Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Apteekkiasiaa Amsterdamissa

12.10.2012 08:31FIP eli farmasian alan maailmansirkus pidettiin tänä vuonna Amsterdamissa. Paikka oli erinomainen valinta. Järjestelyt sujuivat hyvin ja olihan ensimmäinen vastaava tilaisuus aikoinaan sata vuotta sitten samassa kaupungissa.

Minä olin toista kertaa elämässäni FIPissä, joten olen vielä lähes ensikertalainen. Paljon uutta opin tälläkin kertaa.

Ylivoimaisesti suurin anti on muiden maiden esimerkeistä oppiminen. Vaikka meillä onkin hyvin toimiva apteekkijärjestelmä, voi sitä aina kehittää yhä paremmaksi. Senkin olen jo työurallani oppinut, että parhaat ideat eivät yleensä ole mitään alkuperäisideoita, vaan ne perustuvat luovaan kopioimiseen joltain toiselta alalta tai jostain toisesta maasta.

Jotta luova kopioiminen olisi mahdollista, on täällä kotimaassa katsottava lääkealan ulkopuolelle. Sieltä löytyy paljon myös meillä sovellettavissa olevia ideoita. Tämä edellyttää sitä, että on aktiivisesti tekemisissä muiden alojen ihmisten ja asioiden kanssa.

Luova kopioiminen muista maista edellyttää tietenkin kansainvälistä vuorovaikutusta. Vuosittainen FIP on erinomainen foorumi tälle vuorovaikutukselle. Selvää on myös, että tiettyjen farmasian sektorilla hyvin kehittyneiden maiden kanssa tarvitaan myös lisääntyvää kahdenvälistä yhteistyötä.

Erittäin hyödyllisiä olivat Australian ja Kanadan apteekkipalvelujen kehittymisestä kertovat seminaarit. Näissä maissa on onnistuneesti monipuolistettu apteekkipalveluja. Uusille palveluille on jopa löytynyt maksajia ja palvelut on otettu hyvin vastaan.

Selväksi tuli, että onnistuminen edellyttää tutkittua tietoa uusien apteekkipalveluiden hyödyistä asiakkaille.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (2)

Jouni Ortju

Tätä oman alan ulkopuolelle katselua ja muilta toimialoilta hyvien käytäntöjen hakemista kannattaa todellakin viljellä! Mm. asiakkaiden osallistaminen ja palvelujen tuotteistaminen ovat teemoja, jotka sopivat erinomaisesti myös apteekkialan palvelujen kehittämiseen ja kannattavamman tulevaisuuden rakentamiseen.

FIP-konkari

Mielestäni vähintään yhtä suuri anti FIP:ssä on suomalaisen erinomaisen apteekkijärjestelmän esitteleminen maailmalle. FIP:ssä huomaa, kuinka hyviä me ollaan!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.