Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Amerikkalaiset sikajuhlat

20.05.2009 10:16

 

TERVETULOA SIKAINFLUENSSAJUHLIIN! Tässä rapakon takana muodikkaassa kutsussako on selitys siihen, miksi influenssa A(H1N1)-virus leviää Amerikoissa, mutta ei Euroopassa?

Amerikkalaisessa "swine flu party":ssa kokoonnutaan influenssaan sairastuneen potilaan luokse hankkimaan tartunta. Päättömältä kuulostavan toiminnan tarkoituksena on kehittää omaa immuniteettiaan H1N1-virusta vastaan nyt, kun sen aiheuttama tartunta vaikuttaa vielä lievältä. Ajatuksena on, että kerran sairastettu tartunta suojaisi seuraavalta mahdollisesti vakavammalta pandemia-aallolta.

Amerikkalaiset ovat opiskelleet historiaa. Lähihistorian julmin pandemia, espanjantauti, oli ensimmäisen epidemian aikana Amerikassa melko lievä sairaus. Kiertäessään maailman se palasi puolen vuoden kuluttua Amerikkaan huomattavan tappavana. Historiankirjoituksista on päätelty, että ne jotka sairastivat espanjantaudin ensimmäisen aallon, selvisivät pandemian toisesta ja kolmannesta aallosta todennäköisemmin hengissä.

Viranomaiset ja asiantuntijat ovat tuominneet sikainfluenssajuhlat järjettöminä ja vaarallisina. Virusta ei vielä tunneta riittävän hyvin, jotta sitä uskallettaisiin pitää nykyiselläänkään vaarattomana. Ja vaikka infektio olisi melko vaaraton terveelle, voi tahallisesti itsensä tartuttanut potilas levittää sitä tahattomasti riskiryhmiin.

Euroopassa tälläisiä kutsuja ei ole vielä esiintynyt, eikä ole influenssa A(H1N1) -viruskaan levinnyt laajemmalti.

Immuniteetin ottaminen omiin käsiin voi olla hyvin vaarallista.

Charlotta Sandler

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Tapio Heilala. maalaisapteekkari, Siikainen

Siikaisten kunnan Otamon kylässä on heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna perinteiset SIKAJUHLAT: Tervetuloa.
Tapahtuman mainospaidassa lukee S i k a k i v a a Otamolla.
Nähtäväksi jää, mikä on A(H1N1) tilanne juhlien aikaan, jospa tämä amerikkalainen periaate tapahtuisi myös...

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.