Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Apteekkiasiaa Kouvolassa

22.10.2010 09:16

KYMEN apteekkariyhdistys järjesti Kouvolassa vaalipiirin kansanedustajille infotilaisuuden. Kiitettävän moni kansanedustaja saapui paikalle kuulemaan apteekkiasiaa.

Kymen apteekkariyhdistys oli kutsunut myös minut paikalle puhumaan maamme apteekkijärjestelmästä, siitä mitä hyvää apteekit tuottavat suomalaisille sekä siitä, että tämän hyvän tuottaminen jatkossakin edellyttää kunnossa olevaa apteekkitaloutta.

Tilaisuudessa tuli varsin selväksi poliittisen järjestelmän viesti eResepti-asiaan. Kansanedustajat eivät ole tyytyväisiä hankkeen hitaaseen edistymiseen. Saman viestin olen kuullut moneen kertaan STM:stä ja myös maamme hallituksen ministereiltä.

Apteekkien taloustilanne, ja aivan erityisesti reseptilääkkeiden hintojen romahtamisen seuraukset, yllättivät monet kansanedustajista. Apteekkitaloutta koskeva viestimme vaatii toistoa, toistoa ja vielä kerran toistoa.

Paikalle tulleet kansanedustajat olivat erityisen huolissaan muuttotappioalueiden pienten apteekkien tulevaisuudesta.  Kansanedustajat kysyivät mitä toimia tarvitaan tilanteen korjaamiseksi. Yhteinen vastauksemme oli, että lääketaksan muutosta siten, että kiinteää korvausta nostetaan selkeästi ja että se sidotaan indeksiin. Tämän lisäksi syrjäseutujen pienet apteekit tarvitsevat tuekseen aivan omia erityistoimia.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

PS. Haluan tässäkin yhteydessä aivan erityisesti kiittää Kymen apteekkareita tilaisuuden järjestämisestä ja siihen osallistumisesta. Vuoropuhelu alueen kansanedustajien ja apteekkareiden välillä oli erittäin hyödyllistä. Liittomme mainiolta viestintäjohtajalta kuulin, että myös Tampereella tällä viikolla järjestetty kansanedustajatilaisuus oli onnistunut. Siitä kiitos alueen apteekkareille.

Takaisin

Kommentit (13)

Kulta-Into Pii

Palaan tuohon Turun caseen. Tuskin perusliiketoimintaa pystyy ajamaan tuon kokoisessa apteekissa nurin ilman että on mokattu investoinneissa ja mitoituksessa. Liikepaikan kustannuksista on vaikea sanoa mitään, mutta sijainnin perusteella ei pitäisi joutua konkurssiin. Siinä mennään ojasta vielä syvempään ojaan, jos investoidaan rahaa niin, ettei pystytä pitämään varastoa kunnossa. Asiakkaat kumminkin ostaa niitä tuotteita, eikä palasia Rowasta. Jos riittävän monta kertaa myydään ei oota, naapuriapteekit kiittävät ja kumartavat.

Aurinkokuningas

Onneksi Suomen onnistui jyrätä suuret jäsenmaat merkittävällä panoksella yhteistyössä. Euroopan apteekkilaiset kiittävät Suomea varmasti tulevaisuudessa.

Ihan kaik ei oo mänt (vielä)

Kyllä kykeni. Ja hyvä että käytti aikaa myös EU-hommissa. Apteekit on sentään vielä ammattilaisilla - läheltä piti ettei käynyt toisin.

Epätoivoinen

En usko, että voimme toimitusmaksujen kanssa tehdä mitään. Edes loistava seuramies ei kyennyt vaikuttamaan alan etuihin Suomessa. Aika meni varmaan niissä EU -jutuissa.

Politiikkaa

Ei Kela asioista päätä. Kela on vain työrukkanen ja käytännössä se vain toteuttaa STM:n eli Hyssälän ja nyt Rehulan poliittisia päätöksiä.

Usein olen kuullut apteekissa kerrottavan asiakkaille, ettei Kela halua korvata lääkettä. Hila:ssa nuo asiat tietysti kuitenkin päätetään.

