAN AMMATTILAISTEN rokotusinto kasvaa maailmalla kiihtyvään tahtiin.

Syyt ovat varsin selvät: apteekkilaisten rokotusoikeuden avulla rokotuskattavuus nousee ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Farmasian ammattilaiset rokottavat apteekeissa tällä hetkellä jo 21 maassa.

Pohjoismaissa asiakas voi saada rokotuksen apteekkilaiselta jo Tanskassa ja todennäköisesti pian myös Norjassa: Norjassa apteekkilaiset rokottivat tänä influenssakautena 23 eri apteekissa, erittäin hyvin tuloksin. 

Suomessa hallitukselle viime syksynä tehdyt kaksi kirjallista kysymystä henkivät siitä, että kansainvälinen trendi on ehkä vihdoinkin rantautumassa meillekin. SUOMESSA ON ERINOMAISET edellytykset mahdollistaa rokotustoiminta apteekeissa.

Rokotustoiminta on meillä erittäin tarkkaan säädeltyä ja valvottua toimintaa, ja osaamiskriteerit on määritelty tarkkaan. Tämä kaikki varmistaa potilaan turvallisuuden.

Farmasian ammattilaisten lisäkouluttaminen onnistuisi nopeasti ja rokotuskoulutus voitaisiin sisällyttää valinnaiseksi farmasian perusopintoihin.

Jos apteekin rokotettavaksi sattuisi se yksi miljoonasta, joka saa rokotteesta anafylaktisen reaktion, adrenaliini-injektiot olisivat lähellä.

On syytä muistaa, että apteekeissa kohdataan joka päivä tuhansia potilaita, joiden lääkitys altistaa heidät anafylaktisen reaktion mahdollisuudelle. Näitä ovat kaikki ne apteekin asiakkaat, jotka hakevat apteekeista antibiootti- ja tulehduskipulääkkeitä – ja monesti ottavat ensimmäisen lääkeannoksen jo apteekissa.

Apteekissa tulee olla valmius antaa ensiapua anafylaksiaan, ilman rokotusoikeuttakin. Tältäkin osin lakia tulisi muuttaa – ja tehdä anafylaksian ensiavusta kansalaistaito, kuten Allergia-, Iho-, ja Astmaliitto esittää. KAUSI-INFLUENSSAROKOTTEEN TEHO vaihtelee vuosittain, ja tänä vuonna se on saanut pyyhkeitä. Rokotetulla tauti on kuitenkin lievempi ja lyhytkestoisempi, mutta tämä unohtuu monelta.

Pelkään, että tämän kauden keskustelu rokotteen ”tehottomuudesta” johtaa rokottautumisinnon heikkenemiseen tulevalla kaudella.

Siksi toivon, että kynnys rokotteen saamiseksi tehtäisiin suomalaisille mahdollisimman matalaksi. Näyttö kotimaasta ja ulkomailta kertoo sen, että apteekkiin on hakeuduttu rokottautumaan juuri sen helppouden takia. 

Kirjoittaja on Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori.

Takaisin

Kommentit (4)

Annika Koivisto

Hei Riitta! Lainsäädäntöä tulee muuttaa siten, että farmasian ammattilaisilla annetaan kirjausoikeus Kantaan rokotteiden osalta. Siirtymäajalla tiedot voidaan toimittaa terveydenhuoltoon paperisina, kuten tälläkin hetkellä toimitaan sairaanhoitajan rokottaessa Apteekin Terveyspisteessä.

Riitta Konttinen

Ennen rokotusten käynnistämistä kannattaisi selvittää myös se, miten rokotukset olisi tarkoitus kirjata, jotta ne tallentuisivat Kanta:n ja olisivat näkyvissä ja käytettävissä terveydenhuollossa osana potilastietoja.

Annika Koivisto

Tärkeä ja rehellinen näkökulma apteekkarilta.

Eeva-Kaisa Mäki-Moijala

Jokin merkitys ja esteellisyys lienee Suomessa sillä, että yksityiset lääkäriasemat ostavat rokotteet apteekeista vähittäishinnoin ja apteekki puolestaan ostaa tukkuliikkeestä tukkuhinnoin. Tämähän johtaa kilpailutilanteeseen, jossa samaa yksityistä liiketoimintaa tehdään erilaisin perusehdoin, ja tulee johtamaan väistämättä siihen, että myös yksityisten lääkäriasemien tulee saada ostaa rokotteet tukkuliikkeestä. Apteekkien pitää ymmärtää, että rokottaminen apteekeissa on yhdenmukaista liiketoimintaa yksityisten lääkäriasemien kanssa eikä suinkaan verrattavissa terveyskeskusten työhön, joka kustannetaan verorahoin.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.