Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Apteekki lööpissä

17.04.2009 11:08

APTEEKKI PÄÄSEE - tai pikemminkin joutuu - iltapäivälehden lööppiin harvoin. Eilen (16.4.) pääsi, ja vieläpä molempiin. "Viaton nainen toimitettiin apteekista putkaan", lööpit kirkuivat. Lehdet antoivat ymmärtää, että turkulaisapteekin farmaseutti oli passittanut aiheetta naisparan putkaan.

Todellisuudessa apteekin farmaseutti toimi täysin oikein ja ohjeiden mukaisesti. Kun hän epäili reseptiväärennöstä, hän otti yhteyttä lääkäriin. Virkavalta kutsuttiin paikalle, kun lääkärikään ei voinut vahvistaa reseptin aitoutta. Vasta myöhemmin selvisi, että resepti oli sittenkin lääkärin kirjoittama.

Reseptien aitous on tullut entistä vaikeammaksi selvittää sitä mukaa kun tavalliselle A4-paperille tulostetut reseptit ovat yleistyneet ja skannerit ja kuvankäsittelyohjelmat tulleet osaksi kotitietokoneiden repertuaaria. Nettiin ulkomaisille palvelimille ladatut reseptilomakkeet ovat yhä pahentaneet ongelmaa. Tätä menoa reseptin aitoutta on kohta mahdoton varmistaa.

Sähköinen resepti eli eResepti, joka muuten otetaan käyttöön ensimmäisenä juuri Turussa (ja Kotkassa), estää vastaisuudessa edellä kuvatut tapaukset, jos lääkäri sitä käyttää ja asiakas sellaisen haluaa. Sen rinnalle jää kuitenkin perinteinen paperinen resepti, jolla voi edelleen määrätä väärentäjien suosimia pkv-lääkkeitä.

Eikö pkv-lääkkeitä määrättäessä olisi voitu edellyttää eReseptin käyttöpakkoa vaikkapa sopivaksi katsotulla siirtymäajalla? Tätä ainakin Apteekkariliitto ehdotti jo eReseptin suunnitteluvaiheessa. Apteekkeja kiusaavista reseptiväärennöksistä olisi päästy kerralla eroon.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (3)

apteekkarit-olkaa-ihmisiä

potilas saarisen kommentointiin 100% support!

apteekin asiakas, mutte ei Turussa

Olen antanut itselleni kertoa, että reseptiväärennökset ovat kohtalaisen iso ongelma. varsinkin TURUSSA. Huumeiden käyttäjät ovat huomanneet, että nykyisin käytössä oleva, tavalliselle A4 paperille tulostettu reseptilomake on helppo kopioida tai väärentää. Oma ongelmansa ovat puhelimessa lääkärinä esiintyvät huijarit.

Rikoksena reseptinväärennöksestä saa se verran pienen tuomion, että rikoksenuusijoita on runsaasti. Sinänsä hyvä, että ongelmasta puhutaan... kenties saadaan aikaan jotakin toimenpiteitä ongelman selvittämiseksi.

Lehteen päätyneessä tapauksessa on lääkäri osasyyllinen, kun ei apteekkipuhelun aikana heti muistanut ihan itse kirjoittaneensa reseptiä. Toki voidaan sanoa, että apteekin väki on "YLIREAGOINUT".
Jos ymmärsin oikein, on farmaseutti

a) havainnut reseptissä epäselvyyksiä
b) epäillyt reseptiä väärennökseksi
c) ottanut yhteyttä lääkäriin
d) sen jälkeen kun lääkäri ei varmistanut resepti oikeellisuutta
e) kutsunut poliisit paikalle

En usko, että apteekkihenkilökunta on ryhtynyt sotiman potilasta vastaan.
Apteekkitoiminnan periaate, niin sanotut APTEEKKITOIMINNAN EETTISET OHJEET sanovat, että asiakkaan etu pitää aina olla ensimmäisenä.

Potilas.Saarinen

"Todellisuudessa apteekin farmaseutti toimi täysin oikein ja ohjeiden mukaisesti. Kun hän epäili reseptiväärennöstä, hän otti yhteyttä lääkäriin. Virkavalta kutsuttiin paikalle, kun lääkärikään ei voinut vahvistaa reseptin aitoutta. Vasta myöhemmin selvisi, että resepti oli sittenkin lääkärin kirjoittama."

Eli ERKKI KOISTIAINEN: Juuri tuollaisen ennakko asenteen takia nainen joutui kärsimään vapauden riistosta juoduttuaan putkaan.
Eli Lääkäri ei vastannut ja hui, kauhistus sillähän on Diapam resepti.

Kysynkin seuraavaksi kumpi on pahempi!
a. Nainen väärentää reseptin ja saa lääkkeet ja vastaa asiasta Poliisille myöhemmin, koska tietää tehneensä rikoksen.

b.Nainen yrittää hakea paniikkihäiriöönsä määrätyllä DIAPAM reseptillä OMIA lääkkeitään. Ja joutuu putkaan, Apteekki henkilökunnan vainolujen vuoksi saaden traumoja vapauden riistostaan. plus muita terveys haittoja... ( Lääkkeet esimerkkejä)

Tästä pitäisi minun mielestä tehdä hyvä esimerkki siitä kuinka Ahdistavaa suomessa on hakea Rauhoittava/kipulääkkeitä Apteekin väärän ohjeistuksen vuoksi. Allekirjoittanut käy säännöllisesti eri apteekeissa tietyn väliajaoin, että häntä ei leimaittaisi yhtään miksikään. Sinä hyvä Masennus/ kipu potilas, tiedät miltä tuntuu se, kun Apteekkarin naamavenähtää ja katsoo sinua kuin murhaajaa. Ostaessasi omia lääkkeitä. TIEDOKSI PÄÄTOIMITTAJALLE EI NE SIELLÄ LÄÄKÄRISSÄ VASTAA APTEEKIN PUHELUIHIN KOVINKAAN USEIN JA TÄMÄ ON OLLUT TODENNÄKÖISIN SYY NAISEN VAPAUDENRIISTOON.
Ihmettelen suuresti mistä oikein vetelette noita mielipiteitänne. Ja missä olette kasvaneet. Milloin APTEEKKIHINKLÖKUNTA ON RUVENNUT SOTIMAAN POTILAITA VASTAAN, KUTEN KOSTiAISEN MIELIPITEESTÄ ON HAVAITTAVISSA KAKSIN ASETTELUA EI VOI OLLA HUOMAAMATTA. OLEN TÄYSIN ERI MIELTÄ PÄÄTOIMITTAJAN KANSSA. JOS JOKU HALUAA RIKOKSEEN RYHTYÄ SE SEURAAMUKSET KANTAKOON | ME muut voisitte sitten jättää rauhaan ja toimittaa Diapam reseptini seuraavalla kerralla hymyssä suin ;)

ps. Kirjoituksen EI OLE TARKOITUS LUOKATA TAI HERJA KETÄÄN se allekirjoittaneen vihainen puuskahdus siitä kuinka asiat suomessa ovat. Ja muistutus siitä, vastakkain asettelu MASENNUS JA KIPUPOTILAIDEN kohdalla uhkaa jo monen mielenterveyttä. Kyllä, siis pelkkä Apteekista paniikkihäiriöön tarkoitettujen lääkeiden hakeminen on saanut aikaan paniikkiKohtauksen Allekirjoittaneelle.

Surullista suomessa taas tällä kertaa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.