Apteekkari
perjantai 26.04.2024

Anna lapsellesi terveet valtimot

28.02.2014 08:43

HÄTKÄHDIN toissaviikolla Ylen uutista, jossa kerrottiin valtimotaudin merkkien näkyvän jo suomalaisten lasten verisuonissa.

Tieto perustui Heikki Aatolan väitöskirjatutkimukseen. Haastattelussa tuore lääketieteen tohtori kertoi, miten onnettomuuksissa kuolleiden lasten ruumiinavauksissa löytyy selviä merkkejä valtimokovettumista.

Valtimotaudin riskejä kannattaa Aatolan mielestä minimoida lapsuudesta lähtien. Muuten entistä nuoremmat sairastuvat sydäninfarkteihin ja aivohalvauksiin.

Nyt haloo kaikki vanhemmat! Lasten valtimoterveys on meidän vastuullamme!

Jos vyötärölle alkaa kertyä jo alakoululaisena ylimääräistä makkaraa, millaisen loppuelämän hänelle annamme. Yksikään meistä ei halua haudata lastaan, joka sairaalloisen ylipainoisena kolmikymppisenä kohtaa sydänperäisen äkkikuoleman sepelvaltimon seinämän revettyä.

Jokainen vanhempi tietää, että lapsi tarvitsee riittävästi liikuntaa ja monipuolista ruokaa pysyäkseen terveenä. Riittävästi tarkoittaa koululaiselle 1-2 tuntia reipasta liikuntaa joka päivä. Terveellistä ruokailua on helpompi hallita, koska lapset syövät sitä, mitä me vanhemmat kannamme ruokakaupasta jääkaappiin.

Sitä paitsi lapset ovat itsekin fiksuja. He tietävät hyvin, mitä kannattaa syödä. Tätä kirjoittaessani tein kotona kahdelle alakoululaiselle pikagallupin. Yhtään epäröimättä he arvioivat terveelliseksi eväiksi mustikan, vadelman, kalan, perunan, leivän, parsakaalin ja maidon.

Epäterveellisten listalle päätyivät mäkkäriruoka, hodarit, sipsit, jätski, muffinssit ja suklaa. "Niitä ei saa syödä liikaa tai läskistyy", kiteytti ekaluokkalainen.

 

Erja Elo
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Apteekin täti

Lapset tottuu siihen, mihin ne totutetaan!

Lapset oppivat liikkumaan, jos saavat vanhemmilta siihen mallin ja pelikoneiden, tietokoneiden ja TV:n käyttöä rajoitetaan järkevään määrään.
Lapset tyytyvät myös vähempään sipsien, limujen ja karkkien käytöön, kun rajoitetaan niiden käyttöä.

Omassa useamman alakoululaisen perheessä moni asia ei mene oppikirjojen mukaan, mutta lapsemme ovat kuitenkin sopeutuneet siihen, että esim sipsejä meillä ostetaan vain kaksi kertaa vuodessa: vappuna ja uudenvuodenvastaanottajaisiin. Kyllä silloin muistavat muistuttaa asiasta, mutta muulloin harvoin kuulee pyyntöjä ostaa sipsejä.
Vielä kun karkin syöntiä pystyisi harventamaan kerran viikossa syötävästä harvemmaksi, mutta pitäähän sitä jotain herkkujakin sallia!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.