Yliopiston Apteekki voi menettää erityisasemansa
26.01.2012 00:01
Euroopan Unionin komissio katsoo, että Helsingin yliopiston apteekin erioikeus sivuapteekkien lukumäärään ja vapaaseen sijoittamiseen rikkoo EU-lainsäädäntöä.
Komission kanta ilmenee sen EU-tuomioistuimelle antamasta lausunnossa.
– Komission mielestä Helsingin yliopiston apteekin (YA) erioikeus pitää 16 sivuapteekkia ja sijoittaa niitä vapaasti ei ole välttämätön kompensaatio sille uskottujen erityistehtävien hoitamisesta. Sille ei ole myöskään mitään kansanterveydellistä perustetta, kertoo asianajaja Juha Väyrynen asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta.
Komission lausunto on annettu EU-tuomioistuimelle, jolta odotetaan piakkoin ratkaisua siitä, onko Suomen kansallinen apteekkilainsäädäntö ristiriidassa EU:n sijoittautumisvapautta koskevan artiklan kanssa siksi, että YA:lla on tiettyjä erioikeuksia verrattuna yksityisiin apteekkeihin.
Väyrynen arvioi, että jos EU-tuomioistuin on samaa mieltä komission kanssa, ratkaisu ravistelee koko Suomen apteekkijärjestelmää.
– YA:n on jatkossa vaikeampaa siirrellä sivuapteekkiensa paikkaa, tai jos mennään vielä pidemmälle, se joutuu luopumaan ainakin suuresta osasta sivuapteekkejaan.
Oikeusprosessi juontaa juurensa vuoteen 2006, jolloin YA haki lupaa siirtää Helsingin Diakonissalaitoksen sivuapteekkinsa kannattavammalle liikepaikalle Vantaan Tammistoon. Fimean edeltäjä Lääkelaitos myönsi helmikuussa 2008 luvan sivuapteekin perustamiseen sen jälkeen, kun se olisi ensin sulkenut Helsingin Diakonissalaitoksella sijaitsevan sivuapteekkinsa.
Vuotta aiemmin samalle alueelle oli hakenut sivuapteekin perustamislupaa tuolloin Vantaan Eureca apteekin apteekkarina toiminut Marja-Liisa Susisalo. Hänelle lupaa ei kuitenkaan myönnetty, koska Lääkelaitos katsoi, ettei alueella ole tarvetta sivuapteekille.
Susisalo sekä kolme muuta apteekkaria valittivat Lääkelaitoksen päätöksestä maaliskuussa 2008 Helsingin hallinto-oikeuteen, josta kiista siirtyi korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO päätti viime vuonna pyytää asiaan ratkaisua EU-tuomioistuimelta. (EE-EK)
Aiheesta lisää tuoreessa Apteekkarilehdessä.
KESKUSTELE uutisesta. Mitä ajatuksia uutinen herättää?
Takaisin
Kommentit (30)
Miks muuten toi Mannerheimintien ya on varmaan ainoa koko Suomessa joka on pitempään auki ku 20.00. Tai ainakin pääkaupunkiseudulla. Espooseen ei varmaan päättäjät (oikein huolta pitäen) taida edes haluta. Semmoisia lääkepaikkoja, mistä ihmiset hakee vain lääkkeitä. Hyhhyh! Me ei semmoisten ihmisten tarvitsemia paikkoja haluta tänne hienoon tapiolaan, jotka tarvitsevat lääkkeitä. (ruotsiksi varmaankin) Sano Tapiolan hienostoeukko toiselle oravannahkatorilla pyöraillessään.
Asiakkaan näkökulma apteekkien määrään:
Ihan sama onko ne sivu- vai pääapteekkeja.
Meillä on kolme apteekkia yksi prismassa, toinen citymarketissa ja kolmas keskllä kaupunkia.
Lääkettä ei löydy yhdestäkään, yksi sanoo on loppu, toinen sanoo ei enää valmisteta, kolmas sanoo olisko tukkuliikkeessä!
Osansa on tietysti liian nopesti vaihtuvilla hintaputkilla ja valmistajien spekuloinneilla.
Kesko ja Ässä haluavat omat apteekkinsa ja alkonsa ja myös ne saavat! Tämmöisessä pikkukaupungissa kolme apteekkia ja kaksi alkoa pimeetä touhua
Tässä on kysymys nimenomaan Yliopiston Apteekin erityisasemasta. Tammiston tapaus vain käynnisti prosessin.
Tämä Apteekkarilehden artikkeli ei anna aivan oikeaan kuvaa valituprosessista: Toisin kuin artikkeli antaa ymmärtää valituprosessissa ei ole kysymys Yliopiston Apteekin erityisasemasta vaan ainoastaan Tammiston apteekkiluvasta.
