Apteekkari
sunnuntai 22.12.2024

Apteekin eläinhylly kuntoon

11.11.2011 09:00

MINUN OLI HELPPO valita kiinnostava aihe Farmasian Päivien ohjelmasta tänä vuonna. Menen kuuntelemaan Lemmikin lääkekaappi -osiota. Edellisessä työpaikassani olin apteekkimme eläinvastaava. Nyt menen oppimaan uutta lähinnä koiran omistajana.

Apteekkien eläinlääkehyllystä vastaavat ovat yleensä eläinihmisiä. Meillä on niin sanotusti omat koirat, kissat, joskus jopa hevoset ojassa ottaessamme vastuutehtävän hoitaaksemme.

Aidosti kiinnostuneina ilmoittaudumme ahkerasti eläinaiheisiin koulutuksiin, luemme markkinoilla olevista tuotteista ja kehitämme tietämyksemme perusteella eläinhyllyn valikoimaa. Eläinhyllyn asiakkaita on helppo palvella asiantuntijana. Tämä näkyy myös eläinhyllyn tuotossa.

Epäilenkin, että jos apteekista ei löydy eläinlääkinnästä kiinnostunutta, jää niin eläinhylly kuin sen asiakkaat vähän oman onnensa nojaan. Farmaseutin tai proviisorin nykyinen peruskoulutus ei yksin riitä eläinten lääkintään ja terveyteen liittyvään neuvontaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön Lääkepolitiikka 2020 mainitsee kuitenkin apteekit vastuutahoiksi eläinlääkkeiden saatavuuden parantamisessa ja käytön neuvonnassa. Yliopistot ovat luvanneet huomioida tämän lisäämällä eläinlääkkeisiin liittyvää opetusta farmasian opetusohjelmaan.

Sitä odotellessa voin suositella Farmasian Päivien eläinaiheista osiota kaikille apteekkikollegoille, jotka kokevat itsensä avuttomiksi eläinlääkehyllyn edessä. Koulutuksessa käydään nimittäin läpi kaikki tärkeät itsehoidon eläintuotteet.

Eläinvalmisteet ovat toki pieni osa apteekin tuotevalikoimaa, eikä eläinlääkintään liittyvä tietämys ole tärkein kohde, kun apteekissa tehdään koulutussuunnitelmaa. Tämän ymmärrän hyvin, mutta ilman lääkepoliittisia velvoitteitakin kannattaa myös apteekkilaisten eläinlääkintätuntemukseen satsata.

Se on apteekkipalvelu, jonka perusteella eläinten omistajat valitsevat apteekkinsa, ja meitä on itse asiassa aika paljon.

Minna Svensk

Kirjoittaja työskentelee viestintäproviisorina Apteekkariliitossa.

Farmasian Päivät järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 18.–20.11.2011.

Takaisin

Kommentit (4)

5 + 1 karvakorvaa kotona

Apteekkimme muuttaessa uusiin tiloihin panostimme eläinlääke hyllyymme tuntuvasti. Valikoimamme koostuu eläinläkkeisen lisäksi ravintovalmisteista, erityis- ja päivittäisruoista kakkapusseihin ja kynsisaksiin. Paikkakunnallamme ei ole varsinaista eläinklinikkaa, joten olemme tehneet yhteistyötä kaupungineläinlääkärin kanssa valikoimaa harkitessamme. Myyntiä on seurattu kuukausittain ja varastoa muokattu sen mukaan. Teemapäiviä ja kampanjapäiviä järjestämme vuosittain, yleensä ne ajoittuvat lokakuun eläinviikolle. viime kerralla järjestimme yleisöluennom koiran yleisistä käytöshäiriöistä. Paitsi FOK:in, myös esim. kennelliiton , Fennovetin ja eläinlääkefirmojen kautta on mahdollista osallistua koulutukseen. Monesti eläinlääkevastaavana on muutenkin asiaa harrastava henkilö, jonka omakohtaisista kokemuksista on laajalti hyötyä.

Ei ole tutkittu vielä

Eikö joku sosiaalifarmasian opiskelija voisi tutkia kuinka lemmikkieläimet kokevat tämänhetken apteekkipalvelut Suomessa? Saataisiin arvokasta tietoa, joka auttaisi kehittämään palveluamme.

Jouni Ortju

Järkevää ajattelua Minna! Istuu mielestäni hyvin apteekkien uusien palvelujen maailmaan..

Panostetaan lisää

Ranskassa eläinlääkäreiden tulosta yli puolet tulee lääkkeiden myynnistä. Tämä näkyy esim. antibioottitilastoissa. Fimea julkisti (10.10.2011) uuutisen, jonka mukaan meillä käytetään eläimillä 10 kertaa vähemmän tetrasykliinejä kuin Ranskassa.

Suomessa pitäisi poistaa eläinlääkäreiden oikeus myydä lääkkeitä tukkuhintaan asiakkaille. Anbibioottiresistenttiyden hallinta paranisi ja apteekit saisivat lisää rahaa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.