Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Apteekeista saa vielä palvelua

19.08.2011 08:58

ENNEN VANHAAN pienessäkin kylässä tai kaupungin lähiössä oli posti, pankki ja apteekki. Nyt usein enää apteekki, sillä posti ja pankki ovat lähteneet jo ajat sitten. Tämä trendi vain jatkuu. Itella ulkoistaa toimintaansa ja aloittaa yt-neuvottelut. Pankit keskittävät palvelunsa verkkoon, konttorissa asioivia rangaistaan suurilla palvelumaksuilla. Asiakas ei ole enää tervetullut asioimaan.

Toisin on apteekeissa. Lähes jokaisessa Suomen kunnassa on vielä apteekki, joka palvelee sijaintialueensa asukkaita. Sähköinen resepti ja verkkoasiointi apteekin kanssa ovat tulossa, mutta jonkun täytyy kuitenkin kuljettaa lääkkeet perille asiakkaalle, sillä niitä ei voi muuttaa biteiksi.

Monet postikonttorit ovat sulkeneet ovensa, asiamiesposteja sentään on vielä siellä täällä. Lääkkeiden kuljetus vaatii kuitenkin oikean lämpötilan ja oikea-aikaisen kuljetuksen. Useimmiten lääkkeelle on akuutti tarve. Lääkkeen oikean ja turvallisen käytön opastus on myös useimmille lääkkeiden käyttäjille tärkeää. Tätä varten paikalliset apteekit ovat olemassa.

Liiketoimintayksikkönä apteekki ei eroa muista yrityksistä. Toiminnan täytyy tuottaa voittoa, jotta työntekijät saavat palkkansa, vuokranantaja vuokransa ja muutkin kulut tulevat katetuiksi. Apteekkariyrittäjällekin pitäisi jäädä jotakin.

Monet apteekit ovat menettämässä taloudelliset toimintaedellytyksensä koko ajan alenevien lääkkeiden hintojen ja toiminta-alueen hupenevan asiakasmäärän myötä. Yhä pieneneviä apteekkeja täytyy muuttaa suurempien apteekkien sivuapteekeiksi, ja näille täytyy luoda riittävät toimintaedellytykset apteekkimaksun helpotuksilla.

Kunnat liittyvät yhteen suuremmiksi toimintayksiköiksi ja palvelut keskittyvät keskustoihin ja taajamiin. Tätä menoa yhä useamman paikkakunnan ainoa terveydenhuollon toimipiste on pieni apteekki.

Toivottavasti päättäjät turvaavat päätöksillään pikkukuntien asukkaillekin mahdollisuuden asioida omassa palvelevassa apteekissaan, jotta asioiminen on vaivatonta eivätkä matkakustannukset nouse kohtuuttomiksi. Apteekit ovat asiakkaita varten.

Riitta Andersin

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja.

Takaisin

Kommentit (1)

proviisori

No niin päästään asiaan.
Apteekki on kansalaisille vähintään yhtä tärkea paikka kuin terveyskeskus.
Kuntaliitosten ja kuntayhteisöjen terveydenhuollon keskityksen ansiosta lääkäriin voi olla yli 30 km matka. Toistaiseksi apteekkiin on lyhempi matka. On järkevää pitää toimiva apteekkiverkko. Kertokaa se poliittisille päättäjille.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.