Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Äärimmäinen muistitesti

07.06.2013 09:48

VANHEMPIEN MUISTI joutuu kovalle koetukselle, kun lapsiperheessä sairastetaan. Pelkästään yhden räkää tursuavan korvatulehduspotilaan lääkelista saattaa näyttää tältä:

Antibioottimikstuura aamuin illoin ruoan kanssa.
Maitohappobakteeri kaksi tuntia antibiootin jälkeen.
Kovaan kipuun yhtä lääkettä 8h välein, toista 12h välein, ruoan kanssa.
Avaava nenäsuihke kolmesti päivässä.
Merisuolaa sisältävää nenäsuihketta useita kertoja.
Yskänärsytystä hillitsevää yskänlääkettä yöksi.

Vaikeuskerroin kasvaa monikertaiseksi, jos lapsella on perussairaus tai koko sisarusparvi köhii flunssaisena. Kerroin nousee maksimiin silloin, kun porukan lääkehoidosta vastaava vanhempi pyörittää sairastupaa kuumetokkurassa.

Muutaman apteekkireissun jälkeen keittiön pöydille ja jääkaappiin kasaantuu lääkepulloja, tablettipakkauksia ja nenäsuihkeita, eikä ole ihan helppoa muistaa, kenelle piti antaa mitäkin ja mihin aikaan. Lisähaasteen tuo vastahakoisten potilaiden pakkoruokinta viidesti päivässä.

Henkilökohtaisesti en selviydy ilman ”lukujärjestystä”. Teippaan omatekoisen ruudukon jääkaapin oveen ja vedän rastin ruutuun heti lääkkeen annettuani.

Rasteja piirrellessäni säälin niitä ikäihmisiä ja monisairaita, joilla on säännöllisessä päivittäisessä käytössä toistakymmentä eri aikaan otettavaa lääkettä. Miten ihmeessä he tämän hoitavat?

Eivät kai kovin hyvin, koska tutkimusten mukaan ainoastaan kolmasosa lääkehoidoista toteutuu lääkärin tarkoittamalla tavalla. Kolmasosa lääkkeistä jää kokonaan käyttämättä ja loput käytetään jotenkuten. Ehkä kyse ei olekaan hoitomyöntyvyydestä, vaan siitä, että ihmisen muisti ei yksinkertaisesti riitä lääkearsenaalin hallintaan.

Työkaverini Apteekkariliitossa ovat olleet mukana kehittämässä tähän ratkaisua. Lääkkeenoton muistutuspalvelussa apteekin farmaseutti ohjelmoi asiakkaan arkirytmiin sopivat lääkkeiden ottoajat muistitikkuun. Se kulkee asiakkaan mukana kaikkialle ja piippaa, kun on aika nielaista seuraava pilleri.

En pitäisi mahdottomana, että meidänkin huushollissa kuuluu piipitystä, kun äärimmäinen muistitesti pyörähtää käyntiin jälleen seuraavalla flunssakaudella.

Erja Elo
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.