Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Apteekit mukana kansanterveystyössä

13.05.2011 07:00

OLIN TIISTAINA (10.5.) puhumassa sosiaali- ja terveysministeriössä järjestetyssä ”Tupakasta vierotus toimivaksi – Ammattilaiset avainasemassa” – seminaarissa. Tilaisuudessa pohdittiin, kuinka uudistetussa tupakkalaissa asetettu tavoite – Savuton Suomi 2040 – voitaisiin saavuttaa. Aihe oli minulle erittäin läheinen. Johdinhan edellisessä elämässäni Tupakkatyöryhmää, jonka esityksestä tavoite lakiin kirjattiin.

Apteekkien osalta kerroin kansanterveysohjelmistamme sekä erityisesti astma- ja savuttomuustyöstä. Kerroin myös apteekkien valmiudesta olla mukana tässä työssä muun terveydenhuollon kanssa. Yhtenä ideana esitin palvelusetelijärjestelmän ulottamista myös tupakoinnin vieroitukseen. Apteekit voisivat tarjota tätä palvelua palveluseteleitä käyttäville asiakkaille.

Apteekkien rooli savuttomuustyössä voisi olla paljon suurempi, mutta valitettavasti pari vaalikautta sitten eduskunta päätti siirtää tupakoinnin vieroituksessa käytettävät nikotiinivalmisteet päivittäistavarakaupan hyllyille. Tällä hetkellä apteekkien osuus kyseisten valmisteiden myynnistä on vain 30 prosenttia.

Tupakoinnin vieroitus on oikein hoidettuna prosessi, jossa tarvitaan lääkevalmisteiden lisäksi myös terveydenhuollon tukea. Tätä tukea saa apteekista. Tätä tukea ei saa päivittäistavarakaupasta.

Vaikka 70 prosenttia valmisteista myydään päivittäistavarakaupoista, en ole huomannut yhdenkään ruokakaupan antavan terveydenhuollon ammattilaisten toimesta neuvontaa niille asiakkailleen, jotka nikotiinivalmisteita ostavat. Se siitä kaupan yhteiskuntavastuusta!

Kauppa on pyrkinyt toimimaan aivan toiseen suuntaan. Kun viime vaalikaudella – tupakkatyöryhmän esityksestä – eduskunta päätti kieltää tupakkatuotteiden esilläolon kaupoissa, oli juuri päivittäistavarakauppayhdistys hankkeen kovin vastustaja. He pyrkivät viimeiseen saakka siihen, että tupakkatuotteet olisivat näkyvästi esillä kaupan hyllyillä.

Tällekö porukalle pitäisi antaa vastuu itsehoitolääkkeiden jakelusta? Ei kiitos!

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (3)

HSSS

Palveluseteli ajatus on erittäinkin kannatettava ajatus. Tällöin tupakoitsijat olisivat edes yhden terveydenhoitojärjestelmän neuvottavana.
Kauppa näyttää pitävän erittäin rajoitetun valikoiman nikotiinikorvaustuotteita valikoimassaan. Joissakin vähittäiskaupan pisteissä on vain yhden tuottajan tuotteet valikoimassaan. Nekin rajoitetusti. Linee kyseessä alennuspolitiikka.
Entinen terveysministeri Mönkäre antoi haastattalussa ohjeen markettien ostajille. Käykää kysymässä apteekista käyttöohjeet. Toivottavasti kansanterveystyötä apteekit eivät joudu tekemään enää ilmaisperiaatteella, mikä tendenssi on ollut vallalla jopa liiton virkailijoiden suulla sanottuna viimeiset kaksikymmentä vuotta. Farmaseuttisellakin työllä on hintansa aivan kuin putkimiehillä ja muilla ammattilaisilla

Rautalankamies

Voisiko joku viisaampi kääntää minulle, mitä tarkoittaa "asiakkaiden ja kaupan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla". Siis esillä, että asiakas löytää ne helposti ja kätevästi ja kauppias saa niitä myydyksi vai mitä tuolla yritetään sanoa?

Osmo Laine

Ilkka Oksala antaa tupakkatyöryhmän puheenjohtajana väärän todistuksen päivittäistavarakaupan suhtautumisesta esillepanoon.
Kauppa halusi, että eduskunnan tahtoa toteutetaan asiakkaiden ja kaupan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.