On ikävää, että yksityiset apteekit ja Apteekkariliitto eivät pysty pikkusieluisuudessaan yhteistyöhön Yliopiston Apteekin kanssa. Siitä hyötyisi koko ala eikä yksikään apteekkari varmasti kuolisi nälkään. Tämänkin rahan ja energian, joka on käytetty valituksen tekemiseen, olisi voinut käyttää alan yhteiseen kehittämiseen. Apteekkareilla näyttää olevan ylimääräistä aikaa tällaiseen turhaan puuhasteluun. Sitten kun pitäisi kehittää toimintaa, kukaan ei halua eväänsä heilauttaa. Taitaa vielä olla niin, että kukaan valituksen tehneistä apteekkareista ei edes nykyisin toimi valitusalueella... Ei ihme, että apteekkisektorilla on huono maine opiskelijoiden keskuudessa työpaikkana nykyisin: kukaan ei halua vapaaehtoisesti sinne. Sitten vielä yksi asia: miksi sosiaalifarmasia sotketaan näihin asioihin? Sillä ei ole mitään tekemistä tällaisen söheltämisen kanssa. Päinvastoin, vain pipettilinjalta valmistuneet pystyvät tällaiseen.
Kyllä niitä työharjoittelijoita on suuressa osassa yksityisiäkin apteekkejakin ja yhtä lailla tuetaan opiskelijoita, unohtamatta abi-infoja ym.
Unohdetaan myös se, että Yliopiston Apteekki tilittää kaiken voittonsa Yliopistolle. Yliopiston Apteekki on myös merkittävä työharjoittelupaikka farmasian opiskelijoille ja tukee muutenkin farmasian opiskelua.
Mielestäni olisi suurempi paha, jos YA olisi jonkun apteekkarin oma imperiumi? Vaikka siitähän tässä taitaa olla kyse, kateudesta. 'YA vie yksityisapteekkareilta parhaat myyntipaikat'
...Karma sitten, mitä puutetta oli faktoissa?
Ja pitkät aukioloajat syövät kyllä kannatusta. Oman kokemukseni mukaan YA:ssa todella -kuten nimikerkki "Yksi näkökulma alaan" kertoo, asioita viedään eteenpäin ja kokeillaan uutta, mutta ei sentään myydä halkoja tai mustaa vessapaperia.
Koskaan en siellä ollessani kuullut yhtän moitteen sanaa yksityisistä apteekeista, vaikka syytä olisi ollut. YA:ssa keskitytään palvelemaan asiakkaita, eikä vihaamaan/dissaamaan kilpalijoita. Tämän keskustelun kommentoijat eivät tunne kaikkia taustoja. Tuo Susisaloon liitetty juttuhan on jo viime kesältä. Erikoista on, että juhlanumerossa tehtiin tällainen nosto. Tuskin olisi tullut kyseeseen muulla kaupan alalla mollata suurinta toimijaa ja vieläpä osittain puutteellisin faktoin.
Henkilökunta voi vähentyä kovallakin kädellä jos uusi apteekkari ei ole valmis pyörittämään toimintaa samassa laajuudessa kuin YA esim. yhtä pitkillä aukioloajoilla yöpä¡vystyksestä puhumattakaan. Yksityisissä apteekeissa on nykyiselläänkin lyhyemmät aukiolot kuin YA:n toimipisteissä.
Eikö tuo sitten ole virkavirhe, jos noin epäreiluja ollaan oltu? Pitää muistaa, ettei kaikki virkamiehet ole väitelleitä, vaan mukana on myös niitä perusylimyyjiä, jotka eivät kauheasti asioista ymmärrä.
Ya:n henkilökunnasta tarvitsee olla yhtä vähän tai paljon huolissaan kuin muistakaan apteekeista, joissa apteekkari vaihtuu, jos nyt sitten edes vaihtuu.
Suurimmassa osassa apteekeista tämä tapahtuu 5-10 vuoden välein.
Arkipäivää tällä alalla.
Ei tuo työ mihinkään sieltä katoa. Omistaja voi vaihtua, ei sen kummempaa.
Ya on todella ollut alan veturi ja kehittäjä, jota muiden on ollut hyvä seurata, jos on ollut syytä. Esimerkkinä vaikka suoratoimituksen tuominen Suomeen.
Ya:lla on ollut pitkä ja johdonmukainen tavoite toimintojen kehittämisessä. Tuolla määrällä osaavia ihmisiä, ennakkoluulottomuutta, kokeilunhalua, tiedon jakamista, ei lopputulos ole ollut yllätys.
Mutta, osaamista on todella muuallakin. Myös hyviä työpaikkoja ja työnantajia. Arvattavasti myös huonompia.
