Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Annetaan työrauha

27.08.2010 08:50

SIKAINFLUENSSAROKOTTEEN ympärillä on kuluneen viikon aikana ollut kova kuohunta. Kesän aikana ilmi tulleet lasten narkolepsiatapaukset on ajallisen yhteyden perusteella liitetty sikainfluenssarokotuksiin. Varmaa tietoa todellisesta syy-yhteydestä saadaan vielä odottaa ilmeisesti kuukausia. Hysterian syntymistä varmojen faktojen puute ei ole estänyt.

Rokoteasioihin tuntuu liittyvän paljon enemmän intohimoja kuin mihinkään muuhun lääkehoitoon: fanaattistakin puolesta-vastaan-keskustelua on käyty rokotusten tarpeellisuudesta jo paljon ennen sikainfluenssarokotuksia. Nyt vettä on myllyssä saavikaupalla, kun on saatu ensimmäisiä lyömäaseita sikainfluenssarokotuksia ja niistä päättäneitä viranomaisia ja asiantuntijoita vastaan. Päitä vaaditaan jo vadille.

Ilmenneet narkolepsiatapaukset ovat todella ikäviä, sitä ei voi kiistää. Siksi on selvää, että asia on tutkittava tarkoin. Samoin toimittaisiin minkä tahansa muun lääkkeen kohdalla, jos vastaavassa tilanteessa oltaisiin.

Kaikkien etu on varmasti se, että rokoteasiantuntijoille annetaan nyt työrauha tarvittavien tietojen keräämiseksi ja asian selvittämiseksi. En keksi, ketkä voisivat asian paremmin selvittää kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat, jotka tämän kentän tuntevat parhaiten. Paremmin kuin kukaan muu Suomessa. He olivat myös asiantuntevin taho päättämään aikanaan sikainfluenssarokotusten aloittamisesta.

Ei voi kuin toivoa, että suomalaisten usko rokotusten tarpeellisuuteen väestön suojaamisessa ei tämän keskeneräisen tapauksen takia horju.


Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

En ottanut

Iltapäivälehdet puhuu jo lahjuksiata ja työpaikan menettämisestä.
Jännittäväksi menee. Kuinkas moni apteekin työntekijä tunnustaa saaneensa narkolepsia oireita ? Apteekkiväki muistaakseni sai rokotteen terveydenhuollon ammattilaisten joukossa ennen rokotusten puoliväliä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.