Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Apteekkiasiaa Vierumäellä

30.06.2011 11:03

OLIN KULUNEELLA VIIKOLLA Vierumäellä Apteekkariliiton, Apteekkien Eläkekassan ja Apteekkien Työnantajaliiton johtojen yhteisessä kokouksessa. Näitä kokouksia järjestetään kerran vuodessa. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa paikalla uutena toimitusjohtajana. Nyt en enää ollut ainoana noviisina paikalla, koska eläkekassan uusi toimitusjohtaja oli mukana.

Vaikka olen jo runsaan vuoden ollut Apteekkariliiton toimitusjohtaja, uskon vielä kykeneväni arvioimaan apteekkialan asioita muustakin kuin ”sisäpiiriläisen” näkökulmasta. Ja täytyy kyllä sanoa, että apteekkarit ovat osanneet asiansa aikoinaan hyvin järjestää. Eläkeasioiden järjestäminen oman kassan kautta on osoittautunut erittäin viisaaksi ratkaisuksi. Apteekkiala ei näin joudu niiden alojen maksumiehiksi, joilla on korkea ennen aikaisen eläköitymisen taso. Oma kassa on myös osoittautunut suuria työeläkeyhtiöitä taloudellisesti tehokkaammaksi.

Työmarkkina-asioita varten on sitten oma organisaationsa, joka on äärimmäisen kevyt. Tämä liitto koostuu yksityisten apteekkien lisäksi myös Helsingin yliopiston apteekista, mikä on hyvä asia. Olisi järjetöntä, jos yksityiset apteekit ja yliopiston apteekki neuvottelisivat erikseen palkoista ja työehdoista.

Yliopiston apteekin kanssa työmarkkina-asioissa tehtävän yhteistyön vuoksi on selvää, että ko. asioita ei voida hoitaa Apteekkariliiton kautta, vaan tarvitaan erillinen työnantajaliitto. En voi mitenkään kuvitella, että yliopiston apteekki voisi olla Apteekkariliiton jäsen. Yliopiston apteekin ja yrittäjävetoisten apteekkien näkemykset Apteekkariliiton roolista eivät ole yhteen sovitettavissa.

Yksittäisen apteekkarin kannalta on tärkeää, että Apteekkariliitto, eläkekassa ja työnantajaliitto koordinoivat keskinäisen tekemisensä niin, että päällekkäisyyksiä – toisaalta myöskään katvealueita – ei synny. Monissa asioissa on perusteltua, että alan eri toimijat lisäävät keskinäistä yhteistyötään. Olen varma, että löytyy asioita, joita yhdessä eteenpäin viemällä kykenemme saamaan apteekkien kustannuksia alas, mikä osaltaan helpottaisi apteekkien rankkaa talousarkea. Näihin asioihin palataan heti syksyllä.

Haluan kiittää kaikkia tämän blogin lukijoita kuluneesta vuoden ensimmäisestä puolikkaasta. Jään ensi viikolla kesälomalle. Heinäkuun lopussa pitäisi Eino-pojalleni syntyä pikkuveli, joten taas on edessä yksi elämän muutos.

Hyvää kesää kaikille!

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.