Hyssälää, eli Keskustaa, saamme kiittää viitehintajärjestelmän tuomasta maaseutuapteekkien ahdingosta.

suomalaisen apteekin onnellinen asiakas

Koittakaapas nyt kirjoittajat päästä yhteisymmärrykseen, siitä, että
apteekki on tärkeä osa terveydenhuollon toimijaverkossa. Siinä mielessä erilainen toimija , että se on yksityisomistyksessa, yrittäjävetoinen ja todella TARKAN VALVONNAN ALAINEN. Lääkäri-Potilas-Apteekki yhteistyö akselin pitää toimia saumattomasti yhteen. Muuten tulee ongelmia.
KUVITTELE SUOMI ILMAN APTEEKKEJA ???

kommentaattori

Kela on painostanut apteekkeja vaihtamaan asiakkaiden Temestat halvempaan Orifarmin sekundatuotteisiin. Nyt kun tuotteissa on tuotevirhe, niin eikö kelan kuuluisi osallistua tuotepalautusten käsittelyyn, asiakkaiden informoimiseen tai ainakin tähän lisääntyneen työmäärän aiheuttamiin kustannuksiin? Eihän apteekki ole tästä lääkevaihdosta alun perin mitään hyötynytkään, eikä apteekin intresseissä ollut vaihtaa Temestaa Orifarmin tuotteeseen. Taas ilmaista työtä apteekeille - toki asiakkaan lääketurvallisuuden hyväksi.

P.AhoLAInen

Nykyisessä koulutuksessakin opetetaan opiskelijoille kuinka lääkemenot saadaan ales. Eli käytetään vanhoja lääkkeitä ja uudet kalliit esim. biologiset tulevat varakkaiden käyttöön. Yliopistolta tulevat opiskelijat aina suosittelevat halvinta asiakkaille, koska se on vastaava. Näin sosiaalifarmasiassa opetetaan.

Tilasin ovenkahvan, jonka toimitusmaksu K-raudassa oli 20€. On tosiaan erikoista miksi teemme ilmaista työtä. Ehkä se johtuu naisvaltaisesta alasta ja kilteistä apteekkien tädeistä. Virkamieskunnan vasemmistolaisuudella ja kateudella lienee merkitystä myös.

Kirjeitä pusikosta susirajan takaa

Mielestäni yksi korkean ammattitaidon merkki on siitä saatava rahallinen
korvaus; meidän työtaksoilla ei nykyisin liikahtaisi kukaan muu kuin apteek-
kilainen. Ammattityöstä ammattilaisen palkka.

Läpinäkyvä petturi

Farmakoekonomia löi itsensä läpi STM:n päätöksenteossa eikä sille enää mitään voi. Fimea rupeaa uusilla keinoilla hakemaan vielä lisää säästöjä. Onhan se uuden viraston perustaminen jotenkin perusteltava poliittisesti.

Jännityksellä odotelemme kuopiolaisten sosiaalifarmasistien uusia metkuja. On poliittinen päätös halutaanko maaseudulla pitää apteekkeja. En kyllä itse usko, että mikään puolue lähtee hakemaan korotuksia toimitusmaksuihin. Kuopiolaiset möivät koko alan, jotta saisivat Fimean itselleen.

Norman Bates

Apuyhtiöt - miksei niistä kerrota reilusti yhtenä pakon sanelemana reaktiona kiristyvään talouteen? Edunvalvonnan ja viestinnän tulee olla läpinäkyvää, onhan kyse lakisääteisestä oligopolista. SFL jo otti yhtiöt hampaisiinsa..seuraavaksi valtamedia. Vai onko sittenkin kyse apteekkareiden (tilitoimistojen) ahneudesta?

onnellinen suomalaisen apteekin asiakas

Farmasialiiton www sivulla kehutaan, että apteekilla menee hyvin.
Samanaikaisesti Suomen vanhin apteekki Turussa tekee konkurssia.

Media on hyvä harhaanjohtaja.

Miten mahtaa Ruotsissa sujua apteekin taloius kaiken myllerryksen keskellä ?

Valtakunnan korkein oikeus

Helsingin Sanomat on pitkään jo ollut apteekkeja vastaan. Jutut siellä aina käännetään niin, että taas rikkaat apteekkarit ovat riistämässä asiakkaita tai henkilökuntaa. Osaako joku kertoa, miksi HS:lla on apteekkeja vastustava politiikka? Kuka sen Sanoman oikein omistaa? Viesti apteekkien taloudesta ei ainakaan tuon lehden kautta etene. Mielikuva ökyrikkaista apteekkareista ei muutu vielä pitkään aikaan.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.