Se on sitten jo ihan toinen asia, että samat säännöt pitäisi olla Ya:lla kuin muillakin apteekeilla. Lääkelaitoksen / Fimean päätös tässä sivuapteekkiasiassa on ollut käsittämättömän epäreilu - yhdelle annetaan mutta toiselle ei.
Kannattaa myös muistaa, että YA on n. 900 ihmisen työpaikka ja Suomen suurin farmaseuttisen henkilöstön työllistäjä. Kukaan ei tälläkään palstalla näytä olevan huolissaan henkilöstön asemasta, jos tuo moottori viedään romuttamolle.
Edelliselle:
Miten Ruotsissa menee, ja miten Norjassa menee?
Yksityisapteekit myös menettävät sivuapteekit, mikäli ne kasvavat reseptuuriltaan riittävän suuriksi. Täten YA:lla voisi olla ainoastaan 1 apteekki eikä ainoatakaan sivuapteekkia
Kysykaa miten Ruotsissa menee ja miten norjassa menee...'
Kenenkään ei tarvi tyytyä epäoikudenmukaiseen kohteluun. Se on selvää. Tässä tapauksessa Lääkelaitoksen toiminta on ollut omituista.
Nyt kun yllä oleva on sanottu, pyydän teitä apteekkarit, ensin kukin tykönänne ja myöhemmin ehkä yhdessä, miettimään edes viiden minuutin ajan, mitä Yliopiston Apteekki on apteekkialalle antanut.
Olen työskennellyt farmaseuttina 90-luvun alusta lähtien muutamalla paikkakunnalla, muutamassa apteekissa. Myös Yliopiston Apteekissa (tällä hetkellä yksityisellä). Siksi katson, että voin hyvällä syyllä sanoa, että Yliopiston Apteekki on sen paljon parjatun erityisasemansa vastineeksi antanut alalle merkittävän paljon hyvää. Se on toiminut kehityksen moottorina ja siten sparrannut myös yksityisiä kehittämään toimintaansa. On liki pelottavaa ajatella, missä jamassa ala olisi, ellei tuota moottoria olisi ollut. Yhtä pelottavaa on ajatella, mitä alalle tapahtuisi, jos tuo moottori vietäisiin romuttamolle.
YA:lla ja yksityispuolella on yksi merkittävä ero, jonka tahdon tässä teille kertoa, toivottavasti se saa ajatuksia heräämään. YA:ssa kokeillaan rohkeasti eri asioita ja ne "hyvät jutut" jaetaan koko ketjun kesken, jotta kaikki menestyisivät. Miten on yksityispuolella? Moniko apteekkari on valmis jakamaan hyvää tietoa kollegan/kollegoiden kanssa? Taitaapa olla harvinaista. Kuinka pitkälle ala tästä pääsisikään, jos vielä yksityispuolella päästäisiin irti kateudesta ja kyräilystä?
Ja kyllä, olen keskustellut näistä asioista myös nykyisen työnantajani kanssa, oikein hyvässä hengessä, toisiamme kunnioittaen.
Mielenkiintoista nähdä, mitä Suomen lääkejakelulle nyt tapahtuu. Voi olla, että valittajat ovat sahanneet omaa oksaansa. Ainakin se kovasti nyt heiluu.
Nimimerkille Ei osuutta ei arpaa haluan puolustella viranomaista. Jos lainsäädäntö on epäjohdonmukainen tai epäselvä, on hyvä, että käytetään muutoksenhakuelimiä lain sisällön selvittämiseen.
Luulen, että ko. päätöksiä ei yksittäinen virkamies ole tehnyt. Täytyy myös muistaa, että Lääkelaitos (nyk. Lääkealan turvallisuus-ja kehittämiskeskus) on päälikkövirasto, mikä leimaa myös päätöksentekoa. Onneksi kuitenkin kaikki päätökset ja niiden perusteet ovat julkisia ja voimassa olevia lakeja on noudatettava johdonmukaisesti.
Pahoittelut mielensä pahoittaneille. Huomio kiinnittyi nyt suotta tuohon asiattomaan loppukevennykseen. Edeltävän kirjoittajan kanssa olen kyllä vahvasti eri mieltä tuon jäävuoren huippu -vertauksen suhteen.
Alkuperäinen pointti oli se, että kun on tehty päätöstä, josta on kokonaisuus hahmottaen varmuudella tiedetty tulevan valituksia, olisi kannattanut yrittää hahmottaa myös sitä, miten asiat tulevat etenemään. Ja nimenomaan siis siitä syystä, että lopputulema ei nyt välttämättä ole optimaalinen oikein kenenkään kannalta.
