Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Apteekki ei suosittele homeopatiaa

12.02.2014 13:50

MONISSA verkkomedioissa julkaistiin eilen (11.2.) STT:n juttu apteekkien tuotevalikoimien laajenemisesta. Jutusta sai helposti virheellisen käsityksen, että apteekit ovat alkaneet paikata lääkemyynnin kannattavuuden heikentymistä ryhtymällä myymään homeopaattisia valmisteisia. Ei ihme, että uutinen sai aikaan melkoisen keskusteluryöpyn netin keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa.

Suomessa homeopaattisia valmisteita on myyty aina - ja myydään edelleen - vain muutamissa yksittäisissä apteekeissa toisin kuin esimerkiksi saksalaisapteekeissa, joiden tuotevalikoimaan homeopaattiset valmisteet yleisesti kuuluvat.

Eurooppalaisen lainsäädännön mukaan osaa homeopaattisista tuotteista saakin myydä vain apteekeissa. Meillä Suomessakin on pieni asiakasryhmä, joka haluaa niitä syystä tai toisesta käyttää.

Apteekit eivät kuitenkaan suosittele eivätkä myy homeopaattisia valmisteita asiakkaille, jotka eivät tule varta vasten niitä ostamaan. Homeopaattiset valmisteet eivät ole vaihtoehtoja varsinaisille lääkkeille, eikä apteekeissa siksi pidä koskaan suositella niitä asiakkaan terveyden hoitoon.

Apteekkien ammattieettiset ohjeet lähtevät siitä, että apteekkihenkilökunta kunnioittaa asiakkaan valintoja ja itsemääräämisoikeutta. Ohjeiden mukaan asiakkaan näkemykset - esim. elämänkatsomukselliset tai uskonnolliset - otetaan huomioon ja hänen vapauttaan valita itsehoitolääkkeensä ja vaihtoehtoiset hoitomuodot kunnioitetaan. Apteekkihenkilökunnalla on kuitenkin vastuu siitä, että asiakkaalla on riittävät tiedot valintansa tueksi.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (6)

Anti-homeoapaatti

Lukekaahan tämä artikkeli: http://yle.fi/uutiset/laaja_selvitys_homeopatia_on_yhta_tyhjan_kanssa/7180684

Homeopaattifarmaseutti

"voihan Fimea ja STM varmasti kieltää kaiken muun kuin lääkkeiden myynnin apteekeista"
Muistakaa että osa homeopaattisista valmisteista, riippuen rekisteröinnistä, on Suomessa lääkelain alaisia ja sen vuoksi niitä saa myydä vain apteekissa!

Ota selvää

Eiköhän tässä nyt kuitenkin puhuta apteekista kokonaisuutena, eikä siitä että kylkeen perustettu yhtiö myisi homeopatiaa. En ole homeopatiaan apteekissa törmännyt minäkään, eikä ihmisten keskusteluja netissä seuranneena saa sellaista kuvaa, että he homeopaattisia tuotteita ostettaisiin apteekeista. Kun ei niitä apteekeissa myydä.

Ei huolestunut

Markku Myllykankaan kritiikki oli kyllä melkoisen yleistämisen ja jopa harhaisuuden värittämää. Sinänsä varmaan ihan hyvä merkki, ettei apteekeista saa aikaiseksi asiallista ja yleisesti osuvaa kritiikkiä.

Missä niitä homeopaattisia valmisteita edes myydään? Siis apteekissa tai apteekin yhteydessä? 3 kaupungissa olen työtä tehnyt apteekeissa eikä ikinä ole homeopatiaa tullut vastaan.

On tietysti hyvä pohtia mitä apteekissa kuuluisi myydä ja mitä ei. Tuntuu vähän vaikealta kaavalta, että ei tarjottaisi mitä asiakkaat haluavat ostaa. Yksittäisen apteekin on kovassa kilpailussa käytännössä mahdoton ajaa asiakkaitaan tällä tavoin naapuriin tai saa pian lopetella lääkemyyntiäänkin. Uskoisin, että oleellista on että asiakaspalvelu tilanteessa toimitaan farmaseuttisen osaamisen mukaan siten, että ihmisen terveys ja hyvinvointi paranee. Se että pitäisikö kosmetiikkatuotteiden, vitamiinien tai rohdosvalmisteiden myyntiä rajoittaa tai kieltää, voi olla aika mahdoton tehtävä, koska terveydellisiä hyötyjä kaikista on kuitenkin. Tietysti jos apteekkiala menisi sellaiseksi, että näitä ei myytäisi eettisesti oikein tai se haittaisi lääkemyyntiä, niin ymmärtääkseni viranomaistemme pitäisi silloin viheltää homma poikki (voihan Fimea ja STM varmasti kieltää kaiken muun kuin lääkkeiden myynnin apteekeista).

Hieman huolestunut

"Kansalaisaktiivitkin" näyttävät nyt ottavan asiaan kantaa.

Mielipide: Apteekeissa helppoheikkejä

Tiivistelmä:
Itä-Suomen yliopiston professori Markku Myllykankaan mielestä apteekit murentavat terveydenhuollon uskottavuutta kaupittelemalla lääkkeiksi naamioituja luontaistuotteita. Hän kritisoi myös seksilelujen tuloa apteekkeihin. Kirjoittajan mukaan apteekit haluavat lisätä apteekeissa tehtävien testien määrää myydäkseen näihin lääkkeitä, joiden hyödyistä ei kuitenkaan ole näyttöä. "Farmafirmat vääristelevät tutkimustuloksia, liioittelevat hyötyjä ja vähättelevät haittoja. Lääkkeitä käytetään liikaa, koska lääketeollisuus ei pelkästään myy lääkkeitä, vaan myös valheita", hän sanoo.

Media: Savon Sanomat
Päivämäärä: 16.2.2014
Kirjoittaja: Markku Myllykangas

Mielestäni olisi järkevää, että apteekkarit arvioisivat nykyistä tarkemmin millaisia palveluita ja tuotteita on järkevää tarjota asiakkaille apteekin tai rohdoskaupan nimissä. Taloudellisen voiton maksimointi tai asiakkaiden esittämät tuotetoiveet ei missään tapauksessa saisi olla ainoita perusteita tuotteiden valinnalle! Aina myytävien tuotteiden valintaprosessiin olisi liitettävä farmaseuttisen osaamisen avulla tehty arviointi.

Kentällä huomattua

Suurin osa apteekeista ei myykään homeopaattisia valmisteita, vaan niitä myyvät apteekin yhteyteen perustettu yhtiöt. Räikeimmissä tapauksissa apteekin yhteydessä toimiva yhtiö on palkannut homeopaatteja myymään homeopaattisia valmisteita. Apteekkariliitto voikin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että apteekit eivät myy ja suosittele homeopaattisia tuotteita. Tämän tekee apteekin kylkeen perustettu rohdosyhtiö.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.