Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Apteekkiasiaa Pohjolassa

28.01.2011 08:38

OLIN alkuviikosta pohjoisessa puhumassa apteekkiasiaa. Alueen apteekkariyhdistys oli järjestänyt informaatiotilaisuudet kansanedeustajille ja sellaisiksi haluaville. Koska Pohjola kattaa kahden vaalipiirin alueen, järjestettiin tilaisuudet Rovaniemellä ja Oulussa.

Itse asiassa viikkoa aiemmin oli kainuulaisille järjestetty oma tilaisuutensa, jossa puhumassa oli aina tehokas farmaseuttinen johtajamme Sirpa Peura.

Suomi on kyllä mieleenkintoinen maa. Etäisyydet pohjoisessa ovat aivan erilaiset kuin täällä etelässä. Täällä ihmiset valittavat, jos Kruununhaan posti lakkautetaan ja seuraava lähin posti on 500 metrin päässä. Lapissa on totuttu, että peruspalvelutkin sijaitsevan 100 kilometrin päässä.

Pohjoisen apteekkareiden arki on hyvin toisenlainen kuin muualla. Etäisyydet ovat valtavat ja väkeä vähän hehtaareihin nähden.

Kaikista haasteista huolimatta ovat suomalaiset apteekit omalla toimillaan osoittaneet järjestelmämme tason. Myös Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan asukkat voivat luottaa siihen, että he saavat tarvitsemansa lääkkeet.

Kansanedustajatilaisuudet sujuivat hyvin. Edustajat kysyivät ja olivat kiinnostuneita. Viestimme meni perille. Vaalien jälkeen näemme, mihin käytännön toimiin päättäjät ovat valmiita apteekkijärjestelmämme turvaamiseksi.

Olen nyt osallistunut kuuteen apteekkariyhdistyksen järjestämään kansanedustajatilaisuuteen. Olen erittäin vakuuttunut tämän konseptin toimivuudesta eli siitä, että emme tapaa kansanedustajia vain liiton johdon toimesta täällä pääkaupungissa.

Kansanedustajatilaisuuksien onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeää on ollut paikallisten apteekkareiden rooli. He ovat erinomaisesti valottaneet apteekkien tilannetta käytännön näkökulmasta. He ovat kyenneet lähestymään asioita oman alueensa kannalta. Tätä ovat eri alueiden kansanedustajat arvostaneet.

Haluan kiittää kaikkia Rovaniemen ja Oulun tilaisuuksien järjestelyistä vastanneita apteekkareita. Myös "kyyditys" Rovaniemeltä Ouluun sujui erinomaisesti, mistä kiitos. Eteläpohjalaisena minulla oli vähän eri käsitys siitä, mitä kyyditys merkitsee. Onneksi Lapissa kyyditys ei johtanut muilutukseen itärajan toiselle puolelle.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.