Samaa mieltä edellisen kanssa (Sekava lääkejakelujärjestelmä). Täytyy toivoa, että näillä sivuilla yleensä esiintyvät ajattelijat ja pohdinnat ovat vain jäävuoren huippu. Apteekkari -lehden kannattaisi varmasti tehdä kriittinen arvio siitä, palveleeko tämä julkinen ja nimetön kommentointimahdollisuus edunvalvontaa vaiko ei. Kirjoituksia seuranneena sanoisin, että ei. Ehkäpä nimimerkkien käytön kieltäminen parantaisi kommenttien laatua?
Valvira eli Valtion Airhearviointi voisi tulevaisuudessa jakaa sivuapteekkiluvat todistusten kopioiden perusteella lottokonetta käyttäen.
Minua välillä hävettää olla koulutukseltani proviisori. Olisi pitänyt pyrkiä lääkäriksi. Jutut ja asioiden pohtiminen ovat kolleegoilla välillä samalla tasolla kun teinipojilla ammattikoulussa. Tietysti on mukana myös poikkeuksellisia yksilöitä, joilta voidaan ottaa esim. oikeudet pois. Varmaan syystäkin.
Ei ole aikanaan Lääkelaitoksen kaveri miettinyt ihan loppuun asti, kun on tykännyt käyttää valtaa. Noin rajun vääryyden kohteeksi joutuminen johtaa väistämättä valituksiin piittaamatta siitä, onko valittaminen järkevää vai ei.
Vai onko sittenkin ollut oikein todella kaukonäköinen. Systeemi rikki --> sekava lääkejakelujärjestelmä --> enemmän valvontaa --> enemmän alaisia --> suurempi johtaja --> suurempi palkka (hieroo käsiään) ;<)
Valtio/KELA maksaa lääkkeet ja apteekkarit rikastuvat. Lääkkeet voitaisiin myydä suoraan terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, heti lääkärikäynnin yhteydessä.
Olen ollut proviisorina YA;ssa ja sittemmin apteekkariksi siirtynyt. Minua puolestaan suorastaan hävettää tunnustaa olevani apteekkari, kun olen seurannut tätä hyväosaisten touhua. Tuntuu välillä siltä, että tämän homman kaatavat apteekkarit itse, jos virkamiehet tms. taho ei siihen kykene. Valittajat voivat tehdä todellisen karhunpalveluksen alalle. Eläkkeellä ollessa on helppo hymyillä kuin Hangon keksi.
Kuka muuten oli se apteekkari, jolla oli hevonekin apteekin piikissä?
Jos EU-tuomioistuin toteaa YA:n aseman kilpailua vääristäväksi, niin seurauksena on luultavammin sivuapteekkisäännöksen muuttaminen niin että yksityisille apteekkareille annetaan oikeus pitää samaa määrää sivuapteekkeja ja mahdollisesti haluamassaan eikä niin että YA joutuisi luopumaan omistaan. Kiva nähdä millainen pudotuspeli siitä syntyy yksityisten apteekkarien kesken, sillä tuskin apteekkeja/sivuapteekkeja juurikaan nykyistä enempää Suomeen mahtuu.
Milloinkohan apteekkien erityisasema sitten lähtee? Ruokakauppoja kun syrjitään.
Hyvä Maisa! Kun on tahto, niin on taitokin. En kuuluu "Vihaa YA:ta" porukkaan mutta kalkkiviiva pitää olla kaikille sama.
Lain mukaan kai virkamiehet noita päätöksiä tekevät ja lait riippuvat poliitikoista. Kai joskun on ollut poliittisesti perusteltua, että Helsingin yliopisto saa hyvän rahantekokoneen erioikeuksineen. Tuon erioikeuden poistaminen olisi pois yliopiston jo tiukentuneesta taloudesta, joka ei ole hyvä juttu. Määräaikaiset virat ovat opetustöissä käytäntö ja assistenttien palkka on n. 2000€. Lukukausimaksut kai sitten sopisivat meidän yliopistoihin hyvin. Joku raja meidän apteekkareiden ahneudellakin pitäisi olla.
En pidä siitä, kun täällä puhutaan yleisesti ymmärtämättömistä virkamiehistä, jotka toimivat poliittisin perustein tehtyjen lakien ja määräysten mukaan. Virkamiesten toimintaa ei pitäisi yleistää. Voimme tietysti yleistää apteekkareita myös ja puhua "rikkaista apteekkareista". Ehkä apteekkareiden pitäisi perehtyä enemmän siihen, kuka noista asioista oikein päättää, eikä vain moittia "valtion virkamiehiä".
Nyt ollaan oikeilla jaljilla. Laakelaitos / Fimea on kuvitellut olevansa jumalaa suurempi auktoriteetti. YA:n mellastaminen Suomessa pitaa saada kuriin.
Olen kaksi kertaa kysynyt laakelaitokselta miksi YA sivutoimipisteilla ei ole samaa velvollisuutta laakevalmistuksessa kuin kaikkein pienimmilla yksityisapteekeilla. Yksityisia on syrjitty.